Соня Петрова, РИМ: Над 250 000 туристи са посетили музейните обекти във Велико Търново от началото на годината

Най-старият и най-голям извънстоличен общоисторически музей се намира във Велико Търново. Регионалният исторически музей стопанисва едни от най-посещаваните туристически обекти, сред които и крепостта Царевец. Колко са туристите, преминали през Велико Търново през първите седем месеца на годината, от къде са те и кои са най-предпочитаните обекти. На тези въпроси в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново отговори Соня Петрова, главен уредник Отдел „Връзки с обществеността” в Регионалния исторически музей. 

 Фокус: Колко туристи са посетили Велико Търново за седемте месеца от началото на годината и кои са най-предпочитаните обекти?

Соня Петрова: За първите седем месеца на календарната 2017 обектите на Регионален исторически музей  – Велико Търново са посетени от 256 078 от петте континента. Най-предпочитан и най-посещаван Архитектурно-музеен резерват Царевец. Близо 133 000 души са изкачили стръмнините до Патриаршеския комплекс и са разгледали историческия хълм.

Фокус: Казахте от пет континента. От кои държави са чуждестранните туристи, които са посетили Велико Търново?

Соня Петрова: Най-силен интерес имаме от туристите от Румъния. Това е основано, тъй като са от страна, съседна на България. Предимно става въпрос за семейства, които посещават града за уикенда, посещават различните културни събития, които се случват във Велико Търново. Техният брой надвишава 15 000. Традиционно туристическият поток е и от другите европейски държави като Великобритания – над 6000, Германия – над 5000, Франция. Засилен е интересът и се наблюдава завишение на туристите от Испания, които не само в организирани групи обикалят България и разглеждат забележителностите на страната, но и в семейни групи, т.е. като индивидуални туристи. Те посещават и Царевец, и Арбанаси , и църквите в Асенов квартал. За щастие ние имаме адекватно обслужване на този език и те могат да получат информация на всеки обект.

Фокус: Колко са българските туристи?

Соня Петрова: Българските туристи са едни от най-добрите ни приятели, защото за българите и Търново, и Царевец, и изобщо градът ни. е символ на България. Децата идват предимно през май и юни в организирани ученически екскурзии, но и сега, през летния период, когато хората отиват на море, те не пропускат да посетят за пореден път Царевец или Мултимедийния посетителки център, да видят красивите музей с изложбите, които предлагаме и които се обновяват периодично.

Фокус: Казахте, че Царевец е най-предпочитаният туристически обект, но има ли интерес и към другите обекти? Както знаем, миналата година бе отворен и хълма Трапезица за посещение.

Соня Петрова: Трапезица сякаш остава извън информационния обсег на нашите гости. Сякаш много от тях не са чули, не са прочели и не знаят, че втората крепост „Трапезица – град“ работи от 22 септември миналата година. Но когато те отидат те остават доволни да видят под друг ъгъл не само Царевец, но и града ни. Така че на Трапезица посещенията са малко под очакванията ни. Те са около 5000 за седеммесечието. Надяваме се обаче рекламата от уста на уста да работи. Тоест не само вие като медии – вестници, радиа и телевизии, но и рекламата от доволните туристи, когато те разказват на своите близки и приятели, да увеличи цифрата на посещенията, особено сега през есенния период, когато на 22 септември Търново отново ще бъде център на тържествата за Независимостта. Тук искам да добавя, че има едно значимо увеличение на туристите от Азия. Докато миналите години посещенията от тези страни  – от Япония, Китай, Хон Конг, Малайзия, бяха спорадични, сега ние виждаме едно завишение на цифрите от този континент. Надяваме се връзките, които установяваме като град и като туристическа дестинация, да завишат още повече тази цифра.

Фокус: През първите години след откриването на Мултимедийния посетителски център имаше бум на посетители. Сега каква е ситуацията?

Соня Петрова: Мултимедийният посетителски център безспорно е интересен и продължава да буди интереса както на български, така и на чужди посетители. Особено в европейската инициатива Нощ на музеите, когато има безплатен достъп, сякаш тогава опашката пред музея не спира, интересът не стихва. Особено интересен той е за учениците, защото там те виждат нещо, което на Царевец няма как да си представят и да видят. Тоест те виждат оживели и занаятите, и културата,м и царя с царицата, самия цар Калоян. Така че това, което предлага Мултимедийният посетителки център е полезно за учебния материал, за онагледяване на това, което се изучава в училище. Цифрата, която можем да кажем, е над 26 000 за седеммесечието. Както всеки вече утвърден център, той не е музей, но все пак е нещо, което няма във всеки град на България, неминуемо ще продължава да буди интерес.

Фокус: В момента се провежда Летният фестивал „Сцена на вековете“. Само преди няколко седмици закрихме и Международния фолклорен фестивал. Спомагат ли тези събития за увеличаването на броя на посетителите и за привличането им към музейните обекти в старата столица?Соня Петрова: Безспорно. Тези летни фестивали – реанакторският фестивал за средновековното ежедневие на българите през 13-14 век, „Сцена на вековете,“ сега върви летният фестивал „Arbanassi Summer Music“ с класическа музика в църквата – музей „Архангели Михаил и Гавраил“ в Арбанаси – това са все събития, които разширяват интересът и утвърждават тези музейни обекти като, не само исторически, но и културни средища. Така че хората идват не само за „Сцена на вековете“, но този, който си вземе билет за представлението, не пропуска да разгледа и крепостта, да посети и други музейни обекти, така че те допълват представата на посетителя за историческото минало на Търново.

Фокус: 256 000 туристи. В сравнено с този период на предходните години повече или по-малко са те?

Соня Петрова: Сравнено с 2016 година това е завишение. Сравнено обаче с 2013 година е спад. Много са факторите, оказващи влияние, както демографски, така и икономически, но спадът не е толкова голям. Надяваме се, че българите ще продължат да считат Търново за историческото сърце на България и интересът към старата столица няма да отмине. Ако трябва да обобщим, можем да кажем, че тази година туристическия сезон върви добре за сега. Надяваме се този интерес да продължи и посетителите ни да са устойчиви.

Фокус: Нека да кажем, че освен Царевец, Трапезица и Мултимедийният посетителски център, могат да се видят и църквите в Арбанаси, Никополи ас Иструм и още много други обекти в покрайнините на Търново, които също са много красиви.

Соня Петрова: Безспорно.Аз използвам случая да поканя всички ваши слушатели в утрешния ден, в 10.30 часа, на Никополис ад Иструм започва реанакторския фестивал „Нике – играта и победата“. За втора поредна година ще се проведе това събитие в античния град Улпия Никополис ад Иструм. Входът е безплатен. Всеки, който има интерес да заповяда и да съпреживее това, което ще се случи. Арбанаси и църквите в Асенов квартал заслужено се радват на интерес, най-вече от круизните туристи, които пътуват по река Дунав, затова там потокът е нестихващ. Там туристите посещават и „Архангели Михаил и Гавраил“ и другата музейна църква „Рождество Христово“ с прекрасни стенописи от 16-17 век. Малко извън обсега им остава обаче църквата „Свети Георги“, отворена преди няколко години, възстановена и реставртирана, но се надявам туроператорските агенции да обърнат внимание на уникалния характер и на стенописите на този храм. Някой от концертите на летния фестивал „Arbanassi Summer Music“ догодина може би ще се проведат в тази църква.

Надежда КРЪСТЕВА