Станислав Дечев, кмет : Хасково да се превърне в средище на културата, по-приветлив и по-модерен град

Станислав Дечев - Кмет на община Хасково, 2019

 

Станислав Дечев, кмет на Община Хасково в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

  Водещ: Кои са първите стъпки, които предприехте след встъпването ви в длъжност?

Станислав Дечев: И към този момент правим обзор и проверка на финансовото състояние, за да може да сме наясно и да предвидим бюджета за следващата година по нашите приоритети, които в предизборната кампания многократно казвах като такива и които смятам да изпълня в следващите 4 години. Като основен и най-голям от тях е обезлюдяването. Разбира се, там смятам да предприема няколко мерки, с които да се опитам на всяка цена да върна този процес обратно.

Водещ: Кажете някои от тези мерки.

Станислав Дечев: Преговарям с няколко инвеститора за индустриална зона „Узунджово“, която успях като областен управител да прехвърля на Община Хасково в собственост, и към този момент имаме подписан договор заедно с Индустриална зона „Тракия“, за да можем по-лесно и по-бързо заедно със специалистите от зоната да привлечем инвеститори, които да открият нови и по-високодоходни работни места. От друга страна, в политиката на младите хора в партия ГЕРБ в предходния мандат в Община Хасково беше да се намали таксата за детска градина и така младите хора да имат хубави работни места и добри условия за децата им. Смятам да продължа тази политика и не само, а да повиша условията в училищата и детските градини. Така че съм си набелязал няколко мерки, с които да успея да преобразя детските градини. Някои от тях са преобразени, остават немалко обаче, и търся средства, с които да успея да го направя.

Водещ: Има ли неотложни задачи на този етап?

Станислав Дечев: Разбира се, за мен една такава задача например е уличното осветление в Хасково. Хасково е едно от малко областни градове, което не е с лед осветление, енергоефективно осветление, и разходите за осветление са огромни към този момент. В момента се отвори Норвежката програма, по която ще кандидатстваме, за да успеем да преобразим малките населени места в Община Хасково. А за улично осветление на града в момента преговарям за ESKO договор, с който да осветим целия град.

Водещ: Казахте, че тече проверка на финансовото състояние. Има ли открити нарушения?

Станислав Дечев: Все още не са ми докладвали от Сметната палата и Агенцията от държавна финансова инспекция. В момента има 2 екипа в Община Хасково, които правят основна проверка /АДФИ/. Най-неотложната задача, която предстои, по нея се работи в момента и от АДФИ, е пускането на новите кладенци. В петък за моя радост мина последната комисия, която прие санитарно-охранителната зона. Очакваме ДНСК-София да премине районно-приемателна комисия, с която премине държавна-приемателна комисия вече да приемем всички кладенци, и може би до месец-два да освободим водата от уран в Хасково.

Водещ: Общините разчитат на различни европейски програми за подобрена градска среда и не само. На кои ще заложите вие?

Станислав Дечев: Към този момент в Хасково по програма „Региони в растеж“ има няколко мерки с готови проекти и в следващата година ще ги реализираме. Един от тях е санирането на Областна администрация-Хасково. Има заложен проект за 3 малки жилищни блока, с които да подобрим средата на гражданите за живот, също и довършване на едни социални къщички. Ще се работи и по пълното реновиране на  една детска градина.

Водещ: Вчера подкрепихте кампанията „Да! за живот!“, срещнахте се с доброволци от БЧК и получихте донорска карта. Днес младежи от БЧК ще бъдат в общината. Какво е вашето отношение към поставения проблем?

Станислав Дечев: Това е един много тежък проблем. Един проблем, за който почти не се говореше, но такъв проблем е и кампанията, която водя „Искам бебе“, и нещо, което обществото отказваше да говори преди това. Настроенията бяха като нещо, което е тайна, не се коментираше. А това според мен е нещо много важно. Важно е обществото да е добре запознато, защото все пак това е най-човешкото, най-моралното нещо, което може да направи един индивид, за да помогне на някой друг. Аз бях на откриването на една чешма в Димитровград, която е като паметник на донорите. И останах изключително впечатлен от саможертвата на тези хора, които успяват в края на своя път да дадат живот на други хора. И затова реших и аз да се включа в тази кампания, и не само това – да я направя по-популярна, за да могат всички граждани, всички млади хора да са наясно. Считам, че това е нещо изключително хуманно, което трябва да се подкрепи.

Водещ: Във вашата предизборна кампания стана ясно, че ще обърнете внимание на младите хора. Какво още ще направите за тях и очаквате от тях?

Станислав Дечев: Искам да преобразим всички игрища, които се намират на територията на Хасково, да имаме един по-ефективен, по-добър спорт за младите хора. От друга страна, искам да продължа разговорите с културните дейци, за да можем да направим по-приветлив и по-модерен Хасково като средище на културата във всичките й аспекти.

Елеонора ЧОЛАКОВА