Специализирана полицейска операция за използването на обезопасителни колани от водачите ще се проведе във Велико Търново до 12 май

Велико Търново. От днес до 12 май започва специализирана полицейска операция за използването на обезопасителни системи от водачите на моторни превозни средства и техните пътници, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Велико Търново. Специален акцент ще бъде поставен на правилното превозване на деца.
Друг акцент в операцията ще бъде правилното поставяне на регистрационния номер от мотоциклетистите. Според изискванията на Наредба № I-45 от 24.03.2000 г., регистрационните табели на мотоциклетите се поставят само отзад, но така че да се осигури тяхната видимост и осветеност нощно време. Освен това при закрепването не трябва да се нарушава формата на табелата, целостта на графиката и символите на номера (чл. 10, ал. 5 от Наредба № I-45 от 24.03.2000 г.).
По време на идентична операция, проведена в периода 17-24 април тази година в област Велико Търново са проверени 1 184 автомобила и 1615 лица. Санкциониран е 1 водач на мотоциклет, който не е имал регистрационна табела, 1 водач на мотоциклет за непоставена каска и 75 граждани за неизползване на обезопасителни системи в леките автомобили.