Снежана Стоименова, сдружение „Хора и традиции“: Празника на брежанския кестен тази година ще бъде свързан с отбелязването на 170-годишнина от създаването на  храм „Св. Димитър“ в Брежани

Снежана Стоименова, заместник – председател на сдружение „Хора и традиции“ в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Стоименова, през октомври месец тази година ще се проведе поредно издание на „Празник на брежанския кестен“. Тази година ще има ли нещо по-специално в провеждането на самото издание?

Снежана Стоименова: Тази година, празника на брежанския кестен ще бъде под знака на един изключително важен юбилей на една от най-старите действащи църкви на територията на Югозападна България – храм „Св. Димитър“, село Брежани. Църквата е създадена преди 170 години и винаги е била един храм на духовността, стожер на българщината и събирателен център на всички християни и българи на територията на региона Брежани. Храмът си има своя празник, така като всяка година, когато дойде есента, ние имаме празника на брежанския кестен. Тази година сме решили да съчетаем двата празника в едно. На 21 октомври ще се проведе поредното издание на „Празник на брежанския кестен“, а на 26 октомври ще бъдат големите тържества, посветени на храм „Св. Димитър“. Двата празника се организират от всички, които мислят положително и в перспектива за селото – църковното настоятелство, начело с отец Янко; кметът на село Брежани – Благой Стефанов и сдружение „Хора и традиции“. По-рано през годината всички ние се събрахме заедно, за да обсъдим какво бихме могли да направим още за нашия храм и със съдействието на кметът на Община Симитли – Апостол Апостолов, написахме писмо до дирекцията по вероизповедание, която от своя страна прие положително нашето предложение – да се направим частичен ремонт на храма. Всъщност самата църква има проблем с една от стените, която потъва, затова се изисква и спешна намеса. Освен това ни се иска да превърнем храм „Св. Димитър“ в едно по-приветливо място за големите тържества.

Фокус: А какво ще се случи на самите тържества?

Снежана Стоименова: За тържествата мога да кажа, че искаме да поставим акцент, преди всичко, на ролята на храма за изграждането на младите хора на България. Поради тази причина сме решили да организираме пленери за деца в двора на църквата, също така ще направим неделни училища по вероизповедание, ще има проповеди на обществени личности, което се надяваме, че ще успее да засили връзката на младите хора с вярата. На 26 октомври ще бъде кулминацията на нашите тържества. Тогава се очаква при нас да дойде Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и цар Симеон Сакскобургготски, чиито баща е подарил една от иконите в храм „Св. Димитър“. Очакваме също да имаме много гости. Тази година на празника на храма, освен традиционния курбан, който се прави ежегодно, ще се опитаме да поканим световно известния хор за църковно-славянски песнопения „Йоан Кукузел“. Пропуснах да спомена, че на 21 октомври, когато ще е празника на брежанския кестен ще проведем една научна конференция за съдбата на кестеновите гори. Искам да кажа новина за първи път пред Радио „Фокус“ – тази есен ще залесим още 80 дка земи с брежански кестен, което лека по лека изпълнява нашите мечти да съхраним кестеновите насаждения в нашия район. И още една новина специално за Вас – в петък имаме среща с официалния представител на Slow Food International, което представлява глобална организация, основана през 1989 година, за да предотврати изчезването на локалните вкусови култури и традиционни ястия, както и да популяризира здравословното хранене.  Темата, която ще дискутираме е участието ни на тазгодишното изложение на организацията, което ще се проведе в Торино. На него ще презентираме брежанския кестен.   Също така искам да отбележа, че Югозападно държавно предприятие тази година ще ни подкрепи при организирането на празника на брежанския кестен. Те са наш много добър партньор в последно време и тази година ще бъдат съ-организатор на събитието. Ще изненадаме хората с красив художествен пленер, концерт, вкусни гозби и така ни се иска да писнат каба гайди на площада в селото, затова сме поканили гайдарски състав „101 Каба гайди”.

Фокус: Празника на брежанския кестен е много известен именно с кулинарната изложба, която представяте всяка година. На тазгодишното издание да очакваме ли нови и непредставяни до този момент рецепти?

Снежана Стоименова: Дамите от Брежани по принцип всяка година ни изненадват. И леля Райна, и леля Катя, които всяка година са с нас се стараят да експериментират, за да ни изненадата. По-специфичното тази година е, че трябва да приготвим такива храни, които биха могли да издържат цяла година, заради изложението в Торино. Ще загатна, че в момента приготвяме пастет от кестени, които ще бъдат консервирани. Също така искаме да направим вакуумирани кестени и бонбони от кестени. Наистина се надяваме, че местното население ще ни помогне много в тази инициатива. Освен това бих искала да помоля всички, които са свързани с Брежани и които имат малко повече финансови възможности – да ни помогнат за организацията и реализирането на идеите за празника, защото всяка година той се припознава единствено от Община Симитли. Смело мога да заявя, че имаме достатъчно родолюбиви брежанци, които биха могли да ни помогнат и за възстановяването на храма, и за празника на кестените, така че те да стават все по-хубави и с по-богати програми. Ние ще обявим сметка на Община Симитли в която хората ще могат да правят дарения, с които да заздравим храма, да стегнем стената му, да оправим двора на храма.   Изключително щастлива съм, че насреща винаги имаме кмета на Община Симитли, който няма празник, който да не прегърне и няма идея, която да е добра и да не е срещнала неговата подкрепа. По стъпките му върви и най-младите депутат Стефан Апостолов, който явно е заявил желание да помогне за реставрацията на храма. Това е една огромна почит и благодарност към духовността.

Фокус: Към днешна дата, освен хубавата новина, която ни съобщихте за залесяването на нови декари с брежански кестен, можем ли да кажем, че интереса към кестените нараства, но и че институциите започват да Ви обръщат повече внимание?

Снежана Стоименова: В момента, в който Вие казахте тези думи аз се развълнувах, защото именно това е нещото към което ние се стремим. Представяте ли си какво значи да бъдат залесени над 100 дка с брежански кестен? – това значи една възможност за хората от Брежани, които биха могли да направят вторични производства. С всичко което правим ние инвестираме в природата, в екологията, във въздуха. Според мен ние лека по-лека крачим към един природо съобразен продукт, към една екологична храна. Залесяването на нови декари с брежански кестен рано или късно ще даде икономически придатък на хората, той ще даде икономически ползи за региона. Освен това в момента ние като сдружение правим реални стъпки за създаването на „Асоциация на производителите на кестени“, за да може да сертифицираме брежанския кестен като уникален български продукт с европейски сертификат. Всичко това не са празни приказки, а много труд и мечти на хора, които искаме да възвърнем живота в малкото село.

Ливия НИНОВА