Социологът доц. Мира Радева: Има опасност от връщане на двуполюсния модел, ако законодателят приеме 1 лев партийна субсидия

Мира Радева, социолог и политически анализатор, в интервю за информационния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Госпожо Радева, как ви звучи партийна субсидия 1 лев на глас?

Мира Радева: Ами, вижте, самият министър-председател сложи пръст в раната и той каза всъщност, че държавната субсидия гарантира по някакъв начин, гарантира някаква независимост на политическите партии, на политическите актьори, на политическите субекти от хората, които имат пари, сиреч от бизнеса. Сега тука в България особеността е, че пък и българският бизнес все още е доста зависим от политическите партии по линия на различните обществени поръчки, които са немалък дял от икономиката. Тоест, да, от една страна, това гарантира някаква независимост на политическите субекти, но от друга страна, знаем, че партиите не се ограничават с партийната субсидия, те отново си имат, така да се каже, икономически групи по интереси и те са видими много често. Това, което каза Бойко Борисов и също така е вярно, че те търпят негативи и критики от партии, които реално обаче при намаляване на субсидията ще загубят повече отколкото ГЕРБ. Защо? Защото ГЕРБ са управляващи, разбира се,  и след като те имат отношение към обществените поръчки под една или друга форма, след като те са водещи, и то много стабилна политическа партия вече много години, всъщност те отново ще имат възможност за по-голям финансов ресурс отколкото останалите партии. Като да речем БСП или пък още повече т.нар. малки партньори. Те на практика ще бъдат доста изолирани от цялостния политически процес. А ролята на субсидията е точно в това, да гарантира известна независимост и да гарантира многообразие в политическия спектър, да гарантира възможността и на по-малки политически актьори да изявяват своя глас в политическото пространство, да чуваме техните теми. В този смисъл, от една страна, Бойко Борисов винаги е показвал чувствителност по отношение на това какво хората мислят, какво хората говорят. Ясно е, че това е, как да кажа, неговият ответен удар на упреците, че Горанов и изобщо финансовото министерство са преразпределили едни пари, на които са нямали право. Има реално закононарушение, както и да се опитват да обясняват, че било грешка в изчислението, слепи няма. След като благодарение на журналистите това излезе наяве, трудно ще се измъкнат и Горанов, и финансовото министерство, в това число ГЕРБ, от упреците, че са раздавали неправомерно едни пари. От друга страна обаче, и останалите политически партньори, понеже са имали интерес, и те са си замълчали. И отново има бих казала един разлом между хората и политиците, които изглежда за пореден път са хванати в лъжа, всички заедно, всички вкупом. В този смисъл мотивацията на избирателите непрекъснато пада да подкрепят едни политически субекти, които вече са хванати многократно в лъжа. Така че Бойко Борисов се опива да измъкне ГЕРБ от тази тежка ситуация.

Водещ: Сега, без да пророкуваме, на мен лично ми се струва, че това предложение няма да мине в Народното събрание.

Мира Радева:  И на мен така ми се струва.

Водещ:  Дори обаче да допуснем, че това нещо би станало, оттук нататък какво следва, ще се сбъднат ли опасенията на премиера, че те може да попаднат в ръцете  на бизнесмени или олигарси?

Мира Радева: Това е основателно притеснение и това освен това ще даде по-голям ресурс към по-големите партии и по-малък ресурс към по-малките политически актьори. Тоест ще се получи възможност за връщане към двуполюсния модел БСП и ГЕРБ. Реално най-ощетени ще бъдат малките политически актьори и това е ясно.

Водещ: Да, на това се базират и предположенията, че няма да мине това предложение, но в края на краищата самите хора отдавна и най-различни организации воюват за това да бъде намалена партийната субсидия, тъй като у нас тя е твърде висока, имаме и примери за това. Но 1 лев не е ли прекалено?

