Станислав Мъжгълов, управител Авиомузей Бургас: Експонатът, който най-много впечатлява гостите това е ТУ-154

Във връзка с настоящия туристически  сезон Радио „Фокус“-Бургас разговаря със Станислав Мъжгълов, управител на Авиомузей Бургас.

Фокус: Кога е създадено първото авиоизложение?

Станислав Мъжгълов:  Първото авиоизложение е създадено през 1998г. То е създадено на летище Бургас, по инициатива на тогавашното ръководство на летището и главно от Калин Барзов. Той води инициативата и събира първите експонати към това изложение.

Фокус: Каква е основната цел на изложението, което е направено и съхранено в музея?

Станислав Мъжгълов: Основната цел на изложението е да събере вече излизащите от експлоатация въздухолетателни средства. Те са били собственост на БГА „Балкан“. Сред тях е ТУ-154, АН-12,  който е запазен в България, АН -2, който е бил към селскостопанската авиация, АН-14 с него е обследвано българското Черноморие.

Фокус: Тези експонати радват ли се на голям интерес от страна на посетителите?

Станислав Мъжгълов: Още през 1998г. след отварянето на авиоизложението има изключително огромен интерес. През годините развитието и динамиката на летището и на Авиокомпания „Балкан“ водят до затваряне на изложението. През 2017г. Община Бургас отваря този авиомузей. От изминалата една година музея се радва на изключителен успех. Успяхме да работим и през зимата, което за нас е голямо постижение, заради експозицията на открито. Имаше доста голям интерес. Сега през лятото очакваме интересът да се повиши.

Фокус: Кой е експоната, който най-много впечатлява посетителите?

Станислав Мъжгълов: Експонатът, който най-много впечатлява гостите това е ТУ-154, до момента беше затворен, но за 29 юни празника на българската авиация ще бъде отворен. Всички посетители ще имат възможност да го видят обновен.

Фокус: Подготвяте ли нещо по-специално за предстоящия летен туристически сезон?

Станислав Мъжгълов: С отварянето на ТУ-154, предстой отварянето на детски работилнички за децата през събота и неделя. Така, че всички посетители могат да се забавляват.

Янислава КРЪСТЕВА