След 17 декември трябва да започне рехабилитацията на старото трасе на пътя Пловдив – Асеновград

Автор: Областна управа Ревизия на път Пловдив - Асеновград

Пловдив. Областният управител Здравко Димитров и главният експерт по сигурността Валери Баранов направиха поредната инспекция на строителството на пътя Пловдив-Асеновград. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив областният управител. „На обекта в момента е съсредоточено голямо количество строителна техника, багери, валяци и огромен ресурс от строителни работници, които изпълняват стриктно поставените им задачи”, каза Димитров. В момента пътните работници полагат изравнителен и усилващ 6 сантиметров пласт биндер асфалт. Според строителите този слой е необходим, за да се повиши здравината и издръжливостта на настилката. Също по тяхна информация обектът се изпълнява с единствената в България асфалтополагаща машина, чиято работна площ на полагащата дъска е 12.5 метра и позволява трасето да се асфалтира едновременно. По този начин се избягват надлъжните фуги и се постига изключително добро качество на настилката. Дебелината на полагащия пласт се контролира автоматично чрез електронна система и височинен осезател, който се плъзга по повърхността на основния асфалтов пласт. Изборът и технологията на полагане на асфалтовите слоеве по дължината на трасето е иновативен и е от изключително важно значение за качеството и здравината на пътната настилка. Полагането на биндер настилката по новото трасе при добро време ще приключи до 17 декември след което ще бъде направена нова организация на движението, за да се започне рехабилитацията на старото трасе.
Областният управител е доволен от качеството и темповете, с които строителите изпълняват задачите си, и интензивния процес на работа, който ще позволи обектът да бъде завършен качествено и в срок.
В момента вървят процедурите за отчуждаване за локалните платна и кръговите кръстовища, които трябва да бъдат изградени успоредно с основното трасе.
Цветана ТОНЧЕВА