София Пейчева, директор на Регионална библиотека – Кюстендил: Повече от 30 000 са били посещенията в библиотеката през изминалата година

Радио "Фокус" - Кюстендил

Директорът на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” – Кюстендил София Пейчева, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Госпожо Пейчева, как оценявате изминалата година за Регионалната библиотека в Кюстендил?

София Пейчева: 2017 година беше успешна за Регионална библиотека „Емануил Попдимитров”. Традиционно, за да направим тази равносметка, ние наблюдаваме някои показатели в нашата дейност, които ни дават основания да определим годината като такава, а това са броят на читателите и посетителите, потребителите на Регионалната библиотека, които за тази година запазват един добър ръст от няколко години назад  – около 3000 – 3200 читатели, посетители, потребители. Радващото за нас е, че расте броят на читателите деца. Друг показател, който ние наблюдаваме, това са посещенията, като в тях включваме не само посещенията, които са реализирани, за да влезе човек да си вземе книга или да върне такава, а посещения, свързани с всякакво потребление на услугите, които нашата библиотека предлага и тяхната бройка е около 30 000 тази година. Друг наблюдаващ показател е потреблението на документите, книгите и услугите, които ние предлагаме. И тази година тази цифра е около 53 000.

Фокус: Какво е вашето наблюдение, променят ли се търсенията от страна на читателите, конкретно за заемната?

София Пейчева: Променят се дотолкова доколкото вече живеем в един много информационен свят, където каналите за информация са много, библиотеките, училищата, живеем и съществуваме в една конкуренция на интернет, като не бих казала, че това е лоша конкуренция. Напротив – това е една напълно допълваща се ситуация. Хората идват подготвени със своите търсения или очакват да бъдат насочвани от нашите колеги, което също предполага ние да бъдем на едно добро професионално ниво и да бъдем подготвени на нивото на техните потребности. Нашата система за обслужване има възможност да се наблюдават така наречените топ класации, топ 20 са при нас класациите и ние наблюдаваме кои са най – търсените автори, най – търсените български автори, най – четените книги и най – активните читатели.

Фокус: Какво сочат тези класации?

София Пейчева: Мога да споделя с вас някои имена като най – търсените и най – четените автори традиционно през последните няколко години се запазват, така наречените женски автори, тези които пишат по – развлекателни, по – лесно възприемащи се за свободното време четива, като Нора Робъртс, Сара Браун, Агата Кристи. От българските автори, обаче, през последните години по принцип наблюдаваме един добър ръст и на издаване на български книги и на роящи се добри български автори, което е много радващо за нас и най – вече хора – читатели, които следят тенденциите в литературата и много бързо след софийските премиери очакват да намерят в нашите фондове техните книги. Така че това е също един водещ принцип при нас, при комплектуването на нова литература. От българските автори искам да кажа, че авторът, който стана автор на годината Милен Русков, при нас също е един от най – търсените и най – четените автори. Ние преди две години направихме среща с него и представяне на тогава току – що излезлия му роман „Възвишение”. Друг български автори Токораз Исто, Георги Господинов, Стефан Цанев, традиционно запазват водещо място в класациите на най- търсени и най – четени български автори. Най – четена книга, извън тези, дето са в библиотека за ученика и които традиционно през лятото от списъците на учениците, бележат един ръст на по – активно влизане в обръщение и потребление, та един от най  – четените автори и най – четената книга е „Тангра” на Токораз Исто. Това е псевдоним на един български автор, който също се радва на голяма популярност и с който ние сме правили представяне на неговите книги и среща с него два пъти в две поредни години. Искам да подчертая, че освен като информационен институт, като пазител на културното наследство кюстендилската библиотека мисля, че присъстваше много добре и в културното пространство на града и през изминалата година реализирахме и много срещи с автори и нашите читатели, с представяне на нашумели заглавия, нашумели автори, което един принос към всичко това, което правим и за популяризиране на литературата и четенето, и в частност за популяризирането на българската литература.

Фокус: Успахте ли да работите по проекти?

София Пейчева: Ние приключихме един проект, който беше в партньорство с Дома за хора с увреждания „Ильо войвода”. Това също отчитаме като една добра страна в нашата дейност. Проектът беше финансиран от програма „Глобални библиотеки”. Участието ни в подобни проекти също е насочено към една от основните ни дейности, а именно да присъстваме активно в информационното пространство и да създаваме компетенции, знания и умения за работа с новите информационни технологии. Такива институционални възможности имаме благодарение на нашия информационен център. Проектите в които ние участвахме през тази година бяха една друга полезна и успешна дейност в нашата работа.

Венцеслав ИЛЧЕВ