Славчо Велков: Ако всяка партия има морал и спазва Изборния закон, как ще разчита на циганите да си продават гласа и да се считат за недосегаеми

Славчо Велков, народен представител от „БСП за България“, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: След като на Богоявление двама млади цигани пребиха в центъра на село Войводиново участвалия в три бойни мисии в Ирак и Афганистан 33-годишен военнослужещ Валентин Димов, случаят предизвика сериозно напрежение и поредица протести в селото. През август цигани нападнаха и пребиха полицай при отзоваване на сигнал в Хасково. Преди няколко дни пак имаше пребит от цигани полицай. Като изпишете в Гугъл „цигани пребиха“ – търсачката ви изважда внушителен списък. Проблемът с циганската престъпност е особено тежък в малките населени места и селата. Припомням, че дори и бащината къща на бившия вицепремиер Валери Симеонов в с. Бутан бе  ограбена. Къде да търсим решенията на породените от циганската престъпност проблеми? Въпросът е към Славчо Велков, народен представител от „БСП за България“. Съществуват ли мерки, които да тласнат по някакъв начин решението на циганските проблеми?

Славчо Велков: Аз не го бих нарекъл този проблем цигански проблем. Това е насилие, противозаконно действие срещу представител на българската държава. Визирам, разбира се, и битият полицай, и случаят военнослужещ от 68 бригада „Специални сили“. Разбира се, че има механизми и начини за справяне, но въпросът е, кой ще прояви тази воля, за да го наложи. Гледах няколко пъти кмета на Община Марица, мисля, че беше, който обещаваше, че до 10 дни всички постройки, които са незаконни, а те почти всички били такива, щели да бъдат бутнати. Проблемът не е да бъдат бутнати. Проблемът е, къде са били днешните власти, изобщо властта, когато те са ги строили? Защото те не са ги направили посред нощ за 10 минути, а то е било пред очите на местните органи. И тук се хващам за думите, защото са удобни по време на избори. Да. Това е истината. И аз да ви кажа, аз съм възрастен човек, но не знам, как ще прозвучи, че го казва народен представител, не ангажирам групата си, а изказвам лично мнение. Ако аз бях на мястото на бригаден генерал Явор Матеев, след като от тези изверги е нанесен побой на военнослужещ, командос с няколко мисии в чужбина, щях да вдигна бригадата и да съм приключил въпроса с всички бараки, постройки и щях да ги предам навързани на полицията. Извинявам се, че го казвам. Мнението ми е лично. Недопустимо е български полицай, български войник, български военнослужещ, изобщо представител на властта да бъде бит. Това е истината. А това, че тези млади момчета, както казвате, аз го познавам този похват, да. Той може да доведе човек до безпомощно състояние, като му дръпнеш палтото или якето, и ръцете му са като вързани. И слава Богу, че той не е подходил по друг начин. Не е проявил емоция, че да употреби оръжие, защото щеше да приключи пък кариерата му. Но ако държавата има желание, ако се абстрахира от корпоративните и партийни интереси, нещата могат да се случат, както се полага. Ако са незаконни постройките, както твърди кметът, булдозерите утре-вдругиден трябва да започнат да ги събарят.

Водещ: Да, но кметът на село Войводиново, той пък твърди нещо съвсем друго. Той казва, че не може така да се подходи, да се събарят постройки.

Славчо Велков: Той може да твърди кметът всичко. Аз не го знам дори, кой го е избрал. Но във всички случаи, ако твърди такива неща, втори път няма да го изберат. Сега идват местни избори. Той чии интереси защитава – на престъпниците, на онези,  които раздават правосъдие, юмручно правосъдие, пребиват хората, понякога ги убиват, или на онези, които са го избрали? Той трябва да избира, въпросният кмет. В случая не го познавам. Видях го по телевизията. Какъв е проблемът, ако са незаконни постройките да бъдат съборени? Но истината е, че някой им е позволил да ги направят. Това е големият проблем. И сега те ще бъдат вече в ролята на потърпевши, едва ли не в ролята на жертви, чиито семейства няма къде да се подслонят в лютата зима и т.н. И лека-полека ще се забрави за бития командос, нали. Мисля че и в Благоевградско имаше миналата година такъв проблем. Там беше една кметица, където такова разтакаване беше, за да бутнат 2-3 къщи, но накрая ги бутнаха. След като е против законът, законът трябва да го вкара в нормата и в реда. Какво има да го мислим? Не знам какво толкова трябва да се мисли. Защото имайте предвид, че това сега е началото. След две, три, пет, десет години, хората които са пропити от чувството на безнаказаност, ще продължават да вършат всичко.

