Станислав Иванов, ГЕРБ: С промените в Закона за пътищата търсим превантивния ефект, за да превъзпитаме шофьорите

 

Станислав Иванов, народен представител от ГЕРБ, член на Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Парламентът прие на второ четене промените в Закона за движение по пътищата, премахващи знаците, обозначаващи камерите. Депутатите решиха още за нарушения заснети с видеокамера, за които не се отнемат контролни точки или право на управление на МПС, да се издават електронни фишове. Приетият закон предвижда за срок между 6 месеца и година да се прекратява регистрацията на МПС, чиито собственик го е предоставил на лице без книжка. Съгласно приетите текстове за период от шест месеца до една година ще се прекратява регистрацията на пътно превозно средство, ако неговият собственик го управлява без да притежава свидетелство за управление или е употребил алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 промила, или наркотични вещества и техни аналози. Същата принудителна мярка ще се въвежда и за собственик, който откаже проверка с техническо средство за алкохол. На употребилите наркотици и алкохол малолетни водачи ще се търси наказателна отговорност ако са причинили увреждане или смърт. Промените и търсения ефект от тях ще коментираме сега със Станислав Иванов, народен представител от ГЕРБ, член на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения. Добър вечер, господин Иванов.

 

Станислав Иванов: Добър вечер.

 

Водещ: Като цяло промените в този закон срещнаха одобрението на почти всички депутати, което, предполагам, че тук не са останали съмнения, че законът е добре направен и ще върши работа.

 

Станислав Иванов: Да се надяваме, че ще върши работа, защото, както знаете и вие, и вашите слушатели, ще си спомнят до 2009 г. загинаха над 1000 човека по пътищата на България. Успяхме да намалим тази бройка до 600 човека – 2012 г. именно с мерките, които бяха предприети тогава от Министерство на вътрешните работи. Това бяха мерки насочени именно към това намерение, тези камери бяха монтирани, беше дефиниран електронният фиш като такъв. Бяха установени и начините за налагане на глоби чрез електронен фиш. И тези неща доведоха до намаляване на загиналите по пътя с почти наполовина, каквато е европейската директива, между другото, да се намалят жертвите на пътя спрямо 2010 г. наполовина. Така че ние можеше да изпълним тази мярка още в началото, когато беше въведена. За съжаление, редица неуредици в българската правораздавателна система, според мен, ако мога така да кажа, доведоха до увеличаване на броя на жертвите до 708 в момента към края на миналата година. Нашата цел е да ги намалим поне до 600, ако не и по-малко ,след като въведем тези мерки тази година.

 

Водещ: Да, добра тенденция е това наистина, но въпреки всичко имаше и гласували и „против“ днес. Какви бяха възраженията на някои от колегите ви, още нещо трябва да се допълни или…?

 

Станислав Иванов: Не, те просто колегите, които гласуваха „против“ бяха основно от Движението за права и свободи. Те не знаят защо се възпротивиха така яростно против премахването на знака преди камерите. Явно не успяхме да ги убедим в правотата на нашите действия. Те се аргументираха с това, че щели полицаите да се крият в храстите и някакви такива неща, които бяха извън контекста на внесените предложения, защото ние премахнахме знака единствено пред камерите – стационарни или мобилни, няма значение. Но тук не говорим за след това за последващ контрол от контролен орган на пътя, разбирате ли. Просто камерата ще заснеме нарушителя и ще му издаде електронен фиш. Никъде няма да бъде спиран този водач от контролен орган на пътя и след това да му се търси последваща наказателна отговорност. Просто ще бъдат констатирани нарушенията и ще се издава електронен фиш, но не бяхме разбрани от колегите от Движението за права и свободи. И те гласуваха „против“, общо взето това е по отношение на гласуването на този текст, който касаеше камерите. Иначе за другите текстове бяхме подкрепени от почти всички парламентарни групи в своята цялост.

 

Водещ: Много често, господин Иванов, когато се говори за войната по пътищата, която всекидневно взима жертви, се подчертава, че трябва да се вземат наистина драконовски мерки, за да се спре черната статистика. Ще бъде ли постигнато наистина това с така обновения закон?

