Социологът Кънчо Стойчев: Българинът, незабелязвайки корупцията, е загубил и увереността, че справедливост може да съществува у нас

БСП и ДПС ще внесат вот на недоверие към кабинета на 17 януари. Темата, очаквано, ще бъде корупцията. Конкретните мотиви около нея ще бъдат ясни на 10 януари. Дотук изненади няма, но има ли опасност такива да се появят в последствие? Кой ще бъде печелившият в тази ситуация и кой ще понесе тежестта на решението? Отговорите на тези и още въпроси потърсихме  със социолога и президент на глобалната асоциация „Галъп интернешънъл“ Кънчо Стойчев в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Г-н Стойчев, анонсът за вота на недоверие не изненада, нито и неговата тема. Впечатление обаче прави разминаването със заканите на левицата, че той ще бъде внесен преди празниците. Защо датата му се измести и можем ли да търсим някакви стратегически ходове, че именно това ще бъде темата, с която ще посрещнем новата година, изключвайки, разбира се, председателството ни?

Кънчо Стойчев: Не мога да знам дали има някакви специални мотиви. Най-вероятно става дума за технически въпрос. Във всички случаи това не е някаква голяма изненада, тъй като преди месеци беше обявено, че най-вероятно такъв вот на недоверие ще има и той ще се състои. Всъщност важното в един такъв вот на недоверие е дебатът, който ще протече, тъй като за съжаление България вече 27-28 години стои в, за съжаление наистина, в челото на класацията по корумпираност. Имам предвид индексите, които се произвеждат от „Трансперънси интернешенъл“. Колкото и да са несъвършени тези индекси, колкото и да са субективни и отклоняващи, факт е, че ние сме на едно и също място, на най-лошото място. Т.е. имаме проблем. Моето лично мнение е, че България далеч не е най-корумпираната страна, че голямата корупция е в големите страни и че те по всякакъв начин прикриват това, но пък и факт е, че у нас корупцията особено на ниско равнище, на общинско равнище, по пътищата и т.н. е повсеместно явление – нещо, което се е превърнало в норма на живот и нещо, което за съжаление вече, като че ли повечето хора и не забелязват. Така че един такъв дебат, сериозно обсъждане и поставяне на въпроса е необходим. Колкото до това дали ще падне или няма да падне правителството, мисля, че всеки здравомислещ се досеща, че е малка вероятността правителството да падне, но пък дано бъде здравословен дебат.

Водещ: Казвате, изключително важен ще бъде дебатът. Вероятно ще се изведат множество доводи срещу управляващите по темата „Корупция“. Няма ли обаче това да доведе до една ответна реакция от ГЕРБ – ваденето на „кирливите ризи“ на едните и на другите, и в крайна сметка обществото да остане отново незапознато с проблемите в сферата?

Кънчо Стойчев: В последните осем години почти непрекъснато управлява ГЕРБ – те са даже повече и от осем години. Каквито и „кирливи ризи“ да се вадят, нали разбирате, че няма как човек, който не управлява, да е потънал в корупцията. Обикновено корупцията е явление сред управляващите, нали? Тя е свързана с властта. Така че, тук идеята, че изведнъж ГЕРБ ще нанесе някакъв смъртоносен удар е много далечна от моето съзнание. Това няма как да се случи поради обективната същност на нещата. ГЕРБ трябва да приемат един сериозен разговор по въпроса. Този сериозен разговор, естествено, ще включва не само тях – има какво да се каже в обществото и за предишни, минали етапи, но във всички случаи този сериозен разговор ще бъде насочен преди всичко върху последните осем години. И няма как да бъде иначе, защото да обсъждаме корупцията при хан Аспарух е малко глупаво.

Водещ: Можем ли да приемам този вот на недоверие първо като опит за саботаж на Българското европредседателство, както го определиха през вчерашния ден, и второ – като изместване фокуса на внимание от други важни теми, като приватизацията например, която е актуална към момента? И всъщност трябва ли европредседателството ни да се използва като един вид защита срещу нападки?

