Сравнително спокойна е обстановката в Област Благоевград, въпреки обявения жълт код за силен вятър

Благоевград. Сравнително спокойна е обстановката в Област Благоевград, въпреки обявения жълт код за силен вятър, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Слаб вятър духа в областния център, но по високите и планинските райони поривите му се увеличават. До този момент няма сигнали за възникнали проблеми в следствие на вятъра. По отношение пътната обстановка – пътищата в областта са предимно сухи като по мостовете и усойните места са възможни заледявания. От Областно пътно управление – Благоевград казаха, че всички пътни артерии от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, пътните настилки са почистени и обработени със смеси срещу заледяване. Нормално интензивен е трафикът по главен път Е-79, второкласен път 19 Симитли-Гоце Делчев и АМ „Струма“ в участъка от областта. Няма въведени ограничения за движението на леки и товарни автомобили. Няма регистрирани тежки пътни инциденти.

По данни от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) през последните дни нивата на реките в Западнобеломорският басейн са останали без съществени изменения като водните количества на реките са под праговете за средни води. На територията на басейна са регистрирани следните ледови явления: Ледена каша и ледоход на река Места в района на местността Момина кула; пълно замръзване на река Соволянска Бистрица в района на село Гърляно и Брегови лед на река Речица в района на село Ваксево.

Туристите, които днес ще посетят планините трябва да имат предвид, че лавината опасност е висока. От Планинска спасителна служба (ПСС) към Български червен кръст (БЧК) информират, че опасността, която е вследствие на вятъра, най-вероятно ще се увеличи. Вятърът, който духа в момента е север-северозападен, така че се очаква в южните и югоизточните склонове да се увеличи лавинната опасност. Времето в планините е ветровито и облачно. Във високите части над 1800 метра духа ураганен вятър. Температурите са ниски, като се усещат още по-ниски, заради силния вятър. Снежната покривка варира между нула и метър и половина. Съоръженията работят навсякъде.  Няма инциденти през изминалото денонощие.

Ливия НИНОВА