 

Станислав Иванов: Ами първо ние залагаме на превантивния ефект от тези промени, защото досега знаем всички, че като има знак следва намаляване на скоростта, независимо дали има камера или няма камера след това, защото това никой не може да го знае. И след това отново газ и следват неприятните ситуации на пътя. Нашата цел е именно да избегнем този знак, за да може във всеки един момент водачите да спазват правилата за движение по пътищата, за да не се случват такива неприятни ситуации с ранени и загинали по пътя. Това е нашата цел. Първо превантивния ефект, след това са наказанията за нарушителите. Наказанията за нарушителите са наистина завишени, говоря за без свидетелство за управление, по отношение на превишаването на съдържанието на алкохол в кръвта, това е съществуваща мярка, за наркотичните вещества също. Просто добавяме към тези мерки към свалянето на номерата на автомобила и когато се предоставя да се управлява от лице, което е нарушител на движението по пътищата без книжка. Това нещо единствено добавяме. Безумен беше днес спорът в зала за това, че щели сме да отнемаме книжки на водачи, пък собствениците не знаели дали са пили или не, това бяха съществуващи текстове. Просто добавихме днес за нарушителите, които са без книжки. Това беше единственото ново в тази норма, но се предизвикаха някакви безумни спорове и се наложи господин Цветанов да излезе и да зададе въпрос наистина за какво говорим тук, когато всички млъкнаха и започнаха да подкрепят нашите предложения почти сто процентно от всички групи.

 

Водещ: Господин Иванов, искам и така да ви задам въпроса. Според нас кой е  основният, главният проблем за големия брой жертви на пътя – липсата досега на достатъчно добър закон, лоши пътни участъци, безхаберието на водачите или дори недостатъчна подготовка на младите шофьори. Можем ли така да определим един проблем?

 

Станислав Иванов: Да, може, съгласно сайта на МВР, където е Държавна обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността, мисля че се казваше. Там са посочени причините, има статистика, има конкретните нарушения до какво водят, най-големият проблем е скоростта. Това е най-големият проблем, от превишение на скоростта загиват най-много хора по пътищата. Затова ние концентрираме усилията си именно срещу превишаването на скоростта. Ако това нещо успеем да го постигнем, пак казвам, ще успеем да изпълним европейската директива да намалим на половина жертвите на пътищата към 2009 и към 2010 г. които са били.

 

Водещ: Това означава един вид да бъдат превъзпитани шофьорите, така ли да разбираме?

 

Станислав Иванов: Ами да, аз това казах, просто превантивният ефект е основното, което търсим, да превъзпитаме шофьорите. Защото какво се случва, всеки кара бавно когато има знак, но след знака всеки кара кой както иска. Това нещо трябва да се предотврати. Основният бич по пътищата е скоростта, след това е всичко останало. След това е манталитета на хората, защото, вижте, в Гърция, например, когато българин влезе в Гърция кара внимателно и спазва знаците, когато се върне в България кара безумно. Защо? Защото може би тук има начини да се измъкне. За да няма начини да се измъкне и да не се случват повече трагични инциденти по пътищата с толкова много загинали ние предлагаме тези промени. Както вие сама казахте, толкова силна беше подкрепата от другите парламентарни партии, и считаме че тези промени са в правилна посока. Направихме промени и в Наказателния кодекс. Там добавихме при причинена смърт или увреждане на пътя освен когато водачът е установен с алкохол, добавихме наркотични или упойващи вещества, тъй като това беше един пропуск, според мен, и според колегите, това го добавихме, защото знаем, че не само алкохолът, а и наркотиците са голям бич за цялото общество, както и за движението по пътищата. И това нещо го добавихме, за да може да се търси директна наказателна отговорност от хората, употребили както алкохол досега, така и наркотични вещества, не да минава по административния ред на наказания, което съществува в момента за наркотиците.

 

Цвета ЛАЗАРКОВА