Сребра Касева, Община Казанлък: В тържественото отбелязване на 182 годишнината от рождението на Апостола ще участват всички, които носят Левски в сърцето си

Сребра Касева, началник кабинета на кмета на Община Казанлък, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Госпожо Касева, какви инициативи подготвяте по повод 182 години от рождението на Васил Левски – най-светлият образ в българската история?

Сребра Касева: Тази година, както всяка година, ние отбелязваме, освен по-известното, така да се каже, в България обесване на Васил Левски февруари месец, отбелязваме и рождената дата, защото това също е една бележита и светла дата за нашата страна. Традиционно пред паметната плоча, пред паметника на Васил Левски в квартал „Васил Левски“ ние ще отбележим 182 години от рождението на Дякона. Също така, по този повод, същият ден ще има и представяне на книгата на Огняна Маджракова-Чавдарова „Васил Левски сред своите в родината и отвъд Дунава“. В тържественото отбелязване ще имаме слово по повод Левски на директора на Историческия музей, ще имаме и участие на нашите читалища. Ще участват патриотичните организации и цялата общественост – всеки, който носи Левски в сърцето си. Още повече, че тази седмица е една патриотична седмица, у която ние сме нарекли „По пътя към безсмъртието“, защото в Казанлък традиционно на връх Бузлуджа честваме и отбелязваме 151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Не е само събитието за Левски, а и събитието, което отбелязваме на връх Бузлуджа. Това пък честване и отбелязване ще започне на 20 юли, в събота, ще започне в 9:30 часа, когато ще бъдат поднесени цветя на две знакови места в Казанлък. Едното място е пред паметника на признателност към четниците на Христо Янъков и  Стефан Орешков – хора от легендарната чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, които са екзекутирани на центъра на Казанлък през далечната 1868 година, и в тяхна памети  чест имаме поставена паметна плоча. И в същото време, в 9:30, ще бъдат поднесени тържествено цветя и пред паметната плоча, издигната в чест на Стефан Караджа в Казанлък. След това всички ще се отправим към легендарният връх Бузлуджа, където ще отбележим тържествено гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета с една възстановка „Боевете при връх Бузлуджа“ – възстановка на националното дружество „Традиция“, която пък възстановка е подготвена от Регионален клуб „23-ти шипченски пехотен полк“. С участието на много участници от цяла България ще имаме също така тържествено слово, панихида в памет на героите и традиционния обреден курбан, който ще бъде раздаден на всички, които се качат на връх Бузлуджа и почетат паметта на героите.

Водещ: Госпожо Касева, колко време ви отне да подготвите тази патриотична седмица?

Сребра Касева: Съвместно с Община Казанлък с културните институции на общината, на общинските културни институции и националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, на чиято територия се намира паметникът на Хаджи Димитър. Не ни трябваше много, за да подготвим това честване, но все пак то изисква своята подготовка. Имаме и амбицията повече хора от цялата страна да се отправят на връх Бузлуджа и да почетат паметта на Хаджи Димитър и неговата чета. Така че наше задължение и ангажимент е да организираме това тържествено отбелязване.

Водещ: Как приемат подобни събития най-малките?

Сребра Касева: Ние много залагаме на участието на най-малките, още повече, че започваме събитията първо с честването на деня на Левски, на рождената дата на Левски. Там ще участват малки деца от читалището ни в село Копринка и от читалището в село Енина. Ще имаме представителни групи от детските градини, които ще поднесат цветя на признателност пред паметника. А при честването на подвига на Хаджи Димитър, там започваме с изпълнение на стихотворението „Жив е той, жив е“, рецитиран от дете, Георги Стратиев, от читалището в град Трън. Така че ние максимално обхващаме малките деца, малките жители на град Казанлък, които да вземат активно участие, казвам участие, не само да поднесат своите цветя, а да участват в самата организация на честването. За нас това е една важна задача, която си поставяме за всички празници, които са в културния календар, на всички тържествени исторически отбелязвания, да поставяме на преден план малките, подрастващите, за да може те да имат и своето патриотично възпитание в тези инициативи.

Водещ: Защо е необходимо, госпожо Касева, да говорим днес за Васил Левски, за Хаджи Димитър?

Сребра Касева: Необходимо е, защото Левски е един, клиширано е, но все пак е герой на България, който всеки носи в сърцето си. Не само заради качествата, които той притежава, не само заради това, че той успява да създаде една огромна, голяма организация за кратко време с едни изключителни последици. Не само заради предателството, което той понася на гърба си, но и заради всичко онова, което той е оставил за нашите поколения, макар и малко. За всеки един българин, който иска да вземе нещо от живота и делото на Левски, той може да го вземе ида го носи в сърцето си. Още повече, че Левски се е познавал с Хаджи Димитър, със Стефан Караджа, и всичките тези качества, които те са притежавали като войводи, са за пример за нашите поколения и ние искаме те да бъдат възприети от подрастващите наши съграждани, малки жители на Казанлък, за да могат те да бъдат възпитавани, макар и частица от техния подвиг и техните дела, в които те са давали за нашата България.

Водещ: Благодаря ви, госпожо Касева, за това интервю.

Сребра Касева: И аз благодаря и използвам възможността чрез вашия ефир да поканя вашите слушатели на 20-ти, в събота, да дойдат на връх Бузлуджа, да почетат паметта и да се насладят на хубавата природа.

Йоланда ПЕЛОВА