Средновековен панаир ще се проведе в Асеновград на 7 и 8 септември

снимка: Община Асеновград

Асеновград. На 7 и 8 септември в Асеновград ще се проведе традиционния Средновековен панаир. Това съобщиха за Радио „Фокус“ –Пловдив от отдел „Връзки с обществеността“ на Общината. Тазгодишното издание на Средновековния панаир ще представи тематично елементите на живота и бита от времето на Второто българско царство и средновековна Европа от XII – XIV в. чрез демонстрация на занаятчийски технологии – изработка на керамика, горещо и студено коване, изработка на кожа, монетосечене, домашни текстилни практики. Посетителите ще могат да се включат в различни състезателни игри, стрелба с лък и арбалет, ще участват в изучаване на бойни техники за боравене с оръжие, както и неизменните игри и танци. Воинските умения ще бъдат демонстрирани в двубои, турнири по фехтовка и стрелба с лък. Вечерта ще завърши с огнено шоу и концерт на средновековна балканска и европейска музика.
Откриването на панаира ще се състои от 10.00 часа на 7 септември. Програмата през първия ден предлага на посетителите бойна демонстрация, демонстрации на занаяти, бит и традиции, средновековни игри, стрелба с лък, кулинарни демонстрации, също концерт на група „Фреа“ и огнено шоу „Палячи“. Програмата през втория ден отново ще започне в 10.00 часа с демонстрации на занаяти, бит и традиции, средновековни игри, както и стрелба с лък. Ще се проведе боен турнир „Меч на честта“, ще има и беседа за оръжия и защитно оборудване, урок по средновековна фехтовка. В 15.00 часа на 8 септември ще бъдат обявени победителите в турнирите, след което ще се състои закриване на панаира.
Участници в Средновековния панаир тази година са СНЦ „Търновци“- Велико Търново, Сдружение за исторически възстановки „Чигот“- Варна, НД „Традиция“- клон Панагюрище, бойна дружина „Барадж“- Пазарджик, свободни реконструктори, музикална група “ Фрея“ и огненото шоу на „Палячи“.