Снежана Димитрова, туристически клуб „Незабравка“: Походът „По стъпките на Ботевата чета“ не само възпитава младите хора, но и ги учи да почитат историята и страната ни

Велико Търново. Различни са заветите, които остават за участниците в Националния поход „По стъпките на Ботевата чета“. Инициативата учи младите хора да обичат историята и България, но ги и възпитава. Това обобщи в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ ръководителят на търновската група Снежана Димитрова от туристически клуб „Незабравка“. През настоящата година в прехода се включиха над 100 деца и младежи от Търново и региона. Най-голяма е била групата от „Незабравка“, а останалите са били от СУ „Вела Благоева“ и ТД „Трапезица 1902“. „Заветите, които предаваме на младите са да почитат и познават всички български герои, не само Ботевите четници.  Никога да не се предават, да не се страхуват от нищо, да могат да отстояват себе си, да са борбени и издръжливи, да се гордеят, че са българи. Нищо не трябва да ги плаши. Да са активни, да се защитават, да си помагат. Те трябва да знаят, че колективният начин на живот ги прави много по-добри, да уважават личното мнение на другите и да са единни в трудностите“, категорична бе Снежана Димитрова.

Децата и младежите, които участваха през тази година, са от 13 училища от областта, както и от Великотърновския университет и Националния военен университет „Васил Левски“. След като се върнаха в Търново, те бяха приветствани лично от кмета инж. Даниел Панов, който ги поздрави за родолюбието и смелостта им.

Луиза ТРАНЧЕВА