Станислав Владимиров, Община Перник: Управлението ми ще бъде насочено към подобряване на стопанската и икономическата среда на общината

Станислав Владимиров, новоизбраният кмет на Община Перник, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

Водещ: Станислав Владимиров, подкрепен от БСП, печели изборите за кмет на Община Перник с подкрепата на повече от 50 % от  гласувалите. Неговият опонент, досегашният кмет Вяра Церовска, получава 47,68 % подкрепа. Тук е мястото да кажем, че хората, които не са подкрепили никого, са малко повече от 2 %. Преди всичко честито, г-н Владимиров.

Станислав Владимиров: Благодаря.

Водещ:  Знак за какво е тази изборна победа –  гласове против досегашното управление, или гласове, които подкрепят вашите идеи за развитие на Перник?

Станислав Владимиров:  Съвкупност от много неща. Направихме правилна, добре подредена, позитивна кампания сред хората. Евтина, но изключително ефективна, добронамерена кампания. Не си позволихме в нито един момент да отправим каквито и да било нападки към нашите опоненти. Разбира се, част от недоброто управление, негативът, който се беше натрупал на сегашната управа, също е повлиял за нашия добър резултат. Защото нашите сондажи показват, че за мен са гласували хора с различни политически убеждения, както отдясно, така и отляво. Така че този успех се дължи на добрата ни кампания, на добрия екип, на огромната енергия, която вложихме, на това че се срещнахме с над 10 хиляди жители на общината, стихнах ръката на над 3000 човека. Всичко това доведе за този добър резултат, който постигнахме.

Водещ: Вероятно си давате сметка, че очакванията към вас са големи. Вашите приоритети какви ще бъдат?

Станислав Владимиров: Аз го усетих още в самата предизборна кампания, тази енергия, тази нагласа за промяна  и същевременно както вие казахте, огромните очаквания, които има към мен. Това е огромна отговорност. Най-важното е структуриране на силен експертен екип, одит на сегашното състояние, за да видим на какво стъпваме, и много бързи мерки за подобряване на стопанската и икономическата дейност на територията на общината. Знаете близостта ни до София, ние не я използваме по най-добрия начин, за разлика от много общини като Божурище и Елин Пелин. Те създадоха добри бизнес зони, това доведе големи инвеститори, яа това пък означава повече приходи, повече проблеми, които те решават. Така че аз съм икономист, цялото ми управление ще бъде насочено към подобряване на стопанската и икономическата среда на територията на Община Перник.

Водещ: Вие имате политически опит в качеството ви на досегашен народен представител от ПГ на „БСП за България“. Ще ви помогне ли това?

Станислав Владимиров: Аз имам опит и като зам.-кмет, общината не ми е чужда, аз познавам администрацията, няма да ми трябва време да се ориентирам. Още от първия ден, структурирайки екипа си, ние ще почнем да изпълняваме всички онези ангажименти, които сме поели, всички онези проблеми, които стоят пред Община Перник.

Водещ:  С какъв общински съвет ще работите?

Станислав Владимиров: Доста фрагментиран е, доста разнороден е общинският ни съвет. Но аз се надявам, перничани, които са се кандидатирали за общински съветници, са го направили с желание да променят нашия град към по-добро развитие. Ще търся разговор с всеки един, ще търся диалога преди всичко и съм сигурен, че добрите предложенията, които ще идват от общинската администрация от мен ще бъдат подкрепяни от общинските ни съветници.

Водещ: Има ли и други кметове в общината от БСП?

Станислав Владимиров: Да, в град Батановци постигнахме много добър резултат. За първи път имаме кмет от доста дълги години. Перник знаете, че е със специфични териториални деления, имаме кметства: печелим в кметство „Църква“, в кметство „Изток“. Това са кметства, в които от доста отдавна не сме имали кметове. Невероятна победа. Енергията, която се запали в предизборната кампания, е огромна отговорност и ангажименти, които ние сме поели и ще ги изпълняваме.

Водещ:  Кои бяха основните въпроси, г-н Владимиров, които поставиха на вниманието Ви избирателите по време на предизборната кампания?

Станислав Владимиров: Усещането ми е, че хората искат повече прозрачност, повече откритост, повече честност в управлението, по-бързи действия в различни посоки, за да могат нещата да се случват по-бързо. Така че аз ще заложа на откритост, на прозрачност, на много силен екип, с който заедно да подобрим стопанската дейност на територията на общината и всички онези проблеми, които стоят пред нея.

Водещ: Готов ли е вече екипът ви?

Станислав Владимиров: Почти е готов. Да не избързваме със събитията, но да, вече имам идея кой екип ще бъде предложен на пернишката общественост в рамките на няколко дни.

Водещ: Ще се опитате ли да запазите някаква приемственост в общината, ще продължите ли започнато, или си имате своя програма, която започва от нулата, както се казва?

Станислав Владимиров:  Разбира се. Аз съм работил с част от екипа в общинската администрация, със сигурност ще има приемственост, със сигурност ще продължим всичко онова, което е добре за перничани. Само глупаците започват винаги от начало. Така че всички онези проекти, някои от тях са назад във времето дълги години, ще бъдат продължени и довършени. Всичко онова, което е добро за перничани.

Водещ: Благодаря ви, г-н Владимиров, за това първо интервю за нашата медия и се надявам, че ще имаме възможност в детайли да следим работата ви.

Станислав Владимиров:  Винаги с удоволствие ще ви отговарям.

Росица АНГЕЛОВА