Водещ: Господин Велков, вие сам казахте и по този начин косвено потвърдихте широко разпространените граждански твърдения, че циганите са част от платения електорат на партиите. Затова ли досега толкова години не се намира решение по въпроса?

Славчо Велков: Каза го вашата репортерка. И аз съм съгласен с това.

Водещ: Хората го говорят, това е гражданското твърдение.

Славчо Велков: Какво да говорят. То е факт това. Най-много гласове се купуват от тези общности. Това е ясно.

Водещ: И затова ли досега няма решение по въпроса?

Славчо Велков: Има решение. Прилагането на закона. Нали говорихме за политическа воля. Ако всяка партия има достатъчно задръжка, морал и спазва закона за политическите партии и Изборния закон, как ще си позволи да разчита на подобни хора, които за 30-40-50-60 лв. отиват, продават си гласа и след това вече се считат за недосегаеми, защото те са направили услуга на онези, които са на власт. Това е истината. Независимо кои са. Аз, ако от мен зависи и доколкото зависи, специално с такива престъпници ще се разправям с желязна ръка. Но с цялата строгост и сила на закона. Законът го има, трябва някой да го прилага. Защо тези, които са там, от махалата не скочат на жандармерията? Нали, сега в момента има жандармерия там, има и полиция. Може би има и 100-тина човека въоръжени и обучени. Защо не скочат там да си покажат уменията, нали да им свалят на някои полицаи или жандармерист ръкавите и да ги пребият? Защото ще получат възмездие, ето за това. Те са силни, когато са много и не смятайте, че това са били две момчета. Там, доколкото аз разбрах, впоследствие са участвали повече от 20 човека.

Водещ: А защо има информация за двама само?

Славчо Велков: Защото е започнало от двама. Защото са пресичали, не – а са стояли на пътя и не са искали да се махнат. И когато човекът е направил най-учтиво забележка или помолил, оттам идва вече провокацията. Ето за това. Какво трябва да направи един командос? Да слезе от колата да ги изпозастреля ли? Според мен, слава Богу, че не е проявил такава емоция.

Водещ: Господин Велков, над 600 хиляди цигани, по неофициални данни, в момента живеят в България. А до 2040 г. прогнозите са, че те ще са близо половината от населението на страната. Какви мерки трябва да се предприемат към това население, което засега е малцинство и е на път да стане мнозинство?

Славчо Велков: Вижте, бих искал да кажа следното. Тези 600 хиляди не са престъпници. Една пренебрежимо малка част от тях са такива, като тези. От тях има изключително нормални хора, има трудови хора, има християни, има мюсюлмани. Те имат деца. Аз познавам много хора такива, имам приятели. В родния ми Велинград съм израснал сред такава общност и до нея. Просто беше едната махала в съседство до другата. Ключовата дума е образование, образование, образование и правилна интеграционна политика. Защото в резултат на дълги години погрешна политика на интеграция и приобщаване на тези хора, сега берем тези горчиви плодове. Ще ви дам за пример Франция. С политиката си за мигрантите преди 50-60 г., с отделянето им в гета, в обособени райони, които се превърнаха в анклави, дадоха възможност за развитие на радикализма и преди десетина години, като започнаха да палят по 1000-1500 коли на нощ и да им нападат полицията, та се видяха в чудо. Така че всичко е въпрос на политика и проява на воля за прилагане на закона. Колкото са по-неграмотни, толкова по-престъпни ще бъдат.

Водещ: Вашата партия, БСП, какви мерки предлага? Защото и тя беше на власт. И нея не я подмина платеният електорат, циганския?

Славчо Велков: Благодаря ви за въпроса. Аз съм от Гражданска квота „БСП за България“, не съм член на никаква партия и може би това ми дава увереност и волята за независимост в изказванията. Но веднага ще ви кажа. Аз съм член на Парламентарната група на „БСП за България“. Ние дори в това, което го спрягаха много пъти, аз бях из цяла България, нали много критично за „Визия за България“, включително там са залегнали мерките за интеграцията, за приобщаването на това население. За вкарването му в нормални рамки и условия на живот. Вие сте права, да, за разлика от  демографската катастрофа, която на момента ние се намираме, България, миналата година 2018 г. родени 58 хиляди бебета, починали 130 хиляди български граждани. С 8% по-малко възпроизводство от предната 2017 г., познайте от кои общности са най-много родените бебета? Точно от тези, за които говорите вие, които казвате вие. Така че само правилната политика. Питате – вие бяхте на власт. Аз не съм бил на власт, но знам какво да правя, ако бъда на власт. И тогава вече може да ме пипате и мога да ви кажа.

Водещ: Много ви благодаря за този анализ.

Славчо Велков: И аз ви благодаря, но ви моля да ми простите емоцията.

Цоня Събчева