Според анкета 82% от търновците използват като основен или като втори вид транспорт придвижването с автомобил, но само 18% от тях имат желание да продължат по този начин

Снимка: Pixabay.com

Велико Търново. Според анкета 82% от търновците използват като основен или като втори вид транспорт придвижването с автомобил, но само 18% от тях имат желание да продължат по този начин. Това каза в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново главният проектант  на новия генерален план за огранизация на движението във Велико Търново инж. д-р Христо Грозданов. По думите му амбицията на проектантите от Института по транспортно строителство и инфраструктура към УАСГ е той да даде визията за решаване на проблемите с трафика за поне две десетилетия напред.

„Ние вече направихме първата стъпка към това изследване, а именно анкета. Тя доста сериозно ни мотивира, защото участваха много от жителите на Велико Търново. Анкетата беше структурирана онлайн, разпратена през фейсбук и други интернет източници. На база на данните от нея, ние установихме, че жителите на старата столица наистина имат мнение по проблемите на транспортната си инфраструктура и се надявам, че общественото обсъждане, което планираме да направим, да ни помогне да структурираме града по най-добрия начин. Това, което на нас много ни хареса е, че Вашите съграждани не говорят в конкретика, тоест не искат конкретно кръстовище да бъде променено по един или по друг начин. Те искат генерална промяна в начина на придвижване. Около 82% от анкетираните жители на Велико Търново използват като основен или като втори вид транспорт придвижването с автомобил. Само 18% от тях имат желание да продължат да се придвижват с автомобил, а останалите искат алтернативен начин на придвижване – било то пешеходно движение, било то велосипеди, градски транспорт, мотопеди, тротинетки и т.н. Проблемът, обаче, във Велико Търново е, че инфраструктурата не е структурирана така, че да бъде удобна за алтернативно придвижване“, каза проектантът.

Христо Грозданов заяви, че очакванията на екипа са, след провеждането на публичното обсъждане с гражданите, концепцията на движението във Велико Търново да се промени генерално– от град, насочен към автомобилите към град, насочен към пешеходците, велосипедистите, мотопедистите и т.н.

Рени АТАНАСОВА