Средства за Къща за изкуства, култура и занаяти в местността Ксилифор събира на Коледен бал Туристическо дружество „Трапезица 1902“

Снимка: Община Велико Търново

Велико Търново. Средства за Къща за изкуства, култура и занаяти в местността Ксилифор събира на Коледен бал Туристическо дружество „Трапезица 1902“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново секретарят на организацията Георги Димитров. Той припомни, че инициативата е традиционна и се организира ежегодно, като всеки път подкрепя различни каузи.  Коледният бал е възстановен през 2007 година. Парите този път ще бъдат вложени в изграждане на база за изкуство, култура и занаяти в съществуващата Страноприемница на Ксилифор.

„Преди всичко там ще бъдат оформени работилници, кабинети, зали за представяния, насочени към обучение на млади хора. Това ще даде както на гостите на Велико Търново, така и на гостите на Ксилифор възможност за практикуване на повече творчески дейности. Вие знаете, че вече 9 години работим с Катедрата по скулптура при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и с тяхна помощ, както и с други участници, се надяваме да продължим традицията като изградим тази база“, обясни още Георги Димитров.

Той уточни, че е предвидено новият център да е готов до 2022 година. Проектът е изготвен преди 12 години, когато е издадено и разрешително за строеж.

„То е за сграда с разгъната площ над 1000 кв.м. и средствата, необходими за нейния ремонт са много значими. Ние ще разчитаме на подкрепата на великотърновци, на фирми от града, които имат възможности. Естествено се обръщаме и към компании, които могат да помогнат с материали, тъй като нашите членове са готови да участват с доброволен труд, за да успеем да реализираме идеята. Ако трябва да направя оценка на целия проект, с материалите и труда, той вероятно ще струва около 250 хиляди лева“, каза още секретарят на ТД „Трапезица 1902“.

Коледният бал на организацията ще се проведе на 12 декември от 19.00 часа в Туристически учебен център „Момина крепост“. Всеки, който иска да подкрепи каузата, може да го направи на банковата сметка на Дружеството, която можете да намерите на неговия интернет сайт.

Луиза ТРАНЧЕВА