Славчо Стоянов: Четвърта национална среща на граничарите ще се проведе в Петрич

Славчо Стоянов, член на Инициативния комитет, организиращ Четвъртата национална среща на граничарите в Петрич, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин

 

Фокус: Г-н Стоянов, в Петрич ще се проведе Четвърта национална среща на граничарите. Разкажете ни повече за срещата и кое Ви подтикна да я организирате?

Славчо Стоянов: Мотивите и основанията за организиране на това тържество, са свързани пряко с охраната на държавната граница. Още след Освобождението от турско робство, България започва охрана на границата върху основата на т.нар. гранични участъци и гранични постове. Това се случва на 22 декември 1887 година, когато с указ на Народното събрание се създава граничната стража. По-нататък след Втората световна война и смяната на политическата система в България, се създават гранични войски на 27 август 1946 година.

Фокус: Защо срещата тази година ще бъде точно в Петрич?

Славчо Стоянов: През този месец ние ще честваме 71 години от създаването на граничните войски, която охрана е върху основата на граничните състави. Нашият граничен отряд в Петрич е създаден на 1 ноември 1947 година. Той се дислоцира най-напред в Гоце Делчев, след това в Сандански по 2 години и през 1954 година е в Петрич, като охранява границата от река Лебница срещу село Добри лаки до Гоцев връх – южната граница и Али ботуш. Всъщност Петрич ще празнува 70-годишен юбилей, затова Националният събор на граничарите ще бъде в Петрич във връзка с тази наша годишнина. Отчитайки труда и суровите изпитания, пред които са били изправени много войници, граничари и офицери, и тяхното отдаване на охраната на границата, ние създадохме Инициативен комитет, който ще подготви това тържество, за да се отдаде почит към труда на всички тези, които са преминали през охраната на границата в нашия граничен отряд – Петрич. Искам да кажа още, че този граничен отряд винаги е бил с висока интензивност в охраната на границата, отчитайки естествения ориентир „Струма“ на южната граница, магистралата, жп. линията, много важни населени пунктове и близкото отстояние от София. Тук винаги опитите за нарушения са били най-високи отколкото при всички гранични отряди по границата. Ние от Инициативен комитет на запасни офицери под ръководството и патронажа на кмета на Петрич – г-н Димитър Бръчков, фактически започнахме и вече подготовката ни е почти готова за тържествата.

Фокус: Как протича организацията?

Славчо Стоянов: Организацията засега протича нормално с голяма активност на целия Инициативен комитет и с изключително високата подкрепа на кмета – г-н Димитър Бръчков. Отпуснаха ни се достатъчно средства. Направиха се много паметни знаци, награди и грамоти, които ще връчваме на Националната среща. Общо взето програмата е следната – в събота на 30 септември ще посрещаме гости от цялата страна, разгласено е в Съюза на запасните офицери в цялата страна, пратили сме и покани. Тържеството ще започне в поделението с водосвет от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим; след това хората ще имат възможност да се видят, тъй като има такива, които не са се срещали повече от 30-40 години; ще разгледат поделението, за да си припомнят как е преминало тяхното обучение и служба; след което се насочваме към Паметника на войника в Петрич, където ще положим венци и цветя; след това в читалището ще има тържествено събрание и концерт и с това ще завършим официалната част.

Натали СТЕФАНОВА