След трансфер на наказателно производство от Австрия в България,  задържаха българин, за да бъде разследван у нас за пране на пари и документно престъпление

Апелативният съд във Варна определи като правилно и законосъобразно определение на Окръжен съд – Силистра, с което е била определена първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Майкъл Атанасов. 24 годишният мъж е привлечен като обвиняем за пране на пари и документно престъпление, извършени на територията на Австрия. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд – Варна.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна уточнява, че досъдебното производство срещу Майкъл Атанасов в Окръжен Следствен отдел при ОП – Силистра е било образувано по молба за трансфер на наказателното производство от прокуратурата на Виена, Република Австрия. Въз основа на представените от австрийските власти доказателства са му били повдигнати обвинения в пране на пари и в документно престъпление за това, че от 06 април 2016г. до 13 юни същата година във Виена, в условията на продължавано престъпление е придобил и спомогнал за преобразуване на имущество, за което е предполагал, че е придобито чрез умишлено престъпление, като е предоставял за целта банковите си сметки. През зимата на 2016 година Атанасов се е регистрирал адресно във Виена с неистински документи и е открил сметки в 3 различни австрийски банки. По тях в продължение на няколко месеца са били получавани парични средства в големи размери, като преводите към сметките били направени от лица, които са били въведени в заблуждение, че това са сметки на техни търговски партньори. Има и доказателства, че от сметките на обвиняемия са теглени парични средства.

Днес Варненският апелативен съд остави без уважение жалбата на Атанасов срещу първоначалния арест. Младият мъж е привлечен към наказателна отговорност за тежки умишлени престъпления, които се наказват със затвор от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 200 000 лева. Събраните до настоящия момент доказателства обосновават предположението, че той е съпричастен към престъпните деяния. По делото липсват данни за постоянния адрес на обвиняемия, който е бил обявен за издирване, а този факт мотивира съда за извода, че Атанасов може да се укрие от наказателно преследване.

Определението на Апелативен съд – Варна, с което се потвърждава първоначалния арест на Майкъл Атанасов, привлечен като обвиняем за пране на пари и документно престъпление, извършени на територията на република Австрия е окончателно.