Станислава Ташева, Фондация „Пловдив 2019“: Отпускаме 250 000 лева за реализиране на иновативни проекти на читалища от пет области

снимка: Фондация "Пловдив 2019"

Фондация „Пловдив 2019“ обяви отворена покана за финансиране на проекти, инициирани от и за читалищата в Пловдив и региона, с направление „Читалища: общностно участие и иновации“. Поканата е насочена към целия Южен Централен район, който включва областите Пловдив, Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик. Могат да кандидатстват, както читалищата в тези области, така и техни партньори, които са приготвили специално проекти по повода, заедно с тях и местните общности. Поощряват се най-разнообразни културни изяви и възможности за обогатяване на културния живот на тези общности, както и за развиване на социално предприемачество. Подробностите разяснява в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив Станислава Ташева, мениджър проекти и събития във Фондация “Пловдив 2019”.

Фокус: Г-жо Ташева, защо Фондация „Пловдив 2019“ обяви отворена покана за финансиране на проекти, инициирани от и за читалищата в Пловдив и региона?
Станислава Ташева: Читалищата са наш проектен партньор от самото създаване на Апликационната книга, с която Пловдив спечели титлата „Европейска столица на културата – 2019“. Бихме искали да ги включим активно по един наистина включващ начин. Направлението, което сме обявили на отворената покана е „Читалища: общностно участие и иновации“. Това ще рече, че искаме да приканим хората да направят тази връзка с читалищата, да влязат отново в тези културни институции, да ги използват като центрове за култура, за образование, за взаимодействие, дори и за социално предприемачество, и да бъдат използвани иновативни методи за работа в проектите на читалищата.
Фокус: Нека да обясним как читалищата да се включат и какви са сроковете за подаване на проектни предложения?
Станислава Ташева: Ние обявихме отворената покана на 1 ноември – специална дата за всички читалища и културни дейци, и тя ще бъде отворена за подаване на проектни предложения до 31 януари 2018 година. След това ще има жури, което ще оцени всички проектни предложения и ще ги класира съобразно методиката за оценка, съобразена с критериите на „Европейска столица на културата“ и съответно с изискванията на проекта „Читалища“, който също е част от нашата Апликационна книга. Надяваме се да имаме разнообразни и интересни предложения, тъй като предложената възможност е наистина сериозна. 250 000 лева са предвидени са разпределяне по тази програма от наша страна. Това е частта, която дава фондацията като финансиране. Изискването също така е финансирането от нас по съответния проект да бъде до 80 %. Сложили сме таван за исканите от фондация „Пловдив 2019“ средства за един проект – 5000 лева, но не сме ограничили броя на проектите, с които може да кандидатства едно читалище. Това може да бъде повече от един проект.
Фокус: Очаквате ли огромен интерес от страна на читалищата да се включат с проектни предложения и да проявят своите инициативност и въображение?
Станислава Ташева: Истината е, че ние проведохме един първоначален форум с читалищата, в който се срещнахме с множество представители. Те с нетърпение очакваха подобна възможност, защото знаем че винаги интересни и иновативни проекти са свързани с финансова подкрепа. Сега сме щастливи, че точно в нашата програма ще може да предоставим тази ръка за подкрепа, за да запалим новата искрица в читалищната дейност.
Фокус: Известно е, че днес читалищата се възприемат като нещо отминало, като нещо с богато минало, но невъзможно бъдеще. Така ли е, според вас?
Станислава Ташева: Ние искрено се надяваме, че това не е така, защото с времето читалищата са се доказали като средища за включване на публики и основни центрове на общността. А проектът „Европейска столица на културата“ цели точно това – включване на публики, работа с местната общност и устойчиви резултати за самия град.
Фокус: Какво ново може да споделите около работата на Фондация „Пловдив 2019“?
Станислава Ташева: Новините ще бъдат много. Както знаете, освен отворените покани за участие към наши партньори, които обявяваме, подготвяме и собствената си продукция. До началото на следващата година трябва да имаме структурирана визията за големите събития, които предстоят през 2019 година, а именно откриващото събитие и съответно другите планирани специални събития. Същевременно се структурира и цялостната ни програма по отношение на всички взаимодействия с партньори на база на големите отворени покани, който действаха до месец декември 2016 година.
Фокус: С какво темпо тече подготовката за „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“?
Станислава Ташева: В интерес на истината бихме искали да успеем да наваксаме определено време, което ни беше необходимо да структурираме всички процеси. Смятаме, че това ще се случи и всичко ще протече нормално, за да се състои този наистина специален за града ни проект. Надяваме се на едно наистина сериозно представяне на Пловдив на голямата европейска сцена, тъй като това е и европейска инициатива. Ще очакваме много гости от цяла Европа.
Тони МИХАЙЛОВ