Соня Енилова, Бургаска регионална туристическа камара: Очакванията ми за този летен туристически сезон съвпадат с тези от началото на годината – лек спад в броя на туристите

Снимка: Община Бургас

За стартиралия летен туристически сезон Радио „Фокус” – Бургас разговаря със Соня Енилова, председател на Бургаска регионална туристическа асоциация.

Фокус: Г-жо Енилова, какви са Вашите очаквания за стартиралия летен сезон?
Соня Енилова: Очакванията ми съвпадат с тези от началото на годината, когато прогнозирахме лек спад в броя на туристите. Той беше прогнозируем на база на това, че имаше фалирали авиокомпании – най-вече немски. Освен това имаше спад на записванията от страна на руския пазар. Силна е и конкуренция от страна на Турция, Египет и Гърция. Броят туристи, който имахме през миналата година, надали ще можем да достигнем и през тази. В същото време нашите туристически фирми се мобилизираха и започнаха да търсят алтернативи на други пазари. Вместо с руснаци, туроператорите се свързаха със свои партньори в Молдова, Украйна, Молдова и Беларус и започнаха да привличат туристи оттам, което малко или много би компенсирало спада на туристи от руския пазар. За съжаление, обаче, туристите, които идват от Украйна и Молдова, не са същите, като руските туристи. Първо, те идват с автобуси и оттам възниква въпросът за паркирането на тези автобуси. Ние нямахме готовност за пристигането на толкова много автобуси, конкретно в Слънчев бряг. В момента се търсят опции за намиране на места за паркирането им. Второ, тези туристи не са толкова платежоспособни, не записват толкова много мероприятия извън основната си почивка, което вероятно също ще промени платежния баланс, т. е. – приходите от туризъм през този сезон. Считам обаче, че с мобилизацията на всички, нещата няма да са толкова трагични, колкото ги представят. За мен, лично, е неприятно да се качват в средата на сезона клипове с празни места по плажовете от последните редове на чадъри и шезлонги, а не от първи ред, който се запълва сутрин рано. Считам, че ние си правим антиреклама по този начин и не би трябвало да реагираме така. Ако сме националисти, каквито са и гърците, и турците, това ще бъде от полза за всички.
Фокус: Фактор за промяна в посещаемостта ли са цените на шезлонгите и чадърите?
Соня Енилова: Аз не считам, че те са фактор. Цените на чадърите и шезлонгите в Слънчев бряг не са променяни с години. Разбира се, морето, слънцето и плажа са основният мотив за туриста, за да посети морето през летния сезон. Разбира се, че и цената е важна, но не считам, че това е фактор, за да намалее броят на туристите. Според мен, международната конюнктура е причина за този спад. Другата причина, на която ние можем да обърнем повече внимание, това е качеството на предлагания продукт. За съжаление, поради липсата на персонал, много хора взимат на работа хора без квалификация, без необходимия опит, а оттам качеството на самото обслужване не е това, което очакват туристите. Това може би също оказва влияние върху вземането на решение дали туристите да изберат България. Мисля, че сами трябва да си помогнем, като мотивираме служителите. Ако имаме добър персонал, можем да го задържим и за следващия сезон, като го обучим и потърсим начин да повишим качеството на туристическия продукт.
Фокус: Какво можем да направим по отношение на рекламата?
Соня Енилова: Важно е разнообразието. Турците непрекъснато разнообразяват това, което предлагат. Ако отидете на Международните туристически борси, няма да видите Турция да се рекламира с море. Тя се рекламира със занаяти, напоследък с храни, традиционни носии и забележителности. Така че, когато човек отиде на море, да може да посети и другите атракции. А това води до по-качествен турист в самата дестинация. Според мен, нашите усилия би трябвало да бъдат в тази насока – ние да разнообразим продукта и рекламата му. Не трябва, посещавайки туристическите борси, да кажем: Ние имаме море. Въпросът е в това какво друго, с което можем да привлечем туриста, имаме. Вярно е, че при нас климатът е умерен, имаме много добри температури през лятото, липсват големите горещини, морето ни не е толкова солено. Имаме много предимства по отношение на нашето море, но само с морето вече сякаш не е достатъчно  да привличаме туристи. Трябва да акцентираме и върху друго, което те търсят – разнообразието.
Фокус: Променили ли са се очакванията и търсенето на българския турист?
Соня Енилова: Абсолютно. Има голяма промяна в туристическото търсене на вътрешния пазар. Първо, почивките вече много повече в годината и са по-краткотрайни. Годишно хората почиват 3-4 пъти по 3-4-5 дни и рядко отделят цяла седмица за един курорт. Търсят разнообразието, търсят и качеството. Качество най-вече на обслужването. И тъй като българинът предпочита нашето – Южното Черноморие, за нас е важно да предлагаме качествен продукт. Пак се връщаме на въпроса с кадрите. Това е един от най-големите ни проблеми, които, ако не разрешим, ще загубим още туристи. Най-много оплаквания има за това, че обслужването е некачествено, както в хотелите, така и в ресторантите. Бавно се сервира, храната е некачествена, а стаите – неподредени. Миналата седмица разговарях с туроператор, който ми разказа, че е водил група туристи, чиито хотелски стаи се оказало, че са непочистени, тъй като камериерките не отишли на работа. Искам да кажа, че отново опираме до човешкия фактор. Ако нямаме качествен персонал, продуктът ни става некачествен и нетърсен – затова спада и броят на посетителите. Най-важни са качеството на обслужването и качеството на храната.
Фокус: Как биха се отразили предвидените промени в закона от защита от шума?
Соня Енилова: Туристът изобщо не се интересува от нашето законодателство. Но ние трябва да се съобразим с това какво търси туристът. Вярно е, че има такива, които търсят купон. Тогава ние трябва да им осигурим място за него – място, където да се весели. Въпросът е къде ще бъде това място и ние трябва да решим къде ще го осигурим. Тази година имахме спад на младежките групи, идващи от Великобритания, чиято цел е точно този туризъм. Тенденцията беше започнала в последните 3-4 години, но в настоящата се усеща осезаемо. Има и туристи, които търсят семейна почивка – на тях трябва да предложим друго. Трябва да профилираме курортите, градовете и  населените си места. Трябва да предлагаме това, което се търси на пазара, тъй като пазарът определя какво да се предлага, а не това дали е шумно или не. Според мен е важно да съобразим това. Не мисля, че с големи рестрикции нещата ще се подобрят. Важно е да бъдем умерени и да се съобразяваме с търсенето. Другото, което е важно, е проверките, най-вече в големите курорти, да се извършват много деликатно и незабелязано. На нито един турист, а и на гражданин, не би му било приятно, докато почива, да се стане свидетел на проверка с 20 души и медии. Това създава несигурност и не прави добро впечатление на посетителя. Тези демонстративни проверки са излишни. Би трябвало всяка една от институциите да върши работата си качествено и ако го прави, законът ще се спазва. Аз съм против този тип демонстративни проверки.
Мария ПОПЧЕВА