Славка Чакърова, кмет: Със закриването на Районната прокуратура в Чепеларе рискуваме да влошим качеството на обслужване на жителите и гостите на общината

Снимка: Община Чепеларе. Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: Отпуснатите 950 хил. лева от Министерски съвет са за улиците в най-тежко състояние в общината

Два протеста срещу закриването на Районната прокуратура в Чепеларе се провеждат днес в Чепеларе и Хвойна. Какви са мотивите за протеста и какви могат да бъдат негативните последици за община Чепеларе от закриването на структурата, Радио „Фокус“ – Смолян потърси кметът на Чепеларе.

 

„Фокус“: Госпожо Чакърова, подкрепяте ли протеста на гражданите за запазване на Районната прокуратура в Чепеларе?

Славка Чакърова: Ние с жителите на общината вървим ръка за ръка и подкрепям техните притеснения. Аз също се притеснявам в качеството ми на кмет, защото това е една услуга, която се ползва в момента. Притесненията са от различно естество. Първо, според нас не са спазени изискванията на Европейската комисия преди да се пристъпи към такава мярка закриване на районна прокуратура да има проведено проучване, обществено обсъждане и консултации със заинтересованите страни. След това, излизайки в медиите това решение, гражданите дойдоха притеснени при мен, поискахме срещи с прокурорската колегия и министър Цецка Цачева, като получихме само писмо, в което се обяснява, че няма място за притеснение. Представители на инициативния комитет проведоха няколко срещи с народните представители от област Смолян и те ги уведомили, че все още тази тема не е обсъждана в Народното събрание, но ще ги държат в течение. Всички тези притеснения накараха хората да предприемат протестни действия в Чепеларе и Хвойна.

„Фокус“: Какви са мотивите за протеста на жителите на община Чепеларе?

Славка Чакърова: Един от основните ни мотиви е, че не са спазени самите критерии, които ВСС си е поставил – близост до граница, знаете че прокуратурите в Мадан и Чепеларе се предвижда са бъдат закрити, а и двете общини сме близо до Гърция. Другият критерий, която те са си посочили в полза на това да не бъдат закрити районни прокуратури е курорт. Курортен комплекс Пампорово е на територията на община Чепеларе – административният му център, пожарна, полиция, кметство. Бизнесът и община Чепеларе полагат усилия в разширяване на курорта, обединяват се двете ски-зони, стремежът ни е да постигнем едно европейско равнище, а в същото време се закрива Районната прокуратура. Как ние ще гарантираме бързата разкриваемост на престъпленията и качествено обслужване както на гражданите, така и на туристите, които посещават община Чепеларе. Затова всички са притеснени.

„Фокус“: Очаквате ли на протеста да присъства представител на държавната власт или някой, който да разясни как точно стои въпроса с искането за закриване на прокуратурата пред протестиращите?

Славка Чакърова: Не мога да кажа, инициативният комитет е пуснал до мен уведомление за провеждане на протест. Предприела съм мерки да уведомя полицията, областният управител е запознат. В крайна сметка моята гражданска позиция е да се защити районната прокуратура, а и като кмет считам, че е съвсем нормално да застана до моите съграждани. В случая тези действия касаят цялата община.

„Фокус“: Какви ще са негативните последствия за община Чепеларе от закриването на Районната прокуратура в града?

Славка Чакърова: Това би си отразило и демографски и икономически. Всички се опасяват от бъдещи действия – закриване на районна полиция, районен съд. Как така национален курорт от международно ниво ще бъде без съд, полиция и прокуратура – нямам обяснение на това. Преди нова година искаха да закрият пожарната на Пампорово. Разбирам изискванията на Европейската комисия, че трябва да има реформи, че трябва да има оптимизиране на структурите в съдебната система, но като се правят такива реформи не би ли следвало да се обследват всички положителни и негативни ефекти от това. Предстои отваряне на границата с Гърция през Рудозем, очаква се повишаване на туристопотока и в Чепеларе, и в Рудозем и Мадан. Броят на туристите, които посещават Пампорово през последните две години бележи ръст. Община Чепеларе е туристическа дестинация, утвърдена през годините. 85 години чества Пампорово тази година и ние сме се утвърдили като целогодишна туристическа дестинация, не само през зимата. Това е единствената община, в която всяко населено място е туристическо – Орехово, Малево, Хвойна, Павелско, Забърдо, Зорници, Богутево – навсякъде има къщи за гости. Нали посещенията на външни хора са предпоставка и за някакви произшествия и престъпления. Аз се радвам, че в община Чепеларе е спокойно и към настоящия момент може да посрещнем туристите с достойнство, че тук няма опасност от жестоки престъпления. Но всичко това е резултат от съвместните усилия както на общината, така и на полиция и на жителите на общината, че сме толерантни, имаме разбирателство, висока гражданска активност и позиция и са взети превантивни мерки, за да няма престъпност. Това обаче не означава, че трябва да се лишим от районната прокуратура. Ако се случи престъпление в курорта, къде ще отидат тези преписки, при кой прокурор, откъде ще бъде пренасочено. Ние рискуваме да влошим качеството на обслужване на хората, които идват на гости в община Чепеларе.

Нели ГЕРГЬОВСКА