Сотир Иванов, директор: Над 54 хиляди туристи са посетили Исторически музей – Петрич през 2017 година, за месец януари 2018 броят им е около 2000

Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Иванов, в началото на нашия разговор нека направим едно обобщение на това каква бе 2017 година за Исторически музей – Петрич и филиалите, които се намират към него?

Сотир Иванов: 2017 година бе преломна за Исторически музей – Петрич, защото от една културна институция, която повече или по-малко беше с локално значение, ние се превърнахме в един от регионалните, дори национални музей. Имам предвид като приток на туристи, като музейна аудитория и като тенденция на развитие. За какво става въпрос – ако през една, да кажем 2015 година, сме имали около 26 – 27 хиляди туристи, през 2016 година имахме 38 хиляди, а през 2017 година имахме близо 54 хиляди туристи. Това означава, че на практика във всеки ден, защото ние работим почти 365 дни в годината, с изключение на коледно-новогодишните празници, ние сме били посещавани от повече от 100 души. Това показва един по-различен ангажимент и културна програма, която надраства интересите и потребностите на местната общност. В тази връзка ние се стремим да предложим един по-различен продукт, който е на по-високо ниво. Ще се отнася до различните ни обекти, то ние сме доста диверсифицирани – имаме два обекта на открито, които са Национален парк-музей „Самуилова крепост“, посветен на битката при Ключката клисура от 1014 година и Античен град „Хераклея Синтика“, където миналата година имахме изключително успешни археологически проучвания. Така този обект се превърна в едно от малкото места в България, където можете да видите, да посетите разкрит реставриран форум, функционирал от 276 до 388 година след Христа. Форумът е с размери – дължина повече от 120 метра, на този етап разкрита ширина около 50 метра. Освен това имаме разкрит ранно римски квартал и крепостна стена, която е след I век. Тоест дори там имаме възможност да привлечен туристите не само като възможност да се потопят в атмосферата на един античен град, но тази година подготвяме и още на 14 февруари ще бъде показана временна постерна образователна експозиция, която да даде малко по-различен  информация за обекта. Другите ни обекти като Централна експозиционна зала и Къща музей „Ванга“ бяха трансформирани от гледна точка на доста големия интерес. Ние се опитахме да покажем, специално в къща „Ванга“ някои по-различни тенденции за пророчицата, които до този момент са по-малко известни, като акцентирахме на по-младият ѝ период. В Централна зала пък се стремяхме да показваме неща, които са тясно свързани с българската култура. Неща, които не бяха показвани като културни и икономически тенденции.

Фокус: Тъй като началото на годината започна с хубаво време, то как върви при Вас туристопотока и има ли интерес от страна на хората?

Сотир Иванов: Това е доста интересно явление, понеже все пак имаме обекти на открито и сме доста зависими от времето. Миналата година беше доста заснежена и поради тази причина не може да направим някакво сравнение. За месец януари бяхме посетени от близо 2000 туристи, което за нас е своеобразен рекорд. Интересното е, че забелязваме пристигането на групи, които макар да са от Балкански държави, никога не са били част от нашата аудитория. Например има доста сериозен интерес от страна на Турция, което за нас е учудващо. От друга страна те имат много култура, която е свързана с античността и вероятно трябва да търсим именно тези корени, които ни обединяват като съседи. Говорим за античното културно наследство.

Фокус: Какви са приоритетите Ви за 2018 година и как ще надскочите постигнатото през 2017 година?

Сотир Иванов: Наблюдаваме практиките, които съществуват в музеите в България, както и международния опит. Тази година Международния съвет на музеите ИКОМ има една много интересна тенденция „Свързаните експозиции – нови подходи и нови публики“, която много ни привлича като визия и като възможност за развитие на нашия музей. Ще се опитаме и при нас да представим точно тези свързани експозиции, представяйки Община Петрич в античната култура, средновековната, съвременната. Освен това тази година много ни се иска да направим представянето на природо-научното ни наследство. Ние нямаме природно-научен отдел и затова това ще е едно предизвикателство за нас. Надявам се, че ще успеем да се справим с тази задача. По отношение на туризма, то мога да кажа, че през месец януари беше сключен много важен договор между кметът на Община Петрич – Димитър Бръчков и Българският туристически съюз. Чрез него Хераклея Синтика бе включена в 100-те Национални обекта. Така, че се надявам, че това ще бъде допълнителен стимул и ще привлече все повече туристи. Надяваме се, че със свързването на старите и новите експозиции ще придадем един нов и съвременен облик на музея.

Ливия НИНОВА