Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: 2019 г. ще бъде голямо предизвикателство за Общината, защото сме лишени от целевата субсидия за капиталови разходи  

Интервю с кмета на община Чепеларе за реализацията на проектите през летния сезон.

 

Фокус: Госпожо Чакърова, стана ясно, че община Чепеларе ще бъде лишена от целевата субсидия за капиталови разходи, каква е причината за това?

Славка Чакърова: Тази година ще бъде голямо предизвикателство за община Чепеларе, защото ние ще бъдем лишени от целевата субсидия за капиталови разходи. Това е много неприятно, защото има много проблеми, които трябва да бъдат решавани и целевата субсидия, която е в размер на 450 000 лв. е нещо, което би могло да реши частично проблемите ни, но няма да можем да се възползваме от тези средства през тази и следващите три години. Това е така, защото през 2014 г. общината е взела кредит от Министерството на финансите, който не може да бъде обслужен и погасяването на този кредит ще бъде прихващано от средствата за капиталова субсидия през следващите години.

Фокус: Какви проекти ще може да реализирате в община Чепеларе през 2019 г., въпреки липсата на тази немалка сума?

Славка Чакърова: Ние все пак имаме започнати проекти, които предстоят да се реализират. Продължаваме изпълнението на проекта за ремонт на ОУ „Васил Дечев“, който миналата година спечелихме по Програмата за развитие на селските райони. Училището се състои от две сгради, преди зимата започна ремонта по едната сграда, сега от април продължихме и сградата е готова. След приключването на учебната година, между 15 и 30 юни предстои да стартира ремонта и на втората сграда. Продължаваме и дейностите по един проект по бедствия и аварии. Това е срутен преди няколко години мост в село Павелско. Миналата година Междуведомствената комисия ни отпусна средства и в края на лятото започнаха ремонтните дейности. Там обаче процесите са доста сложни, няколко пъти се наливаше бетон и заради технологичното време, срокът на ремонтните дейности бе удължен. Започна зимата, която при нас е доста тежка. Но сега от април възобновихме дейностите и се надявам всеки момент те да бъдат привършени.

Фокус: Предстои ли възстановяване на щетите от бедствието през миналото лято, когато заради проливните дъждове в община Чепеларе имаше много щети?

Славка Чакърова: Тази година Междуведомствената комисия по бедствия и аварии ни отпусна средства по другите аварийни точки. Миналата година големите дъждове през юни и юли наистина нанесоха доста щети почти навсякъде в община Чепеларе. Всеки момент ще обявим процедурата за възстановяване и извършване на дейности по обследване на подпорна стена по пътя на село Забърдо. Проектът там е доста голям за над 740 000 лв. Правителството ни отпусната половината средства, за да започнем ремонта и се надявам и другите средства да отпуснат скоро. В момента върви обществената поръчка за ремонтните дейности на срутището към село Острица, там пътят пропадна и благодарим на правителството, че бързо реагираха. Надявам се до юли, август да успеем да се справим с изграждането на подпорна стена и възстановяването на пътя, защото там е доста труден достъпът до две села Острица и Богутево.

Фокус: А докъде стигна реализацията на проекта с водоснабдяването на село Проглед?

Славка Чакърова: Проектът „Изграждане на довеждащ водопровод и разширяване на водоема в село Проглед е може би един от най-големите проекти на община Чепеларе, защото е много важен като социален ефект, а не чак толкова като финансова стойност. Това е проект, по който работим вече две години. Първо трябваше да убедим общинските съветници да гласуват инвестиционен кредит, после съвместно с ВиК в продължение на дълъг период правихме проучвания, откъде да бъде взета новата вода, изследвания за качеството на водата и други. Направихме обществена поръчка, избрахме изпълнител за проектиране и самото СМР. Проектът вече е готов, паралелно със съгласуването на проекта, задвижихме парцеларния план, отчислителните процедури и се надявам през юли месец да започнем реализирането му. Той наистина е много важен за общината, за жителите на село Проглед, а разбира се и за гостите, защото Проглед е едно от красивите селца от общината, в които има много хотелчета и къщи за гости и много туристи посещават селото и през лятото и през зимата.

Нели ГЕРГЬОВСКА