Станимир Станимиров, инструктор по рафтинг: Задължително преди рафтинг хората биват оборудвани с каска и жилетка, също така се провежда инструктаж за безопасност

Станимир Станимиров – Чачи, инструктор по рафтинг, каяк и алпинизъм в Община Симитли, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Да започнем нашия разговор така – какви към момента са условията за рафтинг в района на Община Симитли?

Станимир Станимиров: В момента условията за рафтинг са много добри. Важно е да отбележим, че този вид екстремен спорт е много зависим от метеорологичната обстановка. Сега има доста сняг по планините, но хубавото е, че пролетта започна с нормални температури, тоест през деня е топло, а вечерта студено. Снегът се топи равномерно, което прави условията перфектни за спускания по река Струма.

Фокус: А какво точно представлява този вид екстремен спорт?

Станимир Станимиров: В превод от английски „raft“ означава надуваема лодка. Самият рафтинг пък представлява спускане с лодка на група от хора в бърза вода. В зависимост от реките имаме ѝ различна степен на трудност. Нашият рафтинг център организира на доста места в страната и чужбина спускания с рафт – от България до Сибир и Непал. В тази връзка и категорията на трудност при спусканията се определя от много неща, не само от самата река, а и от достъпността до нея. Ще ви дам и конкретен пример. В Сибир най-близкото място за рафтинг е на три дни път, докато при нас река Струма  е съвсем близо, тоест може лесно да се стигне от София, Благоевград или Сандански. Друго важно нещо е релефът на самата река. Нашата река не е най-трудната, но пък и ние не искаме това, за да може всеки един, който има желание – да може да опита.

Фокус: Какви са задължителните елементи от екипировката?

Станимир Станимиров: Задължителни са каската и жилетката. Освен това ние предлагаме обувки, неопрен и яке. В топлите месец хората не искат неопрен, защото водата е топла. Освен това в зависимост от дъждовете, тя намалява. Тоест не е толкова буйна. Интересното е, че дори при тези условия има много хора, които искат да дойдат, за да опитат какво е да се спускаш с рафт, така че да могат да се забавляват без да се притесняват. Много от тях дори скачат и плуват в реката. По принцип много хора смятат, че рафтинга е спорт, който се упражнява предимно през пролетта, но всъщност не е така.

Фокус: А какви са правилата за безопасност?

Станимир Станимиров: Първото и най-важно нещо, което правим е инструктаж. В рамките му се обяснява как точно се гребе по време на спусканията в реката. Освен това ги запознаваме с командите, които ще дава инструктора, който ще бъде с тях през цялото време. Важно е да отбележим, че при нас във всяка лодка има квалифициран гид, който дава указания по време на спускането – какво да се прави и какво не. Също така хората биват напътствани относно това как се плува в реката и какви са действията, които трябва да бъдат предприети, когато има хвърлено спасително въже. По време на инструктажа се дават и важни указания – какво да се прави, когато лодката се обърне. След това вече се влиза в реката, като до първия бързей, който е на около 3 км разстояние от началната точка има гребане, тоест осигурено е достатъчно време хората да привикнат към всичко, свързано с нещата, които трябва да бъде изпълнявано по време на престоя в реката.

Фокус: Имахте ли инциденти през рафтинг сезон 2018 г.?

Станимир Станимиров: Не и се надявам, че и този сезон ще бъде така. При нас безопасността е от изключително голямо значение.

Фокус: Как успяхте да ги избегнете?

Станимир Станимиров: С поредица от превантивни мерки, които предприемаме. Една от тях е свързана с това, че когато водата е прекалено висока избягваме да пускаме неопитни хора по екстремното ни трасе в река Струма, което всъщност е и същинската част на Кресненското дефиле. Там бързеите са доста  сериозни. Причината за това наше действие е свързана с това, че водата се разлива, залива бреговете и става много буйна. Понякога дори отива към дърветата и ако стане инцидент, то тогава спасяването ще бъде доста трудно. За съжаление много хора не разбират това, защото се налага да ги пуснем по една част от реката, която не е толкова екстремна, а те са си планували именно това, но всичко това се прави с една единствена цел – тяхната безопасност.

Фокус: С колко инструктора и лодки разполагате?

Станимир Станимиров: Трудно мога да дам точен отговор, защото тук всичко зависи от броя на хората, които са се записали за спускания с рафт. Горе-долу имаме между 6 и 12 човека. Самите лодки пък са с различен брой места в тях – имаме за 4, за 6 и за 8 човека.

Фокус: Какви са трасетата, с които разполагате?

Станимир Станимиров: Като цяло реката е една, в която естествено са обособени две трасета – едно по-екстремно и едно семейно. Така нареченото „family” трасе е подходящо за хора, които ги е страх и които не могат да плуват. По него пускаме и деца. То започва от село Железница, през Симитли до нашата база. Екстремното трасе пък започва от нашата база през Кресненското дефиле, където са ѝ най-интересните бързеи.

Фокус: Кога не допускате хората да се спускат с рафт?

Станимир Станимиров: Това се случва само когато водата е много висока. По принцип семейното трасе е винаги безопасно, защото реката е доста широка. Тече бързо, но няма такива прагове, опасности и вълни и валяци, които могат да обърнат лодката, каквито има по екстремното трасе. Само при повишени речни нива отказваме да пускаме хората, но само по екстремното трасе, за да гарантираме тяхната безопасност.

Фокус: До кога ще продължи активния рафтинг сезон?

Станимир Станимиров: Пролетните месеци април и май са най-силни и добри за спускания. Причината е, че в този период има малко възможности за туризъм, тъй като зимният сезон и спортовете, които се упражняват през зимните месеци вече не са достъпни. Освен това е доста рано за море, така че хората използват това време от годината, за да се спускат с рафт.

Фокус: Тоест през пролетта имате повече туристи така ли?

Станимир Станимиров: Да, тогава имаме повече хора, защото го няма това разнообразие от възможности за отдих и почивка каквито има през лятото, когато можеш да идеш на плаж или на планина и зимата, когато пък има условия за ски спортове.

Фокус: Какво е работното ви време?

Станимир Станимиров: Като цяло ние работим съобразно записванията при нас. В общи линии през деня правим две спускания.

Фокус: Освен рафтинг, какви други възможности за забавления и туризъм предлагате?

Станимир Станимиров: На базата имаме изградена така наречената въжена градина или въжен парк, който е с 24 елемента. Там екипираме хората с алпийска седалка, която е с необходимите обезопасителни елементи, така че да не може да паднете. Имаме и въжен тролей, който е 100 метра над река Струма. Предлагаме и други забавления. В тази връзка мога да спомена, че при нас идват много фирми за организирането на техни мероприятия – team building. Тогава се провеждат стрелби с лък, въздушна пушка, paint ball.

Фокус: За финал на нашият разговор – до къде стигна идеята за изграждането на голям рафтинг център в Община Симитли?

Станимир Станимиров: До колкото съм информиран – Община Симитли вече спечели проекта, свързан с изграждането на голям рафтинг център. Надявам се, че в най-скоро време ще започне и строителството му, защото това ще бъде един огромен плюс за Община Симитли.

Ливия НИНОВА