Софийският апелативен съд потвърди паричната гаранция на бившият началник на „Пътна полиция“ – Благоевград

Благоевград. Софийският апелативен съд потвърди паричната гаранция на бившият началник на „Пътна полиция“ – Благоевград ст. инсп. Данаил Стоицов. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин адвокатът на обвиняемия Иван Чолаков. След превеждане на определената сума, която е в размер на 10 000 лева и приключване на необходимите законови срокове и процедури Стоицов ще бъде освободен от ареста.

„Фокус“ припомня:

След специализирана акция на сектор „Вътрешна сигурност“ и Специализираната прокуратура в „Пътна полиция“ – Благоевград, която се проведе на 22 май, бяха повдигнати обвинения на трима души. Единият е Данаил Стоицов, тогава заемащ длъжността началник на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Благоевград, на когото са повдигнати обвинения за вземане на подкуп, използване на служебно положение, незаконно държане на огнестрелно оръжие и превишаване на правата си, чрез осигуряването на полицейски конвой за движението на тежкотоварна машина с извънгабаритна техника. Ст. инсп. Стоицов е в ареста от акцията до момента. Миналата седмица Окръжен съд  – Благоевград и по-специално съдя Диана Узунова измениха мярката му от „Задържане под стража“ в „Парична гаранция“, която влиза в сила от днес след произнасяне на софийските магистрати.

Другото лице, което е привлечено като обвиняем е Бойко Шарков. Неговото обвинение е за подкуп, в който е участвал като помагач, улеснил е умишлено обвиняемият Данаил Стоицов да поиска и получи от различни лица подкуп. Бойко Шарков е освободен с парична гаранция в размер на 7000 лв.

Третият обвиняем е Никола Доганджийски, който според обвинението умишлено е улеснил ст. инсп. Стоицов да приеме пари, вещи и услуги с имуществен характер. Той създал условия за намиране на лица, желаещи да регистрират и идентифицират пътни превозни средства, както в гр. Благоевград, така и в и пунктовете за регистрация на ППС в РУ – Петрич и РУ – Гоце Делчев.

В нарушение на утвърдените правила били предоставяни регистрационни номера за МПС и ремаркета, теглени от тях, с комбинация от цифри по желание. Никола Доганджийски провеждал срещи и преговори, лично участвал в тях, както и уговарял размера на подкупа. Третият обвиняем е с определена парична гаранция в размер на 6000 лв.

Ливия НИНОВА