Сотир Иванов, ИМ – Петрич: Огромен успех за нас през тази година е цялостното разкриване на гражданската базилика в античен град Хераклея Синтика

Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

 

Фокус: Г-н Иванов, какво ще ви остане като най-силен спомен от тази година? Какво успяхте да направите в Исторически музей – Петрич, така че наистина да имате една ползотворна година?

Сотир Иванов: Това което е водещо безспорно за 2016 година е по-скоро това, че успяхме да постигнем комплексност между научните, туристическите и експозиционните цели, които си бяхме поставили и успяхме да реализираме. Разбира се всичко това стана факт с подкрепата и на нашите партньори от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките (НАИМ към БАН), Иван Кулеков, подкрепата на общинската администрация, подкрепата на туроператорския бизнес, който бе така добър да комуникира с нас, за да може да разработим съвместни проекти, а не да се обвиняваме един друг „Кой не си е свършил работата“. От една страна огромен успех е цялостното разкриване на гражданската базилика в Хераклея Синтика – това е единствената гражданска базилика запазена на територията на страна заедно с целия град разположен около базиликата. В тази връзка сме изключително благодарни на кмета на Община Петрич Димитър Бръчков, който направи необходимите усилия и инвестиции да осигури една качествена инфраструктура и лек достъп на туристите до античен град Хераклея Синтика, тъй като той се намира на южния склон на вулкана Кожух. Всичко това – нашите усилия и административната подкрепа бяха изключително важни неща. От друга страна благодарение на Иван Кулеков ние успяхме да покажем пред широката аудитория един изключително важен момент от нашата история – Петричкия инцидент или Третата Балканска война, когато Гърция напада България, като нейна цел е град Петрич, който тогава е окръжен и откъсване на територии от България в полза на Гърция. Това е важен елемент от българската история, който за съжаление не е залегнал в образователните програми и не е така познат, а представлява изключително усилие на българския народ да разчупи оковите на Ньойския мирен договор, чиято поредна годишнина бе отбелязана. Самият договор е сключен на 27 ноември 1919 година, като тогава от България са взети територии и тя бива поставена в международна изолация. Петричкия инцидент от 1925 година от една страна показва, че българския дух не може да бъде победен с несправедливи военни договори, той не може да бъде пречупен, той пробива блокадата на международната изолация и доказва силата, политическата и икономическа култура на българския народ през първата четвърт на XX век. Успяхме да покажем и редица възможности, които до този момент не бяха използвани в Национален парк-музей Самуилова крепост, където освен традиционните беседи, включващи чисто историческата част, успяхме да разработим програми, които дават възможност на част от посетителите, особено нашата детска аудитория да се докоснат до средновековието и до подвига на Самуил по пътя на играта, по пътя на стрелбата с лък, по пътя на използване на средновековна военна тактика и стратегия. Имаме и редица успехи в къща „Ванга“, защото допълнително обработихме една част от дарението на Ванга и можахме да покажем нова експозиция свързана с колекцията от икони на Вангелия Гущерова или леля Ванга.

Фокус: С оглед на казаното от Вас може ли да кажем, че вие от музея съвместно с Община Петрич сте направили, така че да предложите на туристите абсолютно пълен пакет за посещение през цялата година?

Сотир Иванов: Да, това е нашата идея. Макар че вече има различна информационна среда, макар че всеки може да види всичко в интернет на сайта на Община Петрич или на Исторически музей – Петрич, или в социалните мрежи, които ние поддържаме. Въпросът е в това, че винаги трябва да се търси пресечната точка между нашето работно време, трудовите ресурси, чисто експозиционните възможности и времето, и интересите на посетителите, които идват. От друга страна за Исторически музей – Петрич, може би защото е трансграничен район при нас винаги е съществувал този казус, че една голяма част от нашите посетители не са българи. За тях навлизането в България, нашия начин на живот и култура представляват нещо съвсем различно. Нашата работа е това преживяване да бъде приятно и удовлетворяващо, а не културен шок и невъзможност за комуникация.

Фокус: Планувате ли във връзка с коледните и новогодишните празници някаква по-специална програма?

Сотир Иванов: Обикновено в този период – края на годината и началото на следващата ние организираме пътуващи изложби, които гостуват на различните учебни заведения не само на територията на града, но и на територията на общината, а при поискване и на територията на други общини. Идеята е това което ние имаме като предмети, като документи, като възможности да стане достояние чрез експозиция в съответната учебна сграда. Тогава обикновено учениците го възприемат като част от тяхното ежедневие, част от техния бит. Липсва допълнително отиване до музея, срещат се със съвсем друга среда.  Просто излизате от учебната зала и виждате витрината, която представя никакви културни ценности, които са от твоя район и са свързани само с твоята история и показват твоята идентичност. Това е особено важно, защото в програмите по обучени на история по принцип липсва изучването на местната такава и това би следвало да се помисли. Историята е местна, регионална, национална и международна и когато човек се обучава по история би било добре да вижда всички елементи на историческия процес, за да може да направи анализ на ситуацията, а не да възприема като даденост  информацията, която просто му се споделя. От тази гледна точка Исторически музей – Петрич има редица образователни програми, които ще продължим и през 2017 година с пътуващи изложби точно както правихме и през 2016 година.

Ливия НИНОВА