Мира Радева: Това ми звучи честно казано като наказателен вот срещу критиците на ГЕРБ. В управлението най-вече БСП.  Ясно е, че ГЕРБ не е така заплашена от партийната субсидия, както другите партии. Бойко Борисов има самочувствието в този момент да се държи по този начин, защото е безспорно най-големият победител от току-що миналите евроизбори и той се опитва да си прокара пътя към местния вот с най-малко сътресения, защото местният вот е важен за него. Там очакваме по-висока активност , а там очакваме и по-нестандартна политическа картина. Там, много добре знаем, че има местни коалиции, които е напълно възможно да се организират в подкрепа на алтернативни кандидати. Предстои и голямата битка за големите градове.

Водещ: Да. Де факто ние ще си бъдем в перманентна предизборна кампания до началото на местните избори.

Мира Радева: Да. Той просто в този момент иска да каже: „Ние сме най-голямата партия. Ние ще загубим най-малко. Готови сме да го направим. Ясно е, че по-малките партньори няма да се съгласят“. И те ще могат да кажат: „ето, ние предложихме, но беше отхвърлено“. Реално партийната субсидия би трябвало да се намали в рамките на общо приетото  за ЕС, но разбира се 1 лев е много драстично.

Водещ: Видимо ядосан е премиерът Борисов  на предложенията, които се чуха от ДПС, и от БСП за премахване на ДДС на някои стоки от първа необходимост. Той дори зададе въпрос защо те не са го направили. Ако той би влязъл в ролята на журналист, да попита защо не е направено преди, а сега точно искат. Има ли основание този гняв на премиера в тази посока?

Мира Радева: Не. Според мен няма основание. И ще кажа защо. Вече прекалено много години едни големи части от българското общество са на прага на бедността. Положението на големи групи от хора зависи от ДДС. Знаете ли, че когато аз това много често го правя този експеримент пред студентите, защото за жалост българският народ няма особена данъчна култура и не разбира как се формира бюджетът, откъде идват парите за бюджет, за какво се дават,  рядко следи тези неща.  Ако направите едно изчисление върху една заплата около 1 000 лева и разпределите, аз ги нарича,м данъци, въпреки че в крайна сметка става дума за пенсионно, социално осигуряване, но от друга страна и двете системи са на дотация от държавния бюджет. Като разпределите всичко, което плащаме за социални, здравни и пенсионни осигуровки, данък върху доходите, се вижда, че всъщност почти за 1 лев, който получава държавният служител, почти 1 лев трябва да влезе и в държавната хазна. Неслучайно говорим, че края на май изтичат задълженията ни към държавата, което означава, че ние 5 месеца работим за държавата, 7 месеца работим за себе си. Само че в тази сметка, да, все още преобладават и малко повече пари отиват в работещите. Обаче, ако сложите към това и ДДС, се оказва, че всъщност работим дори повече за държавата, отколкото за нас самите. Такова съотношение – то се дължи според мене в много голяма степен на ДДС. Без да съм голям икономист, смятам, че хората не получават достатъчно социална и здравна сигурност и пенсионна срещу толкова много пари, които  влизат в държавния бюджет. И какво се получава? Да, казват, ние няма да можем да покрием с пенсионните вноски пенсиите на хората, защото в България има застаряващо население. При тези обаче съотношения младите ще продължават да изтичат от страната, защото хем те трябва да се грижат за родителите си, хем трябва да отделят и за държавния бюджет. На всичкото отгоре пенсионните осигуровки не стигат и ние пак вземаме от държавния бюджет. Тоест нямаме в истинска степен независимост на различните социални системи. За мен предложението да се намали данък върху основни храни, върху основни стоки е много важен, за да се даде самостоятелност, ако щете, дори на жителите на тази страна да решават проблемите си сами, което е и целта на нашето развитие след 89-а година. Нали искаме хората сами да отговарят за себе си? В такъв случай защо прибираме толкова много пари в държавния бюджет и ги преразпределяме чрез него? Аз смятам, че Бойко Борисов малко се притеснява, че му вземат лъжичката с меда след успеха на евроизборите от устата. И заради това е толкова раздразнен. Някак си не му позволиха, не му дадоха достатъчно шанс да се порадва на успеха си.

Евелина БРАНИМИРОВА