След 5 години ремонт и над 2 млн. лв. инвестиции храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас отвори врати

Фокус: Отец Петър, на Никулден бургазлии имаха възможността за първи път да влязат в храм “Св.Св.Кирил и Методий” след дългогодишния ремонт, колко време продължи ремонтът, и в какво се състоя той?

Отец Петър Василев: Ремонтът продължи около 2 години, като преди това храмът стоя с пукнатини поне още 2 години и половина. Поради понижението на водите и това, че църквата се намира върху глинеста площ, храмът започна да се пропуква от 6 декемри 2011 година. До април 2012 година пукнатините станаха много големи и вътре беше невъзможно да се провеждат богослужения. На 7 април 2012 година храмът затвори врати, но докато не завърши строежът на подземния паркинг, нямаше как да започне ремонтът на храма. През това време той беше подпрян с много плътно скеле отвътре и отвън, което успя да го запази, за да не се саморазруши. Беше изготвен проект за укрепване на конструкцията, като се има в предвид, че такова нещо не е правено до сега в България. Трябваше да се вземат трудни решения за реконструкциите, в зависимост от проекта. Църквата беше опасана с два пояса, стоманени дебели, големи проволки в земята до 8-ия метър по перваза и най-отгоре беше опасано с карбонови нишки, вътре всички пукнатини бяха укрепени също с карбонови нишки като шев и запълнени с разтвор. Дефектите, които бяха видими по конструкцията на сводовете отвътре и под покрива бяха укрепени също с карбонови нишки. Колоните бяха застопорени със стоманени пръти в горната точка, а долу беше инжектиран над 1000 тона цимент. Като на 12 метра отвън и на 6 метра отвътре беше инжектиран циментов разтвор, с който се промива с 400 атмосфери налягане глината, след това се запълни с цимент и основата беше уплатнена. Отвън и отвътре около основите бяха сложени железобетонни пояси, които с шпилки бяха хванати, за да не се изместват основите. Между колоните имаше направени греди рандбалки 1 метър на 60 см и отгоре 20 сантиметрова железобетонна плоча. Това е една технология за укрепването на конструкцията на храма, която не е ползвана другаде в България. Благодарение на нея сградата става земетръсоустойчива и отговаря на съвременните изисквания за строителство.

Фокус: Какви бяха причините, които предизвикаха този мащабен ремонт?

Отец Петър Василев: Основната причина беше изкопаването на площада заради подземния паркинг. При тази ситуация, след изпомпване на подпочвените води те се понижават след като изсъхне почвата отдолу. Като правихме геология се установи, че има пясък и глина. Според специалистите, глината уляга и затова се получава това нещо, заради земната динамика, ако мога така до го нарека. Вече всичко е оправено.

Фокус:  Това означава ли, че можем да бъдем спокойни за основите на църквата?

Отец Петър Василев: Да, можем да бъдем спокойни, защото след като се започна ремонтът имаше гипсови маркери, които не са мръднали. Също така имаме италианска електронна, модерна, съвременна система за наблюдение, с която ще бъде правен мониторинг. За сега няма основания за притеснения, защото храмът е стабилен и укрепването беше направено комплексно. Проектантът дава гаранция за земетръс и устойчивост.

Фокус: Какви финансови средства бяха необходими през годините за ремонт?

Отец Петър Василев: Когато се разглеждаше работният проект необходимата сума беше около 1 800 000 лв., които бяха отпуснати от държавата. В последствие се отпуснаха още 500 000 лв. от Община Бургас, защото след като бяха разкрити “скритите дефекти” по време на ремонта, се наложи количеството на карбоновите нишки да се увеличи, а те са доста скъпи. Бяха използвани някъде около 2 300 000 карбонови нишки, за да достигне до това състояние храмът.

Фокус: Разкажете ми за вътрешното реставриране на храма, което предстои?

