Специалисти от РЗИ – Смолян ще определят индекса на телесна маса по повод 19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването

На 17 май от 10:00 часа пред сградата на Регионалната здравна инспекция – Смолян специалисти безплатно ще оказват помощ на всеки решил да се пребори със себе си и излишните килограми. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Валя Радева – здравен експерт и консултант по хранене в РЗИ – Смолян. на желаещите ще се предоставят образователни материали, а чрез измерване на ръст и тегло ще се определя индекса на телесна маса. „Хората ще бъдат запознати енергията, която получават от най-често консумираната от тях храна. Ще им показваме как да подбират продуктите за дневното си меню и заедно с определен двигателен режим да постигнат и утвърдят здравословно хранително поведение“, поясни Радева.

Тя посочи, че Европейският ден за борба със затлъстяването се провежда ежегодно от 2010 г и е учреден с цел намаляване на глобалното нарастване на хората с наднормено тегло и затлъстяване. Радева обясни, че затлъстяването е състояние, което се отразява на цялостното здраве и влошава качеството на живота ни. „Според данни на Световната здрава асоциация, едно от всеки три деца в училищна възраст в Европа страда от наднормено тегло или затлъстяване. Над 60 % от децата преди пубертета са с отклонение в теглото си и прогнозата е да станат възрастни хора с наднормено тегло и затлъстяване“, каза още Радева.

Нели ГЕРГЬОВСКА