Славка Чакърова: Реализирането на проекта за обединението на Пампорово и Мечи чал се оказа печелившо и за летния туристически сезон в Чепеларска община

Славка Чакърова – кмет на Община Чепеларе, в интервю за Радио „Фокус” – Смолян.

„Фокус”: Г-жо Чакърова, лятото вече си отиде, времето застудя, започнаха и валежите, какъв беше летният туристически сезон за Чепеларе, предпочитана ли беше за летен отдих общината?

Славка Чакърова: Нямаме още окончателни данни, но летния сезон беше повече от добър. Градът беше пълен, по предварителни данни много от хотелите бяха пълни на 100%, други не чак толкова, но определено силно се оказа реализирането на проекта за обединението на Пампорово и Мечи чал. Цяло лято лифтът на Мечи чал работеше и имаше голям интерес и много туристи.

„Фокус”: Лятото беше доста сухо и в много села в областта се налагаха водни режими, като такива има и сега, в момента има ли села в Чепеларска община, които са на водни режими?

Славка Чакърова: В момента няма, но изпитвам притеснения за село Проглед. Зимата беше доста тежка и имаше много сняг, надявам се, че карстовият извор се е захранил и тази зима нещата ще бъдат по-благоприятни. Подготвяме в момента процедурата, за да пуснем обществената поръчка за инженеринг за изграждане на захранващ водопровод и водоем за село Проглед. Знаете че имаше доста интересни дебати и по осигуряване на това финансиране изтеглихме кредит, за да можем да се справим, защото общината не разполага с достатъчни собствени средства та да може да изгради нов водоем и нов довеждащ водопровод.  И миналата година, и тази сме водили много разговори с ВиК и много им благодаря за помощта, която ни оказват, като се надявам следващата година вече цялостно да бъде решен този воден проблем в село Проглед. През месец август имаш водни режими когато селата в общината се пълнеха с хора и най-проблемно се оказа село Павелско. Там се спираше най-често водата, особено през август, когато е по-сухо, а потреблението завишено заради повечето хора там. За там разчитаме на одобрение на внесен проект в Министерството на земеделието и храните за рехабилитация  на магистрален водопровод по Програмата за развитие на селските райони и се надяваме на положителна информация. Подготвяме проекти за рехабилитиране на водопровода вътре в селото по ПУДООС и работим в тази насока.

„Фокус”: През лятото направихте детски площадки в общината, работихте по уличното осветление в Пампорово, какви ремонтни дейности се извършиха в общината и къде продължават,  какво още предстои през есента?

Славка Чакърова: За мое голямо удовлетворение тази година подадохме пет проекта по ПУДООС и четири от тях бяха одобрени за изграждане на детски площадки. Единият беше за село Проглед и той вече е финализиран и разплатен, като стане едно красиво кътче за игра на децата, а знаете, че селото е посещавано и от много туристи, пък и през лятото много деца се връщат да прекарат ваканцията при баба и дядо. Двата други проекта бяха за един от филиалите на детската градина в Чепеларе и детската градина в Павелско. Там малко по-бавно вървят нещата, но в рамките на срока, който ни позволява програмата ще се справим. Другият бенефициент е Гимназията по горско и селско стопанство „Н.Й.Вапцаров” и те също са към привършване на проекта. Не получихме финансиране по проекта, който бяхме подали за изграждане на нова детска площадка в село Хвойна, но затова пък решихме там със собствени средства да я направим и я изградихме, направихме я още за празника на селото.  Относно ремонтните дейности по Пампорово, още предходното общинско управление е започнало поетапна подмяна на уличното осветление, а аз като встъпих в длъжност заварих готов подписан договор за втори етап на реконструкцията на уличното осветление и  го реализирахме успешно. Миналата година подадохме третата част към Националния доверителен екофонд и сега вече имаме одобрен проект. Очакваме до една или две седмици да пуснем обществената поръчка, така че до края на тази година може би ще имаме реализирана и трета фаза от проекта за подмяна на уличното осветление в Пампорово, но паралелно с това пък реализирахме рехабилитиране на тротоари на улична мрежа и полагаме усилено грижи за подобряване инфраструктурата в курорта Пампорово. Продължаваме с реализиране на идеите за рехабилитиране на улична мрежа, надявам се правителството да ни помогне и през следващата година да успеем още няколко улици да освежим и подменим. В момента в Пампорово в процес на работа е рехабилитиране на улицата към хотел „Финландия” и „Белмонд”.

„Фокус”: В град Чепеларе работили се по някои улици и какво се прави по тях?

Славка Чакърова: В Чепеларе имаме подаден проект по Програмата за развитие на селските райони и както вече казах очакваме в рамките на една-две седмици да получим окончателни отговори, като се надявам да подписваме договори за рехабилитиране на улица „24 май”. Иначе частично в началото на летния сезон извършихме изкърпване на дупки на по-фрапиращите места, получени в следствие на по-тежката зима, с финансиране  доколкото общината може да си позволи, но има още какво да се желае. Улица „Христо Ботев” е в много лошо състояние, знам го и на мен също ми е мъчно, че от общината нямаме финансова възможност да се справим и с тази проблемна улица. Търся възможности и се надявам следващата година да успеем. Това лято приключи ремонтът на училището в село Павелско с получени целеви средства от министерството на науката и образованието в размер на 70 000 лева и успяхме да направим подмяна на дограмата и вратите в училището. Колкото и малко деца да учат там за нас е важно всяко едно дете и в общината приоритетно работим не само за развитието на туризма в региона, но приоритет ни е и образованието, защото децата са нашето бъдеще. Като цяло за училищата в общината това е третият проект по Програмата за развитието на селските райони, който вкарахме и чакаме да бъде одобрен.

Даниела БОЙКОВА