Славянка Симитчийска, „Инспекция по труда“ – Благоевград: Тази година имаме около четири трудови злополуки при дърводобив, една от тях приключи със смърт

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Благоевград. През месец октомври сме проверявали две трудови злополуки в Област Благоевград. Това каза пред Радио „Фокус“ – Пирин Славянка Симитчийска, директор на дирекция „Инспекция по труда“ – Благоевград. Първата от тях е от района на Разлог. „Там имаше избухнал снаряд в склад за вторични суровини. Другата трудова злополука е възникнала при дърводобив в района на Гоце Делчев“, каза още Симитчийска.

Тя добави, че и по двата случая има направени констатации, както и съставени актове за нарушения. Симитчийска коментира, че за съжаление по отношение дърводобива, контрола е много труден. „Причината е, че той се извършва в райони, които са труднодостъпни и се изисква да правим проверките съвместно с горските служители. Тази година за съжаление имаме 4 или 5 злополуки, свързани с дърводобив. Едната от тях приключи със смърт“, отбеляза Симитчийска.

Във връзка с инцидента при дърводобив през октомври, директорът на дирекция „Инспекция по труда“ посочи, че не са спазени изискванията при рязане на дървета. „По правило при рязане на дървета – всяко едно трябва да се повали, но за да стане по-бързо, тези, които режат дърветата, оставят по няколко неповалени. Така те се закачат в клоните на друго дърво, след което поради вятър или друга причина, дървото пада и се стига до инциденти. Дори през последните няколко години имаме 3 смъртни случая. Това, което констатираме също е, че работниците не използват каски. За съжаление се стига и до фатален край“, уточни Симитчийска.

Ливия НИНОВА