Славчо Велков, „БСП за България“: Тревожни са фактите от доклада на Националното бюро за контрол на СРС-та за 2016 г.

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Славчо Велков, народен представител от „БСП за България“ и заместник-председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения в в интервю за предаването „ Това е България“ на Радио „ Фокус“

Водещ: Парламентът гласува доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за миналата година. Казвам добър вечер на Славчо Велков, народен представител от „БСП за България“ и заместник-председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.
Вие как гласувахте – „за“ или „против“ доклада?
Славчо Велков: Гласувах така, както гласувах на заседанието на комисията, „за“ приемане на доклада на бюрото. И бях безкрайно изненадан, когато г-н Данаил Кирилов от ГЕРБ гласува „против“ доклада, при положение, че неговият лидер на парламентарната група е гласувал „за“ и колегата му, г-н Димитър Лазаров.

Водещ: Господин Велков, прозвучаха доста страшно думите, казани от председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков, а именно, че бюрото вече не може да гарантира 100% на гражданите дали правата им се нарушават чрез СРС-та. Според него причината е, че службите дават невярна информация. Какво става оттук нататък?
Славчо Велков: На мен също ми прозвучаха не бих казал страшно, но доста тревожни думите на г-н Рашков. Това, че бюрото е затруднено да гарантира на българските граждани онова, което им се полага по Конституция и по закон, т.е. да бъдат защитени от безконтролно прилагане – казвам безконтролно прилагане на специални разузнавателни средства, тъй като способите за прилагане на СРС са осем, а подслушването е само един от тях.

Водещ: А вие получихте ли отговор на въпроса от г-н Рашков има ли неправомерно прилагане на СРС-та спрямо политици, магистрати и журналисти?
Славчо Велков: Разбира се, че получих отговор. Онзи, който е слушал внимателно заседанието, което беше открито – подчертавам – би трябвало да знае, че там бяха споменати неправомерно прилагани СРС срещу магистрати, срещу политик много високопоставен, който не се намира в залата, и политик, който е в залата. Очевидно тук ставаше въпрос за шеф на парламентарна група. Така че аз получих за себе си отговор.

Водещ: Коя парламентарна група, г-н Велков? Като ни казвате, поне ни кажете до края.
Славчо Велков: Аз смятам, че председателят на Парламентарната група на БСП се разпознава в изказването на г-н Рашков, който нямаше как да спомене имена, тъй като ГЕРБ не пожелаха заседанието да бъде закрито – обяснимо според мен, защото може би щяха да лъснат още повече истини.

Водещ: А кой е политикът, който е отсъствал от залата, според Вас?
Славчо Велков: На това Вие ще отговорите. Аз бях на първия ред, вие сте ги наблюдавали кой е отсъствал от залата. Не очаквайте от мен да проявя непрофесионализъм и да ви кажа имена. Няма как да ме вкарате в тази схема.

Водещ: Господин Рашков твърди, че е имало нерегламентирано използване на СРС-та. Обаче министърът на вътрешните работи Валентин Радев твърди точно обратното. Директорът на ДАНС Димитър Георгиев също твърди обратното. На кого да вярваме?
Славчо Велков: Ами, вярвайте на когото прецените. Само искам да ви кажа, че заявителите на използването на специални разузнавателни средства не са само и единствено от Министерството на вътрешните работи и на ДАНС. Едните са малко над 56%, а другите са 10%. Значи остават и други такива заявители. Става въпрос за случаи, когато е искано използване неправомерно, нерегламентирано на специални разузнавателни средства, и то тази година, точно от високопоставен служител на МВР. И това беше ясно изразено от доклада, от отговорите на въпроса на г-н Рашков. Освен това пренебрежимо малък е броят на използваните специални разузнавателни средства в доклада, разбира се, който е публичен – те са само 108 броя, за измами. В същото време министърът на вътрешните работи в парламентарна зала преди два месеца каза, че са реализирани много голям брой случаи срещу измамите. Главният прокурор Сотир Цацаров, каза, че част от измамите, са в организирани престъпни групи. Общо за организирани престъпни групи има 2058 приложени СРС. Ако добавим и тези 108, излиза, че МВР е реализирало много повече от тези, за които говорим. Така че вие вярвайте на когото искате. Аз вярвам на доклада, който съм чел внимателно и който е, разбира се, на мое разположение.

Водещ: При това положение какви са изводите, господин Велков?
Славчо Велков: Лично за мен изводите са, че това, което чухме днес в зала от ръководителя на Бюрото за контрол на специални разузнавателни средства, са изключително тревожни. В Република България има достатъчно случаи за безконтролно прилагане на СРС към определени групи граждани, в това число политици, магистрати и стотици обикновени граждани и трябва да мислим сериозно как този проблем да бъде преодолян.

Водещ: А възможно ли е той да бъде преодолян, според Вас?
Славчо Велков: Разбира се, че е възможно да бъде преодолян.

Водещ: Как?
Славчо Велков: С промяна в законодателната уредба на Закона за прилагане на специални разузнавателни средства, създаване на възможност на бюрото да ползва материалите с исканията, т.е. обосновката за прилагане на СРС и да не се пречи за неговата дейност.

Водещ: Прецедателят на това бюро директно бе обвинен в двоен стандарт от прокуратурата. Г-н Цацаров каза, че няма масово послушване на политици и магистрати, не е чул отговор на съществени въпроси, поставени на Бойко Рашков…
Славчо Велков: Аз също твърдя, че не е имало масово подслушване, но смятам, че от това, което чухме, е имало безконтролно подслушване. То може да не е масово, но ако са нарушени правата на няколкостотин български граждани, вие си направете извода дали е масово, дали не е масово. Това, което е казал главният прокурор – той би трябвало да отговаря за думите си. Аз бих ви провокирал с един такъв въпрос – засега не съм го задавал никъде. Бившият заместник-градски прокурор Роман Василев, който опря почти пистолет в челото на един бивш министър и политик – казва се Николай Цонев и го обяви в съпричастност към организирана престъпна група, от кого е взел разрешение да бъде приложено специално разузнавателно средство за, да кажем, подслушване и контрол на тази група? Дали от Софийския градски съд? Ето този въпрос го пускам в публичното пространство. Задайте го и на главния прокурор, ако искате.
В случаи, когато производството е водено тук, на територията на столицата, би трябвало Софийски градски съд да даде това разрешение. Освен това, съгласно член 72 от НПК ал. 2, може да бъде приложено спрямо лица, които са извършители на тежки престъпления, при това умишлено. Същите тези лица, между другото, в момента съдят България в Страсбург и имат признати искове за почти половин милион лева. Така че нека да бъдем обективни и да смятаме или поне аз смятам, че въпросът е с висока степен на обществена опасност.

Водещ: Добре, добре, ще приемем тези ваши аргументи. Смятате ли, че законодателни промени за подобряване на контрола на специалните разузнавателни средства ще бъдат приети и кой би ги инициирал?
Славчо Велков: Смятам, че ако са необходими, очевидно са и това прозвуча днес в дебатите и от двете страни. Ако има обща воля за това да съществува орган, който гарантира на българските граждани безконтролни действия от страна на каквито и да е институции.
Цоня СЪБЧЕВА