Кънчо Стойчев: Европредседателството не може да бъде саботирано. В такъв случай, ако това е вярно като твърдение, не може да има и опит то да бъде саботирано. Разбира се, че ще има такива спекулативни тези. Темата се повдига не от днес и от вчера. Доколкото аз знам, имаше няколко предложения от страна на опозицията за сериозна среща за определяне между всички водещи политически партии на обхвата на един такъв разговор и доколкото добре прочетох, програмата на една подобна среща включваше също така приватизация, силови групировки, въвлеченост в различни, знаете, по време на прехода не много симпатични явления – т.е. един цялостен подход към въпроса. Темата с приватизацията е нож с две остриета, тъй като е една огромна лъжа към хората, че приватизацията ще бъде ревизирана. Това е практически невъзможно, няма как да се случи, т.е. това е лъжа, това е хвърляне на прах в очите на хората. Но други неща могат да се случат – просто някои от крупните сделки да се погледнат как точно са направени, естествено, без да бъдат засягани в момента чужди инвеститори и български инвеститори, а просто да се видят механизмите на това, което се е случило, за да могат да бъдат блокирани в бъдеще именно подобни механизми, да не се случват. Т.е. да се решава въпросът принципно, а не селективно – дайте да „извадим окото на този или на онзи“.

Водещ: Както и вие казахте, разумният гражданин сам може да си направи сметката колко успешен би бил вотът на недоверие. Може ли на целия този фон обаче, докато всички сме вперили поглед в него, да станем свидетели на едно активизиране на малките формации в дясно и тяхното възраждане?

Кънчо Стойчев: Безспорно това е тема, която е тема и на малките формации в дясно. Безспорно те ще имат думата, техният глас ще се чуе в такъв дебат. Но не мога да преценя дали ще се стигне чак до възраждане. Там, за съжаление, съществуват сериозни междуличностни проблеми. Казвам „за съжаление“, защото убеждението ми е, че и силна левица, и силна десница на страната е необходима и че колкото по-здрави и обединени партии имаме, толкова по-здрава демокрация ще има в страната. Да, безспорно по-малките партии в дясно, които не влязоха в парламента, ще имат думата и ще ги чуем и тях.

Водещ: Интересни са и целите на ДПС в случая. Дали говорим за противопоставяне на ГЕРБ или по-скоро насочване на внимание към Патриотите?

Кънчо Стойчев: В момента ДПС се е фиксирало в Патриотите. В някои отношения има основания, в други отношения съвсем няма основания, но като всяка фиксация, това едва ли е най-здравословният процес – въобще човек да се фиксира в нещо не е кой знае колко здравословно. Но във всички случаи ДПС е една зряла партия, която очевидно играе тактическа игра в момента. Аз не мисля, че ДПС е тръгнало да сваля това правителство, но във всички случаи е тръгнало сериозно да атакува.

Водещ: Как обществото обаче възприема всичките тези вътрешнополитически борби и всъщност представляват ли все още те интерес за него, имайки предвид, че това изобщо не е новост в политическата картина у нас?

Кънчо Стойчев: Две са нещата в това отношение. Обществото продължава да бъде отвратено от политиката, което е много голям проблем пред българската демокрация, защото не можем да строим сериозно нашата държава при отвращение от политическите партии и политиците. Няма начин без политически партии и политици да се изгражда държавата и да се постига развитие, но хората така или иначе са намразили едва ли не всички политически партии и политиците. И второто, което е – за съжаление обществото именно по тази тема като че ли е приспано, тъй като тази малката корупция, която аз наричам, ежедневната корупция, с която всеки се сблъсква- до там се е сраснала с живота на хората, че те не я забелязват. Колкото до голямата корупция – по принцип тя не се забелязва. Някъде по върховете нещо станало между големи фирми – това не се и вижда, нито в България се вижда, нито в Германия, нито в САЩ. Хората виждат това, с което се сблъскват всеки ден, и там е големият проблем, защото те като че ли свикнаха с една изключително извратена и ненормална система, където абсолютно навсякъде администрацията или съответните длъжностни лица просто за да си свършат работата, за която им плащаме ние, данъкоплатците, заплатата, винаги има едни 20, едни 50 лева и това е безобразие.

Водещ: За съжаление, да. Актуален е и въпросът с казуса „КТБ“, който доста гръмко се завърна в медийното пространство и отново ефект – никакъв, и развитие – никакво към този момент. Как обществото гледа на тази тема и има ли някаква надежда, че всъщност виновниците ще ни станат ясни и ще понесат последствията?

Кънчо Стойчев: На равнище на обществено съзнание, на масови нагласи няма такава надежда. И това е следващият много неприятен факт – българинът е загубил увереността, че справедливост може да съществува у нас. Заболяване, със съжаление ще кажа, че това е заболяване на социалния организъм в момента, в който гражданите загубват вяра във възможността да се прилага справедливост. Обществото е много болно.

Виктория МЕСРОБОВИЧ