София Пейчева, директор на РБ „Емануил Попдимитров” – Кюстендил: Библиотеката се превърна в едно желано от децата място за оползотворяване на лятната ваканция

Радио "Фокус" - Кюстендил

Директорът на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” – Кюстендил София Пейчева, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Госпожо Пейчева, библиотеката в Кюстендил по традиция организира лятна програма за работа с читателите, най-вече с децата, какви дейности провеждате тази година?

София Пейчева: Да, от 15 юни започна нашата лятна програма, като трета поредна година, тя е под надслов „Лято е, ела в библиотеката”. Летните занимания са в отдел „Изкуство” и в „Детски отдел”, като в отдел „Изкуство” регламентираните занимания са всеки вторник и четвъртък от 10.00 до 12.00 часа, но това не изключва и в друго време и двата отдела да бъдат посещавани и да са отворени за всички, желаещи да бъдат по това време в библиотеката. Във вторниците в отдел „Изкуство” сме подготвили прожекции на филми. Те могат да бъдат по избор на посетителите, когато са с организирани групи или за деня се избира някакъв филм, като в 10.00 часа стартира неговата прожекция. В четвъртъците са предвидени арт работилници, които пак по предварителна заявка или със съгласието на участниците, на посетителите, се конкретизират за всеки ден какви точно ще бъдат заниманията.

Фокус: Каква е готовността за тези работилници?

София Пейчева: Нашите колеги в отдел „Изкуство” и в „Детски отдел”, имат специални подготовки, програми и от отминалите вече две лета „Лято в библиотеката” създават впечатлението, че осмисляме много добре лятното свободно време на нашите деца и нашите отдели се превръщат в желано и любимо място за прекарване на няколко часа в ясна обстановка с осмислени занимания.

Фокус: Какво и кога се случва в „Детски отдел” на библиотеката?

София Пейчева: Часовете в детския ни отдел са всяка сряда от 10.00 до 12.00 часа. Дейностите са свързани с четене, рисуване, решаване на различни ребуси и кръстословици, дейности, които могат да бъдат обединени със следните думи – учим, докато играем. Мога да улесня учителите, които водят групи деца в летните училища в града, че по предварителна заявка също могат да заявят водене на групи в нашите отдели, като посещенията са безплатни. Те са с предварителна заявка, за да не се получи струпване или когато изискват някаква предварителна подготовка на материали.

Фокус: Казахте, че това се случва за трета поредна година, има ли нещо ново, нещо различно за посетителите?

София Пейчева: Има един много приятен акцент тази година. Лятото в библиотеката, предвидили сме забавни часове с артиста Християн Паунов. Ще бъдат 5 дни, така че ние се обръщаме към нашите малки читатели, потребители, а също и към по – големи с техните придружители, каки, батковци, мама, татко, баба, дядо, независимо кой, възрастните не са изключени от това посещение, да заповядат в библиотеката, в нашите отдели, защото събитията, които сме предвидили за тях ще бъдат приятни, интересни и полезни.

Фокус: Тъй като лятото е не само за игри и забавления, вече учениците са получили своите списъци с литературата, която трябва да прочетат преди новата учебна година, разполагате ли с необходимите книги?

София Пейчева: Да, разбира се – ние следим списъците със задължителните четива за лятното четене за всички класове. Опитваме се в детския ни отдел да имаме достатъчно екземплярност от всички, предвидени в тези списъци, книги. Създава се един доста организиран начин на ползване на задължителните четива. Колегите от „Детския отдел” го организират. Могат да бъдат намерени абсолютно всички книги, които са включени в тези списъци. Списъците за различните класове са публикувани и на нашия сайт в рубриката „Детски свят”, така че могат да бъдат информирани децата и техните родители, какви са задължителните четива. Детският ни отдел през лятото традиционно бележи бум в посещаемостта и записването на нови читатели и това е свързано с притока на деца в летните месеци, които гостуват на свои роднини от София, от по – големите градове или от чужбина. Нашият детски отдел е подготвен за този бум на читатели и потребленията на четива от списъците за лятното четене. Надяваме се, че сме полезни и сме на нивото на техните потребности. По отношение на отдел „Заемна за възрастни”, там също се опитваме да има едно ритмично комплектуване на забавни четива, на четива, свързани традиционно с лятното четене, така че мога да кажа на нашите потребители и читатели да заповядат във всички отдели на библиотеката и да могат да се снабдят с интересни четива.

Венцеслав ИЛЧЕВ