Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич: Теренното археологическо изследване с географски информационни системи ни дава възможността комплексно да изучаваме културното наследство на Петрич

Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Иванов, в периода 10-25 ноември на територията на Община Петрич се проведе  теренно археологическо изследване с географски информационни системи. Каква бе неговата цел?

Сотир Иванов: Всъщност ние не говорим за една цел, а за няколко, които са взаимно свързани. От една страна, когато се прави комплексна археологическа карта чрез географски информационни системи това ни дава възможност комплексно да изучаваме културното наследство, което е останало като културни ценности, които могат да бъдат открити чрез археологически разкопки. Тук говорим за праистория, античност, средновековие и общо взето почти всички периоди до съвременната епоха. Тези научни целия са ядрото, освен това ние един вид вече ще имаме археологически кадастар, който ще ни позволи да си създадем и туристическа стратегия – какво може да бъде експонирано, каква туристическа цел вече може да изгради Община Петрич и оттук нататък следват перспективи за чисто икономическо развитие през може би следващите 5 години. Разбира се аз бих се радвал ако имаме една визия за поне 20 години напред, така че да може да бъдем устойчиви, но ние към момента полагаме едно начало, което смятам, че ще продължим и през следващите години.

Фокус: На базата на информацията с която успяхте да се сдобиете към момента, то смятате ли, че Община Петрич може да се нареди на челните места в страната по отношение на археологическото й богатство?

Сотир Иванов: Категорично да. И колегите преди нас, които са извършвали теренни археологически проучвания  в край на 70-те и началото на 80-те години на XX век – това е екипа на Мечислав Домарадски са очаквали такова нещо. Община Петрич, в миналото Петрич, а в античността Хераклея Синтика е всъщност града, който контролира изключително важен отрязък между Кресненското и Рупелското дефиле. Това е основния път север – юг и изток-запад межди Вардар и Марица. Поради своето стратегическо положение градът, който в зависимост от различните епохи е носел различно име е съсредоточил в себе си огромна икономическа, културна и политическа власт, а от там има и богата селищна система. Тези предположения бяха потвърдени, като само от епохата на античността Домарадски регистрира около 146 селища – ние малко повече. Това показва, че Община Петрич със своя обект Херакеля Синтика може да създаде и сателитни културни обекти около местността Кожух или в самия град Петрич, като това може да бъде заложено и в бъдещи европейски програми, защото този туризъм е изключително успешен. Както не веднъж сме казвали за 2016 година Исторически музей – Петрич със своите 4 обекта – Античен град Херакля Синтика, Национален парк-музей „Самуилова крепост“, Къща-музей Ванга и Централа експозиционна зала генерира един посетителски интерес от около 60 хиляди души. Това от своя страна ни поставя във водещи позиции, като културна дестинация на територията не само на Югозападна България, но и на един голям трансграничен район обхващат Бивша югославска република Македония и северна Гърция.

Фокус: А всъщност може ли археологическото богатство на една община да се използва като средство за привличане на инвестиции и какви биха могли да бъдат те?

Сотир Иванов: Да. Аз мисля също така, че това би могло да бъде и приоритет от гледна точка на това, че първо до този момент археологическото наследство е изключително неизползван ресурс, от друга страна свежите пари в този сектор могат да се окажат особено важни за развитието на сектори, които са свързани с туризма, като цялата обслужваща секция, като ресторантьорския, хотелиерския бизнес, производството на стоки и услуги, които са свързани точно с туризма. В това отношение трябва да се помисли и по-стратегически. Разбира се това е и може би цел на Общинска администрация, но първо трябва да се идентифицират всички онези групи туристи, които посещават община Петрич, а също да се върви към привличане на туристи, които са по-платежоспособни и желаят да останат повече време на територията на общината, защото тук задоволяват различни свои потребности, срещат се с културно-историческото наследство което е изключително рядко срещано в света пък и дори в Европа, която е богата на история. Тук при нас имаме културни дадености, които произлизат от пра-историята до една страхотна античност и средновековие, но от друга страна имаме условия за развитието и на спа туризъм, планински туризъм и така нататък и то в една много компактна площ от 650 кв. км. Освен това Община Петрич за разлика от другите общини, които ни заобикалят има необходимия демографски ресурс, за да поеме обслужването на много по-голям туристически поток.

Ливия НИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *