Стадион на името на Трифон Иванов откриха във Велико Търново

Велико Търново. Стадион, кръстен на великия български футболист Трифон Иванов, откриха в старата столица. Игрището се намира зад Спортното училище в града, в кв. „Бузлуджа“. Днес се навършват четири години от преждевременната кончина на легендата, поради което в града бе извършена възпоменателна церемония, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.

Още в ранните часове на деня до новия терен с изкуствено покритие, който след единодушно решение на местния парламент, вече носи името на Трифон Иванов, бе подреден траурен кът, в който десетки ученици, учители , футболисти, представители на местната власт и граждани поставиха венци и цветя. След това бе отслужена и заупокойна молитва в памет на „железния защитник“.

Зам.-кметът на община Велико Търново Снежана Данева – Иванова припомни, че освен футболна легенда и почетен гражданин на старата столица Трифон Иванов бе и „човек с много голямо сърце“.

„В памет на Туньо – „железния защитник“ Община Велико Търново ежегодно връчва награда за млад футболист от школата на ФК „Етър“ и организира футболен турнир. Преди години ние поставихме и паметна плоча на стадион „Ивайло“. В знак на уважение и почит днес е и името Трифон Иванов, което вече носи най-новия спортен обект във Велико Търново – тренировъчния терен за футбол, изграден през миналата година. Вярвам, че докато тренират, докато развиват своите умения и талант, младите футболисти ще бъдат още по-силно мотивирани да постигнат и надградят това, което постигна Трифон Иванов“, каза още зам.-кметът и увери, че местната администрация ще продължи да работи за развитието на спорта в региона.

На церемонията присъстваха още футболистът Бончо Генчев, съотборник на Иванов, който благодари на местната администрация и всички, които са отговорни новото игрище в старата столица да „носи етикета на Трифон Иванов“, Венцислав Спирдонов – председател на ОбС – Велико Търново, кметове от региона, представители на местната власт, спортни легенди и десетки граждани. Във възпоменанието се включи и и майката на Туньо, която благодари за това, че и днес четири години по-късно великотърновци почитат сина й.

Луиза ТРАНЧЕВА