Станимир Живков  на 7 години от Видин е едно от децата на Българската Коледа

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

 

 

Станимир Живков  на 7 години от Видин е едно от децата на Българската Коледа, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Станимир страда от детска церебрална парализа и е претърпял досега 12 операции. Маргарита Николова е майка на Станимир. Жената разказва, че след 9 месеца нормална бременност ражда Станимир, който се задушава по време на раждане. На 4-ри месеца постъпват в Детската педиатрична болница в София, където са му направени всички изследвания, включително и генетични. Там му поставят диагнозата – детска церебрална парализа, като са засегнати всички крайници на детето.

Маргарита Николова сама е потърсила Българската Коледа – подала е документи за закупуване на специализирана позиционираща количка и е получила одобрение. Закупила е количката със собствени средства представила е фактурата за количката, която струва 1686 лв. и вече е получила 1200 лв. за количката.

През миналата година Станимир е претърпял нова операция във Виена, която продължава 8 часа. След операцията е в гипс около месец и половина, след което му свалят гипса. Преди месец Станимир и майка му са били отново на контролен преглед във Виена. През пролетта на следващата година ще трябва да отидат отново за да му махнат имплантите на тазобедрените стави.  В България редовно ходи на рехабилитация във Банкя. Разходите по операцията във Виена, както и по рехабилитацията в Банкя се поемат от Националната здравна каса. Разбира се, винаги има неща, които майка му трябва сама да плати, но тя намира средства и се справя.

Според Маргарита Николова Българската Коледа е една от полезните и благородни благотворителни инициативи. „Подкрепям всички инициативи, когато се отнася до събиране на средства в помощ на лечението на деца. Дай Боже по-малко деца да имат нужда, а повече хора да помагат!“, каза майката на Станимир.

Анна ЛОЗАНОВА