София: Приключи протестът на служителите на НИМХ пред сградата на БАН

Приключи протестът на служителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред сградата на Българската академия на науките (БАН), предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестиращите са оставили плакатите си на входа на БАН.
Точно в 9.00 часа десетки служители на Института се събраха с настояване ръководните органи на БАН да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба. Служителите на НИМХ поискаха от Народното събрание спешни изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от Държавния бюджет предназначени за НИМХ да се преразпределят от ръководни органи на БАН. От НИМХ предупредиха, че ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията им, Институтът ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба поради изчерпване на предоставените средства за тях.
Протестиращите издигнаха лозунгите „Решението на Общото събрание на БАН убива НИМХ”, „Спрете да ни използвате като рекетьори на държавата“, „НИМХ е необходим за обществото”, „Държавата дава – БАН не дава”, „Искаме достойно заплащане”, „Тамън се научи да не яде и взе, че умря”, „Търсим отговорност за съсипването на българската хидрометеорологична служба”, „БАН – майка за едни, мащеха за други”, „Гордеят се с нас, вземат за тях”, „Време е да помислите за времето! Без нас… и потоп…”, „Публикации или прогнози”, „КИХ=манипулация” др. Те скандираха „Осъзнайте се!” и „Уволнение”.
Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов коментира пред журналисти, че на 9 юли ще започнат да им свършват парите, от което ще започнат да отпадат дейности по чисто финансови причини. По думите му първо ще започнат да отпадат гражданските прогнози и тези неща, които не са свързани с национална сигурност и безопасност. Той уточни, че ако не получат помощ от министъра на образованието, ще потърсят от министър-председателя.
Малко по-късно в 14.00 часа в Министерството на образованието и науката (МОН) ще се проведе среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, щаба на протестиращите от НИМХ, директора на Института и председателя на БАН.