Солистката Цветелина Стоянова: Наградата, която искам да получа е оценката на зрителите и на публиката

 

Солистката на ДФФ „Алени Божурчета“ Цветелина Стоянова в интервю за предаването „Магията на Странджа“ на Радио „Фокус“-Бургас

 

Водещ: Цветелина Стоянова, народна певица, част от фолклорния ансамбъл „Алени Божурчета“, една от солистките му е следващият гост в „Магията на Странджа“. Цвети, здравей, благодаря ти, че прие поканата ни!

Цветелина Стоянова:  Благодаря и аз, здравейте и на вашите слушатели!

Водещ: Много е уважаван вашият ансамбъл от цялата общественост на Средец. Ти самата имаш огромен принос това да е така, донесла си редица награди. Кое те запали по народното пеене и защо реши да станеш част от „Алени божурчета“?

Цветелина Стоянова:  Аз от доста малка харесвам народната музика и фолклора по принцип. В семейството ни винаги са се слушали народни песни, танцували сме хора и аз от малка съм запалена по това. Един ден, както бяхме в училище, се разнесе една мълва, че ще дойде при нас, в нашето училище, една народна певица, а именно Златка Ставрева. Отидоха доста деца, които искаха да се записват при нея. Тя ни прослушваше. Аз наистина много исках някоя известна певеца да ме открие, защото обожавах музиката. И така се случи всичко. С помощта на госпожа Ставрева се събрахме „Алени Божурчета“. Бях много развълнувана, тъй като знаех, че ще се случи магия. И оттам започнаха конкурсите, нашите редовни репетиции и всичко просто беше една сбъдната мечта за мен.

Водещ:  Какво е да се докоснеш до едно такова голямо име, каквато е Златка Ставрева? Заедно със сестра й Ирина Ставрева те са едни от най-обичаните, най-големите народни певици, които изпълняват странджански песни. Какво е да ти преподава такъв човек, случва ли се магията?

Цветелина Стоянова: Ами определено наистина, лично мога да кажа, че не съм се докосвала до такива големи таланти като нашата ръководителка и съм много, много щастлива, че имах възможността и още я имам да научавам нови и нови неща от нея, щастлива съм затова и просто не знам какво да кажа. Аз нямам думи, че на мен точно ми се падна възможността да работя с такива професионалисти като нея и като сестра й.

Водещ: Личи си от начина, по който говориш и се вълнуваш, че много ти е присърце това, с което се занимаваш. Факт е, че „Алени Божурчета“ имате много награди в редица фестивали, ти самата как се почувства, когато преди време слушателите на Националното радио те класираха на първо място в традиционния конкурс за млади таланти, какво си каза тогава?

Цветелина Стоянова: Поздрави ме, естествено,         госпожата, бях с развълнувана, не можех да повярвам, тъй като фактически ти се състезаваш с други деца и не само деца. Просто това вълнение, което изпитвах аз, страшно много, не знам как да опиша чувството, което тогава се породи в мен. Беше огромно. Госпожата ме поздрави, целуна ме, стисна ми ръка, естествено и групата също ме поздрави. Без тях не мога, тъй като те са моята подкрепа, когато съм на сцената. Те ми стискат палци. Просто не знаех какво да кажа, не знаех на кого да обърна внимание, да му благодаря. Отвсякъде се сипеха поздравления и общо взето за първи път някой да те оцени по този начин. Бях наистина много, много щастлива и радостна.

Водещ: И то публиката да те оцени по този начин безспорно е наистина много голямо вълнение.  Казваш ми, че това е една твоя мечта. Сега мечтаеш ли да се занимаваш и по-късно с това професионално, да останеш на сцената?

Цветелина Стоянова: Ами надявам се. Не знам какво ще покаже времето. Искам да се занимавам с музика и е най-важното нещо за мен в момента. Сцената все повече ме влече и искам отново да се върна с нови сили и да я покоря отново, тъй като както казах и в началото, е една моя искрена мечта, която искам все повече да се реализира в бъдеще. Не знам, времето ще покаже.

Водещ:  Питам те неслучайно, а защото ми се струва, че би искала по-късно да продължиш образованието си именно в тази насока, музиката, пеенето, изобщо всичко, което толкова много обичаш и това си личи.

Цветелина Стоянова:  Да, така е, аз искам да продължа с пеенето. Както казах, времето ще покаже какво ще се случи, но не знам, ще видим, може и така да стане.

Водещ: Въпреки че звучиш много скромно и вярвам, че нашите слушатели го забелязват, коя е наградата, която искаш да спечелиш – конкурсът, фестивалът, който искаш да покориш сега?

Цветелина Стоянова: Не е само един. Аз съм радостна за всички. Искам да ги покоря, естествено, всичките.  Може би наградата, която искам да получа, е, че искам зрителите и всички тези, които ме гледат, да ме харесват още повече, за тях да съм техният талант, тяхната гордост. И може би наградата, която трябва да получа, е оценката на зрителите и на публиката. Не толкова наградите, тъй като аз не го правя заради наградите, а заради веселбата, която се създава на сцената. Всички хора стават, ръкопляскат. Може би заради това правя всичко.

Водещ: Пожелаваме ти го от сърце, вече имаш любовта на публиката, да не се надяваме, че у теб няма да угасне тази любов към странджанската музика и песен и съм сигурна, че това ще се случи. Много ти благодаря за този разговор!

Водещ: И аз ви благодаря. Пожелавам на слушателите ви едно успешно лято и много здраве и щастие, както и на вас!

Евелин ЦАНЕВА