Станимир Бакалов: Изключителна подкрепа получихме от Община Дупница при подготовката на фестивала „Табиет“

Станимир Бкалов, част от организаторите на кулинарно-музикалния фестивал „Табиет“в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

 

Фокус: Г-н Бакалов, с нетърпение в Дупница очакват фестивала „Табиет“ , на който за съжалени началото му бе отложено поради лоши метеорологични условия? Сега вече е ясно, че на 22 юни фестивалът да бъде открит и той ще се проведе в рамките на четири дни. Какво могат да очакват жителите и гостите на Дупница?

Станимир Бакалов: Както се казва след дъжд винаги идва хубаво време. Страхотна поговорка имаме в България, така че аз мисля, че сега с удвоени усилия, очаквания, двойно по- интересни гости и двойно повече сили, хората ще оценят това, което правим. „Табиет“ вече е име в България по градовете. В София стартирахме, а след това в Ботевград, в Пловдив- културната столица на България, в Хасково, сега Дупница, а след това отново ще се върнем в София. Мисля, че добре работим и ще продължим добре да работим с различните общини и градове.

Фокус: Какво сте подготвили през тези четири дни?

Станимир Бакалов: Най- важното нещо е, че ние ще направим това, което вече сме утвърдили като интерес. Ще има различните позиционирани вечери- сръбска, гръцка, фолклорна. В Дупница интересът към сръбските изпълнители е по- голям и затова сме поканили пет звезди на сръбската музика- Бобан Здравкович и Кеба ще пеят специално за всички гости и жители на Дупница. Мисля, че ще бъде много интересно и през целия ден, от сутрин до вечер, има различна програма. Това, което е интересно, че самодейната програма, с която ни подпомага Община Дупница- различните читалища, всеки един ще дойде и представи  своята програма, което е нещо уникално и самобитно. В България ние ценим фолклора. Важно е, че освен песните, танците, музиката има много хубави неща за ядене. Българинът обича яденето, пиенето и поради тази причина когато има ядене и пиене българинът е спокоен. Фестивалът  „Табиет“ се връща назад във времето, представя старите традиции преди повече от 100 години, когато хората са сядали на центъра на селото и са опъвали едни маси и са започвали да ядат, пият и да се забавляват, както българинът го може, след тежката работа при приключване на сезона на полето. Такива фестивали са си правили хората  на времето нищо, че не са ги наричали фестивали. Ние просто продължаваме тази традиция с това, което  българинът го има в сърцето- да седне и да покани семейството, да почерпи близки и приятели и да се чувства свободен.

Фокус: Бих допълнила, че не само храната и хубавата музика ще гарантират хубаво изкарване на гостите и жителите на града, но и обстановката- парк „Рила“ ще допринесе.

Станимир Бакалов: Най- хубавото нещо е, че ние имаме уникален съпорт от Община Дупница в лицето на кмета инж. Методий Чимев и всички, които работят при него.Това са хора, които с отворени обятия приемат тази инициатива. Това са хора, които ще помогнат това нещо да се състои и тогава самите дупничани, самите граждани ще са доволни. Когато има такива хора като тези от Община Дупница, преди това в Община Ботевград получихме страхотна подкрепа мисля, че така трябва да се работи и хората ще го оценят, защото хората са тези, които правят последната оценка.

Фокус: Как се роди идеята за организиране на подобен вид фестивал?

Станимир Бакалов: Знаете, че „табиет“ означава табиетлийско, което в превод от турски на български е „традиционно“. Това е нещо, което е зародено традиционно в българската култура. Идеята е ние да правим хората щастливи в това трудно време, в което живеем. Говорим за преходи, демокрация, развиване в последните 20 -25 години и нещата да отиват към по- добро, то се вижда, че нещата отиват към по- добро. Вече не е толкова страшно колкото е било преди 10- 15 години . Ние трябва да накараме хората да се забавляват. Те имат нужда от това нещо. Когато цяла седмица си бил на работа и след това ти се предоставя нещо, което да е забавно за теб, за твоята съпруга, за твоите деца, ти вече си щастлив и ти ги правиш щастливи и ние искаме да направим хората щастливи.

Фокус: Нека да приканим желаещите да посетят фестивала.

Станимир Бакалов: Най- важното нещо е, че входът е абсолютно свободен за тази инициатива и никой не трябва да плаща нито една стотинка, за да присъства на този фестивал. Идва, слуша, гледа и се забавлява, а ако естествено иска да се почерпи нещо и да си купи от храната, вече е нормално да отдели някой лев, но всичко друго е безплатно: програма, забавления, турнири по шахмат, турнири по табла, по карти, белот,  в които ще бъдат възнаградени най- добрите играчи и те ще имат награди, които са различни от бира през кюфтета и кебапчета, през пържоли и материални награди. Стартирахме с голямо желание още в парк „Възраждане“ в София преди няколко месеца и вече имаме и опита, който е необходим, за да бъдат хората доволни. Когато човек има опит и подготовка знаете, че по време на едно събитие е най- важна подготовката и след това когато подготовката срещне възможността се получава най- хубавото нещо, а именно хората да са доволни и кулинарно- музикален фестивал „Табиет“ да радва тези хора.

Лора КАЛЧЕВА