Славка Чакърова: Радваме се, че осмото издание на едно от най-зрелищните спортни събития – Pamporovo Freestyle Open за първи път ще се проведе на писта Мечи чал в Чепеларе

Фокус: Г-жо Чакърова, за първи път едно от най-зрелищните зимни спортни състезания през тази седмица ще се провеждат на ски писта Мечи чал в Чепеларе, от Община Чепеларе готови ли сте за  такова предизвикателство?

Славка Чакърова: Да.  Вълнуваме се и се радваме. За осма поредна година Пампорово е организатор и домакин  на едно от най-зрелищните спортни събития – Pamporovo Freestyle Open, а това, за което  ние сме много развълнувани и се радваме е, че за първи път ще се проведе на писта Мечи чал в Чепеларе, а досега състезание от такъв ранг не се е провеждало на Мечи чал. Най-голямото и атрактивно фрийстайл събитие в България се провежда от 13 до 19 март и освен сноуборд, тази година отново ще има и фрийстайл ски състезание, за първи път от няколко години насам, а събитието ще носи точки и за Европейската купа на FIS. Тази година пристигат състезатели от четири континента – Европа, Азия, Америка и Австралия, като освен за атрактивния паричен награден фонд от над 10 000 лв. състезателите ще се борят и за спечелването на точки. Друга интересна част от програмата е и другото международно състезание по ски свободен стил. Вълнуващо за нас е, че тук ще участват и две наши местни момчета, които са сред младите сноуборд надежди на България – Камен Петров и Константин Славов.

„Фокус”: Г-жо Чакърова, заедно със самодейци от Чепеларе по покана на посланика ни в Берн Меглена Плугчиева Вие посетихте и Швейцария, как премина визитата ви там и може ли община Чепеларе да почерпи опит от швейцарските си колеги по отношение на развитието на туризма в общината?

Славка Чакърова: Разбира се. Срещите ни там бяха изключително полезни и ползотворни. Поканата беше по повод организираното там тържество за националния празник на България, в която  програма взеха  участие и нашите самодейците от Чепеларе на приема, който госпожа Плугчиева организира всяка година по повод националния ни празник. Искам да кажа и това, че миналата година Община Чепеларе получи едно дарение от швейцарска организация, която има контакти с посолството на България в Швейцария – генератор за осветление за нуждите на общината. За нас беше полезно това, че успяхме да се запознаем с дарителите. Благодарих им за дарението и ги поканихме да посетят Чепеларе. При разговора с тях  те проявиха интерес и към това дали в Чепеларе имаме нужда от болнично оборудване, защото при тях много често се сменя оборудването и заявиха, че с удоволствие биха дарили болнични легла. Казах им, че в Община Чепеларе няма болница, но пък в областта има други общини, които ще имат такава нужда и ако искат, мога да им помогна да осъществят контакт с тях. Имахме и много интересен разговор с Томас Фелер, който е бивш посланик на Швейцария в България и е бил доста деен по време на мандата си като е помагал за реализирането на различни проекти на територията на общината в горския сектор. Разговаряхме и с наши сънародници, които живеят в Швейцария, запознахме ги с нашия културен календар и ги поканихме да ни гостуват в Чепеларе.   Проведохме и интересна среща с кмета на туристическа община Гринделвалд, с когото имахме възможност да обменим опит, защото сме сходни туристически общини, като проведохме среща и с изпълнителния директор на едно регионално туристическо сдружение. От него научихме интересни неща, които могат да ни бъдат полезни сега когато ще създаваме Туристически регион „Родопи” при нас. На 30 март ще бъде учредителното събрание. Определено мога да кажа, че посещението ни в Швейцария е изключително полезно за нас.

Даниела БОЙКОВА