Соня Георгиева, Дирекция „Туризъм“ – Варна: Ще популяризираме Варна със селфита на туристи, посетили забележителности в центъра на града

Снимка - Туристически информационен център - Варна

Директорът на ОД „Туризъм“, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Госпожо Георгиева, Туристическият информационен център във Варна стартира от днес игра, чрез която се разказват любопитни факти за града. Разкажете повече за инициативата.

Соня Георгиева: Градските игри са доста популярни напоследък. Те набират инерция и стартът им започна още преди една година. Ние също решихме да направим градска игра с идеята да привлечем не само туристи, но и самите жители да се включат. Чрез нея те могат да преоткрият централната градска част по по-интересен и развлекателен начин. Всеки може да отиде и да получи една брошура, която представлява малък дневник на момиче, което е от град Варна и обича да посещава тайнствени и различни архитектурни места. Чрез тази брошура, в която има подробна информация, се тръгва по един маршрут, който започва от Туристическия център. В дневника има кратка информация за всяка от забележителностите, заедно със снимков материал. Когато туристът отиде и намери съответната забележителност е желателно да си направи селфи и след като обиколи 20-те включени места, може да се върне и да получи малка награда. Идеята е чрез тези селфита да се рекламира цялата централна градска част със забележителностите, с различните архитектурни акценти, чрез паметниците в града, в социалните мрежи. Защото знаем, че обикновено хората, които си правят селфита качват снимките в социалните мрежи и по този начин ние ще популяризираме града.

Фокус: Т.е. основното условие е включилите се в играта да качат свои снимки в своите профили в социалните мрежи.

Соня Георгиева: Точно така. Няма зададени срокове за играта. Тя може да започне от днес, да приключи след една седмица, след пет дни. Може в края на деня. Няма ограничения. Решихме да я стартираме през Седмицата на туризма, която е до 30-ти септември. Предвидено е в този период да се провеждат различни други мероприятия. Тя е свързана и със Световния ден на туризма – 27-ми септември. А иначе играта ще бъде разигравана и популяризирана през цялата година. Няма пречка и през летния, и през зимния сезон да се реализира.

Фокус: А дневниците, които се раздават, безплатни ли са?

Соня Георгиева: Да безплатни са. Те остават за участниците. Освен дневник, на желаещите да участват се дава и карта на града. В брошурите, които са отпечатани на български и на английски език, има инструкции. По тези описания и снимките, туристът трябва да открие забележителността. Има кратък и дълъг маршрути. Като краткият приключва при Туристическия информационен център. При по-дългия е включено и посещение на вълнолома, и на Морска гара. Туровете започват от кулата на градския часовник в централната градска част. Това е първата забележителност, включена в дневника. Надяваме се играта да бъде интересна и забавна.

Диана СТОЕВА