София Мазуренко, диетолог: Не трябва да се консумират плодове след 16 часа

Снимка: pixabay.com

Диетологът София Мазуренко в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас за правилното хранене през летните месеци

Фокус: Г-жо Мазуренко, какво трябва да запомним за здравословното хранене през летните месеци?
София Мазуренко: Лятото е страхотно време за всеки, който желае да отслабне или да поддържа добра форма. Това е сезонът на пресните и вкусни зеленчуци и плодове и в този период нямаме толкова голям апетит, така че можем да опитаме да консумираме по-малки порции и по този начин да се чувстваме по-добре. През тези дни препоръчвам да се избира по-лека храна, повече плодове и зеленчуци. Това е времето, в което има много витамини и микроелементи и можем да наситим нашето тяло с пресни полодове.
Фокус: Кои храни, може да се каже, че е добре да избягваме?
София Мазуренко: Като диетолог работя с хората на индивидуален подход. Не е вярно, че в някакъв период трябва избягваме определени продукти. Можем да правим така – една седмица да опитаме да консумираме един продукт – повече или по-малко. Например, да избягваме млякото, за да видим как ще се отрази това на тялото ни. Друг вариант е да се опитаме да консумираме по-малко месо или ядки, за да почувстваме дали това е леко или е трудно за нас. Със сигурност обаче, в този период все пак трябва да внимаваме с плодовете, защото те съдържат захари и много въглехидрати. Много хора смятат, че 200-300 грама плодове съдържат само вода, но не е така. Това важи особено за продукти като динята и черешите. Трябва да внимаваме, защото, ако през летния период ядем много или само плодове, можем да натрупаме много килограми, тъй като съдържанието на захар в тях е високо. Много хора обичат фреш, но той съдържа много захар. Например, в един фреш има 5-6 портокала, които приемаме за около 5-6 минути, което означава, че поглъщаме голямо количество захар за кратко време. Ако изядем портокалите, ще я приемем много по-бавно. Фрешът ни кара да не изпитваме същото насищане, затова, след като го изпием, се чувстваме още по-гладни за сладко. Това не е безопасно за хората с диабет и за хората, които искат да отслабнат. По-добре обаче приемът  да е в по-ранните часове – най-късно до 17-18 часа. И все пак, през късните часове, е по-добре да изпием един фреш или едно смути, пред това да ядем пица или хот-дог, например. Захарта в тялото вдига нивото на инсолин, което се отразява неблагоприятно върху сърцето и мозъка.
Фокус: Съществуват митове относно това колко вода трябва да се пие през летните месеци. Има ли норма, или всичко отново е индивидуално?
София Мазуренко: Това също е индивидуално, да. Има различни схеми за това колко вода трябва да приемаме на ден. Но е вярно, че има много митове по темата. Вода приемаме не само под чиста форма, но и през различните плодове, зеленчуци и други храни, които консумираме. За това, изчислявайки необходимият прием вода на ден, трябва да включим и тази, която приемаме под друга форма – чрез храните. Все пак, през лятото е добре да увеличим приема ѝ. Нашето тяло има достатъчно воден баланс. Съществуват различни рецепти за това какво да добавим към водата – като лайм, мента или лимон, което да допринесе за благотворния ефект върху тялото.
Фокус: Как се отразява консумацията на алкохол през лятото?
София Мазуренко: Може да се консумира 2 пъти седмично и по-добре това да бъде вино, тъй като то има най-малко калории. Алкохолът  дава отражение върху мозъка, кара го да мисли, че не чувства глад и така през цялото време, изпитваме желание да консумираме повече храна. Бирата също ни кара да нямаме чувство за наситеност. Когато пием вино или друг вид алкохол, трябва да внимаваме колко храна консумираме и да не прекаляваме.
Фокус: Хубаво е да съчетаваме здравословното хранене със спорта. Вярно ли е, че трябва да извървяваме по 10 000 крачки на ден?
София Мазуренко: Като треньор, винаги казвам, че това е вярно. Трябва да има движение – това е най-важното. Лимфната система в организма просто не работи без движение. Ние трябва да се движим и да ходим повече пеша. Колкото повече крачки правим на ден, толкова по-добре. Лимфата е пречистваща система, която работи за премахването на вирусите. Тя събира и изхвърля отпадъците от нашето тяло, затова движението е важно. Колкото повече крачки на ден, толкова по-добре.
Мария ПОПЧЕВА