София Пейчева, директор на РБ – Кюстендил: Ако има някоя професия, която с пълна сила да илюстрира понятието учене през целия живот, то това са библиотекарите

Радио "Фокус" - Кюстендил

Директорът на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” – Кюстендил София Пейчева, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

 

Фокус: Госпожа Пейчева, по какъв начин ще отбележите празника на библиотекарите, на библиотечните специалисти?

София Пейчева: Професионалните празници на българските библиотекари отбелязваме през всички години с два акцента. На тези дни обикновено говорим за нашите постижения и за нашите проблеми. Случи ни се да живеем в интересно време, когато преживяваме трансформациите на библиотеките. Ние сме хората, които ги осъществяваме, които въвеждаме технологиите и ги управляваме. Рушим стари представи за себе си и за библиотеките и с всеки изминал ден доказваме пред обществото, че ние сме нужни и полезни институции, които съхраняват нашата памет, нашето минало и по някакъв начин определяме и бъдещето на цивилизацията. Има много проблеми, пред които сме изправени, много проблеми в нашия сектор, но както във всички сфери на обществото ни, работим за тяхното идентифициране и за тяхното преодоляване.

Фокус: В тази връзка имате ли инициатива, която ще проведете днес, на самия професионален празник ?

София Пейчева: Днес имаме форум, на който сме поканили всички представители на обществени библиотеки в област Кюстендил. домакини ще бъдат нашите колеги в Дупница, читалищна библиотека „Зора” в Дупница. На този ден ние ще се съберем, за да отбележим нашия професионален празник, за да начертаем предстоящи събития и едно от тези предстоящи събития, е националната библиотечна седмица, която тази година е от 14 до 19 май, в която ще говорим за проблемите на библиотеките.

Фокус: Каква е целта на тази инициатива?

София Пейчева: Целта ни е вече от 12 -13 години от както е обявена национална кампания тази Национална библиотечна седмица, целта е да се обърне внимание на всички обществени и публични библиотеки в България и не само на тях. Тази година акцент са училищните, университетските библиотеки, като места нужни и необходими за продължаващото, подкрепящото образование, като места, полезни с богатата си информация и възможности, които те предоставят на своите потребители. Така че в тези дни, които са наречени Национална библиотечна седмица, обръщаме интереса и вниманието си към тези проблеми. За библиотекарите от Кюстендил и за нашата библиотека по – специално, сме предвидили някои инициативи. На 18 май сме предвидили среща с Нидал Алгафари, ще видят нашите читатели и потребители по – подробна информация за това на нашия сайт и на обявите и афишите, които сме предоставили. Около обяд в галерията „Владимир Димитров – Майстора” пак на 18 ще ни гостува издателство „Захари Стоянов” и нашите традиционни дарители, които винаги в навечерието на 24-ти май правят огромен дарителски жест към Регионалната библиотека и към училищните библиотеки в града. Ще ни гостуват някои от авторите, чиито произведения, издателство „Захари Стоянов” е издало през последната година. Така че ще се превърне в едно интересно събитие за гражданите и читателите ни. Ще има други събития, свързани с представяния на книги, с гостуване на чешки автори. На всички тези срещи ние ще поставяме акцент върху значимостта на библиотеките като информационни институции, като банки за знания и информираност.

Фокус: Споменахте за времето, за времето на трансформация на библиотеките, но успяват ли библиотечните специалисти да се трансформират към новото време, към новите изисквания, защото една трансформация на библиотеката води до трансформиране и в самата дейност?

София Пейчева: Ако има някоя професия, която с пълна сила да илюстрира понятието учене през целия живот, то това са библиотекарите през последните десет години. Защото в стремежа си наистина да отговаряме на високите потребности на обществото, ние се опитваме да превърнем библиотеките освен в хранилище и в архив за знание и памет, но и в едни модерни информационни институции, където успешно си съжителстват модерните технологии и книгите, и трупаното знание през годините и вековете. Нашите колеги минават непрекъснато курсове за повишаване на професионалната си квалификация, опитваме се да въвеждаме и да управляваме информационните технологии, така че да предлагаме едни модерни услуги на нашите потребители и да им предлагаме модерно обслужване. Опитваме се да отговаряме на високите критерии и изисквания за съхраняване на книжовното документално наследство, чрез дигитализация и чрез автоматизиране на процесите, с които обработваме и предоставяме за ползавне информацията. Надяваме се всичко това да влиза в оценката на нашите потребители, на нашите читатели, заради които всъщност нас ни има.

Фокус: Библиотеката в Кюстендил традиционно работи и по проекти, какво реализирате към момента като дейности?

София Пейчева: Съвсем наскоро стартира един проект на екологична тема. Финансиращата организация е „Глобални библиотеки” – България, а темата му е за устойчивото развитие – знание и информация за устойчиво развитие и нашите партньори са 4 училища в града и по – точно техните екологични клубове. Тук е мястото да благодаря на ръководствата на тези училища, на учителите и на децата от клубовете, че откликнаха на нашата покана и че ще реализираме един интересен, значим и полезен проект. Училищата са Пето основно училище „Христо Ботев”, Шесто основно училище „Свети Паисий Хилендарски”, Природоматематическата гимназия и Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Кюстендил. Преди броени дни започнаха нашите първи дейности по проекта. В бъдеще ще имаме възможност да информираме за постиженията и реализацията на проекта. Тук е моментът и да поздравя всички колеги, да пожелая на всички библиотекари здраве и вдъхновение, непресъхващи творчески импулси и най – вече сили и вяра в бъдещето на нашата професия.

Венцеслав ИЛЧЕВ