София Божкова, „Царевград Търнов“: Изготвен е идейният проект за новия спектакъл на крепостта Царевец „Величието на Асеневци“

Изготвен е идейният проект за новия зрелищен спектакъл, който ще бъде излъчван на крепостта „Царевец“. „Величието на Асеневци“ ще пресъздаде мощта на Второто българско царство с уникални лазерни и светлинни ефекти. Подробности в интервю за Радио „фокус“ – Велико Търново разкри София Божкова, управител Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“.

Фокус: Г-жо Божкова, да започнем с това какво всъщност ще представлява новият спектакъл, който ще могат да видят жителите и гостите на Велико Търново на крепостта „Царевец“, и ще замени ли той „Звук и светлина“?

София Божкова: Новият спектакъл се нарича „Величието на Асеневци“. Той ще бъде реализиран съвсем скоро на хълма „Царевец“, но това ще отнеме още няколко месеца, за да може реално да бъде излъчван и наблюдаван. Идеята съществува от повече от година. Това е инициатива на кмета инж. Даниел Панов, заедно с неговия творчески екип. Целта е да бъде създаден нов спектакъл, който да е по-съвременен, по-различен, по-величав и да показва основните тържествени моменти на нашата история. Говорим основно за историята на Второто българско царство, времето на болярите Петър и Асен, цар Калоян и цар Иван Асен II.

Фокус: Казахте, че реализацията ще отнеме няколко месеца, кога ще можем реално да се насладим на новия спектакъл?

София Божкова: Като цяло спектакълът към момента е реализиран в частта с изготвянето и финализирането на музиката и програмирането на светлинните ефекти. Тяхната комбинация също е готова, тоест спектакъла е готов върху макет, върху който всъщност беше подготвян, за да може да се напасне всичко. От тук насетне предстои той да бъде технически реализиран върху съоръжението, което е на хълма Царевец. Тази техническа реализация ще е възможна, след като приключи обновлението на съоръжението, което тече в момента. То започна преди няколко месеца и ще отнеме още няколко. Да речем към края на пролетта, или началото на лятото, това обновление ще приключи. То е свързано с по-добрата поддръжка на досегашния спектакъл „Звук и светлина“. Поддръжката в смисъл на това, че ако има някакъв технически проблем, то той ще може веднага да се отрази и коригира, да бъде премахнат. След като се извърши това техническо обновление, ще може да се работи върху интегрирането на нов спектакъл, без да се премахва стария. Тоест новия спектакъл няма да премахне стария. „Звук и светлина“ ще продължи да съществува. Просто ние ще можем да предлагаме на жителите и гостите на Търново два спектакъла.

Фокус: Към момента на хълма има над 2 000  прожектора, с които се реализира „Звук и светлина“. Те ли ще се използват за „Величието на Асеневци“, ще се монтират ли нови звукови съоръжения и предвиждате ли някакви подобрения?

София Божкова: От съществуващите над 2 000 прожектора има безспорно известен брой такива, които са повредени, прекършени, неработещи поради ред причини, основно заради влиянието на времето, набези. Има съоръжения , които за изгнили, корозирали, не работят или са технически остарели. В момента обновлението обхваща подмяна на самите части, на корпусите, както и възвръщане на светлинните ефекти, които почти не съществуват към този момент. Те ще се възстановят във вид, достатъчна близък до първоначалния, което ще отнеме един по-дълъг период от време. Така или иначе ще се използва досегашната материална база, за да се наблюдава и новият спектакъл.

Фокус: Вие споменахте, че той отново ще представя величавите моменти от историята на Второто българско царство,  може ли да разкажем малко повече за него и за екипа, който го е създал?

София Божкова: Режисьор на спектакъла е Румен Ганев, композитор на музиката е Николо Коцев, който е създател на много творби. Дори съвсем скоро ще имаме възможност да го видим с неговата рок опера „Нострадамус“ , с която ще гостува във Велико Търново в края на март. Той с голямо желание прие идеята да направи музиката за нашия нов спектакъл. Запознал се е, разбира се, в детайли с историята на България и съответно са подбрани основни моменти, които да бъдат представени чрез неговата музика.

Фокус: Какво ще е времетраенето на спектакъла?

София Божкова: Около 20 минути, колкото и досегашния „Звук и светлина“.

Фокус: Знаем, че има възможност за поръчка на частни излъчвания на спектакъла „Звук и светлина“. Ще може ли това да се прави и с новия?

София Божкова: Да, смятаме, че това е основната идея – той да може да се поръчва от клиенти, които да му се радват и наслаждават.

Фокус: Смятате ли, че това ще доведе повече туристи във Велико Търново и ще спомогне за развитие на бранша?

София Божкова: Разбира се, че смятаме. Това е нещо ново, което ще обнови интересът към нашия регион и по-специално към нашия град. Всъщност , като цяло, идеята ни е да се разшири предлагането в тази сфера. Спектакълът ще обхваща, на по-нататъшен етап, със светлинни ефекти и хълма „Трапезица“ и кв. „Асенов“. Ще има холограми и други светлинни визуални ефекти. Но предстои да видим как това ще бъде реализирано, нека има и някаква изненада.

Фокус: От къде идва финансирането за всичко това?

София Божкова: Финансирането на този спектакъл се случва по линия на фондация, която е приела тази идея. За по-нататъшната реализация на допълнителни светлинни ефекти, вероянто ще се използват средства по проекти, по които, до колкото знам, Община Велико Търново ще кандидатства.

Фокус: А самата поддръжка?

София Божкова: В момента поддръжката на съоръжението, с което се реализира „Звук и светлина“,  е възложена на „Царевград Търнов“, като общинско дружество. Ние отговаряме за поддръжката на самия спектакъл. Средствата, които са необходими като инвестиция за обновяването, са ни предоставени от Община Велико Търново.

Надежда КРЪСТЕВА