София Ключкова: Изграждането на възпоменателния кръст във Велинград показа, че християни и мюсюлмани могат да живеят и работят в мир и разбирателство

Във Велинград на 24 декември, когато отбелязваме Бъдни вечер, ще се проведе церемония по освещаване на изградения през изминалата година голям християнски кръст, монтиран на хълма до паметника на Вела Пеева. За историята на изграждането, свършеното до момента и дарителството Радио „Фокус”- Пазарджик разговаря със София Ключкова, председател на гражданския Инициативен комитет „Да поработим за Велинград”.

 

Фокус: Госпожо Ключкова, разкажете ни за историята на изграждането на кръста.

София Ключкова: Кръстът бе изграден изцяло с дарения. Началото на дарителската кампания за събиране на нужните 100 хиляди лева за изграждането му бе поставено точно преди една година. Инициативата на Сдружението за развитие “Западни Родопи” – Велинград с председател Пламен Ангелов получи подкрепата на Община Велинград и кмета Костадин Коев, към общите усилия се включихме и ние, от гражданския Инициативен комитет “Да поработим за Велинград”, както и много доброволци. За една година хората във Велинград успяха да превърнат дългогодишната цел и мечта във факт. Надписът на една от мраморните плочи, поставени върху постамента гласи: “Въздигна се по Божията милост този кръст в лето Господне 2016-то с дарителството и голямата любов на Божий народ”. На постамента може да се прочете още: “Спаси, Господи, Твоите люде и благослови достоянието си, като даруваш на православния български народ победи над враговете и запазиш с кръста Си Твоя народ”.

Фокус: Къде се намира кръстът и колко е голям?

София Ключкова: Кръстът е с височина 22 метра и се намира на хълма в близост до паметника на Вела Пеева. В този район все още има довършителни работи. Мястото е основно почистен и подредено изцяло от доброволци. Пространството на кръста е оградено с ограда, поставени са пейки и зеленина, монтирани са беседки, за което съдействие оказаха дървопреработващи фирми от Велинград.

Фокус: Кога ще бъде церемонията по освещаването?

София Ключкова: Церемонията по освещаването ще се проведе днес от 14.00 часа. На нея ще присъства кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев, който е активен участник в целия процес и като кмет, и като гражданин. Самата церемония ще се води от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия епископ Яков. Всеки, който желае, може да носи питката, която ще разчупят вечерта на Бъдни вечер в домовете си, за да бъде осветена. След официалното освещаване, ще бъдат включени светлините на кръста

Фокус: Разбра се, че все още не е събрана необходимата сума. Колко не ви достигат и за какво са нужни средствата?

София Ключкова: Нужни са още 20 хиляди лева, за да бъде изплатена металната конструкция на кръста и около 5 хиляди лева за довършителните работи. Не сме изплатили метала, а в момента се прави и обшивка. Има и други неща, които трябва да бъдат направени, за да стане пространството, както сме го замислили. До момента пространството е облагородено, като предстои през пролетта да направим зачимяване, за което отново имаме уверение, че ще ни окажат помощ фирми от Велинград. Ще стане като една поляна и мястото ще стане едно прекрасно място за посещение.

Фокус: Какво още можем да кажем за новата придобивка на Велинград.

София Ключкова: Най-важното нещо е, че успяхме да обединим хората. Няма разделение на християни и мюсюлмани. Всички са включени в дарителската кампания, работят по оформянето на мястото. Това, че е кръст, не пречи на мюсюлманите да ни помагат. Ние, християните, помагаме, когато трябва, за техните храмове и техните начинания. Хората искат да живеят в мир и разбирателство, да се обичаме и уважаваме, да си тачим празниците. Всеки човек има достойнство и ние сме длъжни да го зачитаме, а не да се настройваме едни срещу други. Нашият район е смесен, ние живеем така стотици години. Някога мюсюлманите са карали дървения материал за църквите във Велинградско. Това го има записано и в летописните книги на храмовете.

Теодора ДИМИТРОВА