Силвия Ненкова, ръководител на групи за автентичен фолклор в Пазарджишко: Съхраняваме традициите и песните на родния ни край

По повод наближаващите празници и свързаните с тях изяви, Радио „Фокус“-Пазарджик потърси за коментар Силвия Ненкова, солист в „Ансамбъл Пазарджик“ и ръководител на две групи за автентичен фолклор в селата Звъничево и Елшица.

Фокус: От колко време водите групи за автентичен фолклор?

Силвия Ненкова: Преди 12 години започнах да работя с жените от село Звъничево, които изпълняват автентични  български фолклорни песни. Събираме се два пъти седмично в сградата на читалището. Голямата трудност в началото беше липсата на репертоар. От  участия на жените на фестивали в Батак и Копривщица постепенно събрахме много песни. Една жена от Звъничево, която вече не е между живите, баба Малинка, ни изпя около 20 песни, които записахме и съхранихме за поколенията. С тях ние се представяме на фестивали и конкурси на народната музика. Лятото бяхме на фестивал в Китен. Получихме специална награда златен медал. Самите песни в Звъничево са много интересни. Два пъти седмично ходя в Звъничево.

Фокус: От колко жени е съставена групата?

Силвия Ненкова: Групата ни е от 20 жени, но само няколко от тях са под 60 годишна възраст. Останалите са пенсионерки. Но сегашните жени не знаят песните, които баба Малинка ни даде да запишем. По този начин осъществихме приемствеността и запазихме за бъдещите поколения песните от този край.

Фокус: А какво ще ни кажете за групата в село Елшица?

Силвия Ненкова: Един път седмично пътувам до Елшица, където също водя група за автентичен фолклор. В Елшица групата е по-млада във възрастово отношение. Пеем песни, характерни за Средногорието, и засега се справяме добре.

 

Фокус: Вие работите и в „Ансамбъл Пазарджик“. Разкажете ни какви концерти предстоят?

Силвия Ненкова: В „Ансамбъл Пазарджик“, където работя, има записи от всички изяви на групата в Звъничево. На Коледните празници в нашия град „Ансамбъл Пазарджик“ ще изнесе концерт на 21 декември в ДКТ „Константин Величков“. Наследник и продължител на уникалните фолклорни традиции, „Ансамбъл Пазарджик“ е средище за съхраняване и популяризиране на огромното песенно и танцово съкровище в Пазарджишкия край. Изнасяме всяка година средно 80 концерта пред своята публика. Отделяме специално внимание на образователните концерти пред учениците в града и общината.

Светлана ЕЛЕНКИНА