Отец Петър Василев: Вътре в храма успяхме да направим по-ново обзавеждане. Предстои възстановяване на стенописите, които след напукването бяха повредени. За тази цел ще търсим необходимите средства. Каменната фасада също е ерозирала от времето, понеже камъкът е строен с айтоски камък, наречен още пясъчник. Той се рони заради влажните условия и от химическите реакции, които стават с атмосферата. Дори в момента около храма има нападали парчета от фасадата. Трябва да се възстанови и каменната пластика. Правят се проучвания от много години, но необходимите средства, за да се извърши това са много. Подали сме искане да бъде изработен такъв проект и след неговото изработване, както и, когато се установят с точност необходимите за неговото изпълнение финансови средства ще бъде обявен конкурс за реставратори. Необходимо е да дойдат колкото се може повече групи от реставратори, за да може да стане реставрацията възможно най-бързо. В бъдеще се надяваме да постигнем тази цел.

Фокус: Има ли чудотворни икони в храм “Св. Св. Кирил и Методий”?

Отец Петър Василев: Като влезете в храма, в дясно, се намира иконата на храмовия светия – “Св. Св. Кирил и Методий”. Историята за иконата е, че през 20те години на миналия век от забравено кандило тя се е запалила и отзад иконата е овъглена, мрамора се е олющил от високата температура, а изображението на иконата отпред е запазено. Поради тази причина се смята, че иконата е чудотворна. Иконата на “Св. Богородица Касперовска”, която се беше просълзила преди 3 години, когато я изнесохме от храма, за да я преместим в параклиса, в който служихме, докато църквата беше затворена. В този момент иконата вече се намира в храма и всеки петък след светата литургия, правим молебно пеене, за да може иконата да помага, и закриля целия град. “Св. Богородица Касперовска” е закрилница на черноморските страни.

Фокус: Предстоят Коледни празници, как ще ги посрещне храм “Св. Св. Кирил и Методий”?

Отец Петър Василев: Тържественото отваряне на храма беше на Никулден – празника на град Бургас, когато православната църква празнуваше празника на Св. Николай Чудотворец, за който знаем, че е един от големите светители с много благодатен живот, с много изпълнени добри дела. Този ден също e празник на моряци, на рибари, на банкери, тогава храмът беше с широко отворени врати. За Рождественските празници той пак ще бъде с широко отворени врати, ще се извършат според църковния устав всички богослужения. Който желае може да дойде и да присъства на тези служби.

Фокус: Подготвяте ли се за празниците след Нова година – Йордановден, Богоявление, Ивановден?

Отец Петър Василев: Подготвяме се с желание и трепет, сега сме въодушевени от новата обстановка в храма. Аз и колегите ми служим всеки ден – сутрин и вечер. В навечерието на Йордановден, преди Богоявление, на 5 януари ще направим Велик водосвет, на 6 януари също ще направим Велик водосвет, Света литургия. Ще отидем на морето, където се хвърля кръста всяка година. Всичко ще протече много тържествено, благоговейно и ще се молим с всеки изминал ден за всички, които имат нужда, за нашия град, за нашата страна, за всички православни християни.

 Фокус: Има ли повече посетители в сравнение с предходни години след ремонта?

 Отец Петър Василев: Вече 4 години и половина служихме в едно помещение до храма и там ни посещаваха всички наши най-близки християни, на които искаме да благодарим, защото не ни оставиха в тези най-тежки времена, идваха при нас и се молехме заедно да се случи това нещо, което вече е факт – храмът “Св. Св. Кирил и Методий” да отвори врати. След неговото отваряне, той се напълни и хората започнаха да се завръщат с голяма радост, защото те си го познават. Когато е отворен по празници и не само, дори мога да кажа, че всеки ден минават и правят молитви, палят свещи. Това ни радва и ни дава сили да продължаваме напред, да се молим, и да настояваме да се оправят стенописите, и фасадата. Хората идват с радост, харесват това, което е станало и това ни насърчава много да бъдем усърдни в молитва, както и в работа, за да може тази църква да просъществува много години след нас.

Павлина КУЦАРОВА