Сотир Иванов, ИМ – Петрич: В близко бъдеще на античен град Хераклея Синтика ни предстои откриване на театър и стадион

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин  по повод старта на археологическия сезон на Античен град Хераклея Синтика.

Фокус: Г-н Иванов, малко повече от седмица след старта на археологическия сезон на Античен град Хераклея Синтика каква е обстановката при Вас и какво успяхте да откриете освен двете лъвски глави, за които говорихме малко по-рано?

Сотир Иванов: Ще започна с това, че при нас за първи път археологическия сезон започва толкова рано. Ние разкопаваме Хераклея Синтика от 2007 година. Предвид онова, което можехме да експонираме още миналата година – това е Гражданската базилика, едно монументално стълбище пред самата базилика, лъвски глави, за които предполагахме, че са част от водоскок или антаблеман, което представлява горна покривна конструкция оформена страхотно в най-добрите традиции на каменоделството и на римската провинциална архитектура през III век – всичко това ние даде възможност да искаме едно по-ранно започване на археологическия сезон и проучвания предвид това, което очаквахме да открием. Този сезон не ни разочарова, защото когато започнахме излязоха още лъвски глави, което означаваше, че  не става дума за някакъв малък водоскок, а за масивна монументална конструкция, която в крайна сметка е в представителната градска част на Хераклея Синтика от III век. Тези стълби, които бяха пред лъвските глави се оказаха не с една дължина от 3 или 4 метра както очаквахме, а някъде около 30 метра, което променя нашата престава за архитектурата в Хераклея Синтика през Римската епоха. Това което е по-интересно е, че разкривайки тези стълби ние навлизаме в дълбочина и заедно с римската архитектура от III век много по-добре ще може да експонираме и това което се намира под тях, а това е една ранно елинистическа култура, която е от времето на древните македонски царе Филип II и Александър Велики.

Фокус: До кога ще продължат проучванията, които провеждате към този момент?

Сотир Иванов: Този първи етап е до 13 май. Идеята ни е поне до някъде да разкрием тези стълби, за които споменах по-рано. Със сигурност няма да успеем да ги разкрием до там, защото говорим за наистина големи мащаби. Освен това реставратор и консерватор трябва да дадат своите препоръки, за да започне процес за реставрация и консервация, защото наред с тази архитектура и лъвските глави, излезе и част от орел. Всичките тези неща трябва да бъдат добре обработени, за да могат да издържат на въздействието на природата, защото в крайна сметка идеята на Хераклея Синтика е да експонираме всичко инсито или на място – това да бъде музей на открито и всъщност както архитектурата, така и природата да Ви говорят пряко за живота през античността преди 1700 – 1800 години. Искам да отбележа, че всъщност това е първият етап от тазгодишните проучвания на античен град Хераклея Синтика, а вторият етап ще започне в началото на месец юни. Тогава се надяваме, че вече ще можел окончателно да приключим с този обект и евентуално да подготвим геофизично проучване. На античен град Хераклея Синтика ни предстои откриване на театър и стадион. Оказва се, че античния град е с размери в запазаност, които представляват интерес не само за Югозападна България, но и за цял страна, защото ние нямаме друг толкова добре запазен обект от тази епоха.

Фокус: Като мащаби се очертава обекта да бъде доста голям. Нашите слушатели, които са го посещавали навярно могат да си представят за какво говорим. В тази връзка освен този първи и втори етап на археологическите проучвания планувате ли да продължите и в бъдеще с изследванията на обекта?

Сотир Иванов: Самата укрепена територия още през 2015 година имахме представа, че обхваща някъде около 71 хектара, отделно прилежащите територии. Всичко това дава възможност да разкрием поне представителните части от този град като Гражданската базилика, форума, а след това да се върви към стадиона на града, защото със сигурност са съществували такива институции. Също така мога да кажа, че тъй като самата територия на Рупите  не е урбанизирана, те са в по-голяма или по-малка степен запазени и съответно могат да бъдат реставрирани, консервирани и експонирани. Ако открием театър, то това ще бъде втория такъв след пловдивския, който ще може да се види на място. Това от своя страна е не само научно, но и експозиционно предизвикателство пред музея. Надяваме се, че ще можем в един разумен краткосрочен срок в рамките на от 1 до 3 години да се справим с тази задача, за да запазим жив интереса към Хераклея Синтика и да може да експонираме това антично културно наследство.

Фокус: Тъй като говорим за това, че в момента се провеждат активни археологически проучвания на обекта, то няма как да не Ви попитам дали той, въпреки това, е отворен за посещение от страна на туристите?

Сотир Иванов: Отворен е. Нашата идея е следата – нашата аудитория, която се състои от граждани на Община Петрич и туристи от страната и чужбина да бъдат съпричастни и да бъдат субект в една комуникация, чрез която се опитваме да запазим това наследство за бъдещето и да се получим от него. Всичко е абсолютно достъпно 7дни в седмицата, като включително и в почивните дни обектът е отворен и всеки може да го посети. Сега подготвяме и една по-голяма социализация, за да може всеки, който дойде да се чувства удобно и да има възможност за почивка. Става дума за това, че Община Петрич е поела ангажимент за асфалтиране на пътя до Хераклея Синтика, защото до сега  имаше черен път, който макар и добре поддържан, ограничаваше възможностите за достъп особено на автобуси или микробуси и повече се идваше с индивидуални посещения – пеш или с автомобили. Разбира се едно друго предизвикателство е и жп достъпа до обекта, защото има много близо жп спирка и с една информационна табела, с поставяне на беседки през определени пасажи, обектът ще стане добър за посещение не само като история, но и като природа. Освен това така хората ще могат да получат възможността да се разходят.

Фокус: За финал на нашия разговор, тъй като предстои големия християнски празник Гергьовден, а и ще има доста почивни дни около него, то колко туристи очаквате да посетят всичките обекти към Исторически музей – Петрич?

Сотир Иванов:  Обикновено когато има повече почивни дни и посещаемостта при нас е по-голяма. Средно около 1000 – 1200 туристи идват при нас на ден. Това което може да предложим на античен град „Хераклея Синтика“ е и много по-разширено работно време. Там може да се ходи и вечер, защото има осветяване и се получава един доста интересен театрален ефект. За другите обекти ще сме със стандартно работно време от 10.00 до 17.00 часа. По принцип по време на празници към нашите обекти има интерес от по-отдалечен райони. Сега за 1 май имахме посетители от Ивайловград, Плевен, Пловдив, докато ако говорим за стандартни делнични дни, то мога да кажа, че хората, които идват при нас са от по-близките региони, защото другите не разполагат с толкова много свободно време. Тоест за нас работата на почивните дни е изключително важна, защото даваме  възможност за развитието на един по национален продукт, защото имате възможност да пътувате и да дойдете от по-далечни дестинации.

Ливия НИНОВА