Станимир Карагьозов, театрална трупа „Талантино“: Театърът възпитава, той е заразен

Снимка: Държавен куклен театър - Търговище

Във връзка с предстоящите премиери на групите към театрална трупа „Талантино“ на сцени в различни градове в страната Радио „Фокус“ – Бургас разговаря със Станимир Карагьозов, ръководител на театрална трупа „Талантино“.

Фокус: Г-н Карагьозов, какво предстои на талантите от „Талантино“?

Станимир Карагьозов: На 18 юни ще представим  „Забравена от небето“ в камерната зала на „Сълза и смях“ в София. На 19- и е първата премиера на малката група в Бургас. Те играят „Не падай духом“ от Станислава Стратиев. На 20 юни другата група, която се води младежка ще представят комедията „Сън в лятна нощ“, която е една от най-известните и забавни творби на автора. На следващия ден в кв. „Ветрен“ едни малки дечица ще представят „Красивото зайче“ . А на 22 юни (петък) ни е последната премиера, която е „Таласъмът  Тропалан“ на Янко Митев пак в кв. „Банево“

Фокус: Как решихте да създадете трупа точно с деца?

Станимир Карагьозов: Аз работех в куклен театър в Благоевград и трябваше да прекъсна по здравословни причини. Върнах се в Бургас и не исках да прекъсна връзката си с театъра. Така към читалището в кв. „Банево“ ми предложиха да напратя една група и започна с около 10 дечица. И така вече 15 години. Постепенно  мои приятели и познати започнаха да идват на наши представления и казаха, че и в Бургас трябва да се направи група и малко по малко се разраснахме до 5 групи, като едната не е от деца, а от възрастни хора. Нарича се „Бабите“ и са най-сериозните актьори и правим вече няколко спектакъла с много голям успех.

Фокус: Колко деца общо се обучават при вас на театрално изкуство и на каква възраст са?

Станимир Карагьозов: Ученици от първи до 12 клас. Най-голяма група е между 10 и 20 деца. В различните години е различно.

Фокус: Едно такова начинание е свързано с доста средства. На вас кой ви помага?

Станимир Карагьозов: Намират се хора, които ни помагат. Общо взето ние си вършим доста от нещата сами. Сами си шием и кроим и костюмите, и декорите.

Фокус: Как подбирате хората за вашата школа?

Станимир Карагьозов: За мен думата кастинг е много чужда. Правя прием всяка година като давам шанс на всички деца да опитат. Имам много изисквания към дисциплина и сериозно отношение. Практиката ми е показала, че едно дете, независимо на каква възраст е не може да покаже изведнъж това, което носи в себе си като артистичност. Затова се дава шанс на всеки. Някои се сливат с колектива, други усещат че това не е тяхното място. Така няма разочарование.

Фокус: Какво дава театъра?

Станимир Карагьозов: Аз много държа на текстовете, по които работим. Защото на актьора силата му е в словото. Рядко ще видите хора от нашата гилдия по митинги и протести например. Нашата гражданска позиция ние можем да изградим чрез текстовете, които поставяме. А целта ние да накараме хората в залата да се замислят.

Лично на мен театърът ми дава всичко. Делникът навън е изключително сложен и динамичен, а влизайки в залата си в един собствен свят, който те зарежда. И така до следващия ден.  Балансът, който имам като човек ми го дава театърът и мисля, че и при децата е така. Те в групата са много по-различни, отколкото в училище. Те са по-реактивни, по-дружелюбни, инициативни. Усеща се, че има артистична атмосфера и тя е много различна от другаде.

Много ми е интересно как малки дечица вникват в текста, разбират го.

Дори и после да не продължат да се занимават с театър, дори и само зрители да възпитам в тях, пак е от полза. Да имат културата на зрители  и консуматори на това изкуство, аз пак съм си свършил работата. Театъра възпитава. Театърът е заразен.

Веселина НИКОЛОВА