Ставрофорен иконом Дончо Александров, Варненска и Великопреславска митрополия: Посланието на Възкресението винаги носи настроението радостта, светлината, победата

Ставрофорен иконом Дончо Александров от Варненска и Великопреславска митрополия в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Какво послание носи Възкресение за хората?

Ставрофорен иконом Дончо Александров: Посланието на Възкресение винаги носи настроението на радостта, светлината, победата. Възкресението носи послание преди всичко на победа, победа над смъртта, над тлението. Разтварят се вратите пред нас, човеците, за вечния живот, свидетелство за това, че човешката душа е безсмъртна, че смъртта не може да отнеме живота от човека и началото за това е Възкресение. С Възкресението си Той извършва цялото изкупително дело за Човека и му дава възможност да живее вечно. Важно е ние да запазим това настроение за по-дълго време. Онези, които живеят в църквата и практикуват своята вяра – те имат опита и знаят, че тази радост не свършва с този празник, тя е постоянна.

Фокус: С какво се характеризира по канон Светлата седмица, която започва на втория ден от Великден?

Ставрофорен иконом Дончо Александров: Седмицата се нарича Светла, защото Възкресението Христово носи светлина. Това свидетелстват и жените, които са видели празния гроб, от който излиза светлина, самият Христос, който е с бели дрехи, „бели като сняг“, както е изразено в Евангелието и понеже в продължение на 40 дни след Възкресение Христово ние християните се поздравяваме с „Христос Воскресе“ – „Воистину Воскресе“, особено през първата седмица – Светлината от Възкресение Христово все още властва и църквата е възприела тези първи дни, тази първа седмица след Възкресение да е наречена Светла. Тези дни са изпълнени богослужебно с едно голямо богатство, и че във всеки един ден си припомняме различни евангелски четива, четива от Апостолите, същевременно отбелязваме Светли петък като Животоприемни петък, който е доста почитан от християните. Той е свързан с едно чудо, което се е случило с император Лъв още докато е бил малък със Света Богородица. Той чува нейния глас около Константинопол и там намира извор и Тя се свидетелства по-късно, че там ще стават чудеса и, в действителност, построяват един голям храм и манастир по-късно. След това този храм е занемарен поради нашествието на турските войски и установяването им в Константинопол, но пък през 19 век е възобновен и понеже е осветен на Светли петък, на Животоприемни петък, оттогава се чества и богослужебно този прекрасен ден с всичките чудеса, които се случват. Има също така традиция в храмовете да се отслужва водосвет след Светата литургия, но обикновено този водосвет се извършва извън храма т.е. в дворното пространство на храма. Много християни се събират, спомняйки си за чудесата, които прави Света Богородица, да изпросят нейните молитви и да се поръсят със светена вода. Така че в Светлата седмица петъка е изключително важен и празничен.

Фокус: Кой е Апостол Тома и защо неделята се нарича Томина?

Ставрофорен иконом Дончо Александров: Томина неделя е завършека на Светлата седмица. Св. Апостол Тома е един от 12 апостоли, близките ученици на Христос.  Ние си припомняме как Спасителят при първото си появяване пред Апостолите казва „Мир Вам – ето, Аз съм възкръснал“, но Тома в това време отсъства. И когато по-късно екзалтирани учениците си разказват как Господ им се е явил Тома казва: „Ако не видя и ако не сложа пръстите си в раните от гвоздеите в ребрата му – няма да повярвам“. Една седмица по-късно, т.е. през тази неделя, която ще честваме, Господ отново се явява и казва: „Тома, ела, виж, пипни и се увери, че съм Възкръснал“. Тогава Тома казва:“Вярвам, Господи“, без да пипа, без да се уверява в нищо. Наречена е Томина неделя като едно свидетелство за това, което се случва – разговора между Спасителя и между Тома. В никакъв случай не можем да наречем Тома неверник или невярващ, по-скоро неговото съмнение идва от това, че той не е бил там и че той също е искал да види, да се увери, защото невярващ е този, който отрича, който не вярва не приема, докато Тома напротив приема, той е бил с Господ, той знае и свидетелства за всичките чудеса, които са се извършили пред неговите очи. Това е неделя, която отправя послание с думите на Христос: „Ето Тома, ти видя и повярва, а блажени са онези, които без да са видели са повярвали“ т.е ние самите да имаме опита от срещата с Бога без да сме го видели, но с неговите проявления в нашия живот, като едно истинско свидетелство. Послание, което е отправено към всички хора – да не търсят да виждат, а да усещат с душата си и да могат да разпознават знаците, които се случват и в природата, и в обществото, и в личният им живот, като свидетелство за Божието съществуване и да следват Бога.

Фокус: Какво може да се прави и какво не трябва? От какво да се въздържат миряните през тази седмица според канона на православната църква?

Ставрофорен иконом Дончо Александров: Няма традиции или ритуали, които църквата да налага да се спазват през Светлата седмица. Светлата седмица носи радост и затова църквата е постановила в нито един ден от Светлата седмица християните да не постят. Това е една от седмиците, в които, тъй като има още 1-2 през годината, дори и в сряда и в петък да не се пости и това е свързано с Христовото Възкресение и със светлината и радостта, които властват. От Лазаров ден до Томина неделя не се извършват панихиди и помени за починалите. Това е, което характеризира тази седмица. Акцентът и посланието на църквата е в тези дни да усещаме благодатта на Възкресението, да я преживяваме и да се стремим да задържаме в себе си повече радостта, която да бъде не само духовна и вътрешна, но и да се изписва и на лицата ни, и в действията ни, и християнската вяра да се увеличава, за да има наистина Светлина сред всички нас.